Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U Sevnici jedite tortu Melanija, istražite dvorac i šećite šumom

U Sevnici jedite tortu Melanija, istražite dvorac i šećite šumom
11

Izlet u Sevnicu - istražite bogatu prošlost, uživajte u divnoj prirodi i kušajte Melanija tortu. U ovom malom gradu će vas dočekati i dvorac, te šuma kojom možete šetati i napuniti se energijom

VIDEO

Sevnica, jedan od poznatijih gradova u Sloveniji zanimljiva je destinacija cijele godine. U vrijeme predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, a posebno nakon njegove inauguracije Sevnica je postala svjetski poznata destinacija koju i danas, posebno na putu prema Ljubljani, posjećuju brojni stranci. Svima je zanimljivo vidjeti kako izgleda grad u kojem je rođena Melanija Trump što je dodatno potaknulo lokalno stanovništvo da s gradskim vlastima osmisle brend First Lady. Pod ovim nazivom se danas može kupiti fina čokolada, vino ili lokalnog uzgoja, čaj, začini...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prodali sve 01:07

Sevnica se nalazi na rijeci Savi koja je kroz prošlost oblikovala grad i diktirala način života. Najstarija građevina je srednjovjekovni dvorac Sevnica prvi put spomenut u dokumentima početkom 13. stoljeća, što potvrđuje bogatu povijest grada. U nju je utkana i priča o industrijalizaciji ove općine jačanjem industrije - prvo drvne, a onda i tekstilne koje su i danas jake - tvornica obuće Kopitarna, kultna Lisca...

U Sevnici većina Sevničana radi, a stalna radna mjesta pružaju sigurnost i ljepotu bezbrižnog života. To često i naglašavaju kao jedan od benefita života u ovoj općini opisujući je kao mjesto po mjeri čovjeka - mladih i starih, djece, obitelji... Općina Sevnica sa skoro 18.000 stanovnika (u gradu Sevnici živi oko 5000) je ne tako davne, 2017. godini ponijela titulu najsigurnije Slovenske općine u kategoriji malih i srednjih gradova.

Sevnička salamijada, Festival Modre Frankinje, Sevniško ljeto u dvorcu, studentski Vejžde party, Kitarijada samo su neke manifestacije koje privlače svake godine sve više domaćih i stranih turista. No, nisu manifestacije jedine zbog kojih treba posjetiti Sevnicu. Djelatnici ovog centra osmislili su niz zanimljivih sadržaja koji turistima nude jedinstven doživljaj cijele godine kojeg možete istražiti pješice, biciklom ili taxi uslugama koje nudi Avto Prah. 

Pastirska koliba u Vojniću je idealna za vikend putovanje
Pastirska koliba u Vojniću je idealna za vikend putovanje

Sevnički doručak, jedinstven eno gastro doživljaj Sevnice

Kako u Sevnici postoji nepisano pravilo da se po jutru dan poznaje, a kako bi imali dovoljno energije, ne propustite Sevnički doručak. Turistički ga poslužuju prije podne u restoranu Ajda, u hotelu Ajdovec smješten tik uz željezničku stanicu. Brendirani Sevnički doručak sastoji se od lokalnih proizvoda Sevnica Premium, a doručak je specifičan po tome što počinje toplom juhom od gljiva u koju će vam domaćini 'ubaciti' žgance od heljde. Nakon toplog početka tu je slijed domaćih narezaka, nekoliko vrsti sira i domaće povrće, te tradicionalna štrudla od jabuka ili slatkog sira. 

U obilasku gradske jezgre vidjet ćete spoj starog i novog, najstariju osnovnu školu o ovog dijela Slovenije, crkvu sv. Nikole zaštitnika Sevnice, zaviriti u jedinstven muzej Brivsko-frizerski salon Kreutz. Riječ je o nekadašnjem jedinom frizerskom salonu u Sevnici kojeg je 1900. otvorio Dragotin Karl Kreutz. Isprva je salon bio samo za muškarce koji su ga redovito posjećivali želeći se obrijati i ošišati. Nekoliko godina kasnije salon je otvorio vrata i ženama od čije su se kose na ovom mjestu izrađivale i perike. Salon je u kontinuitetu radio više od stoljeća, točnije do 2003. godine, kada Dragica Karolina Zupanc, rođena Kreutz odlazi u mirovinu. U salonu je sačuvana izvorna unutarnja oprema i oprema iz razdoblja nakon 1970. godine, a zgrada i interijer brijačnice Kreutz, kao važna baština sevničkog obrtništva, proglašena je spomenikom lokalnog značaja. s ciljem trajnog očuvanja i prezentacije spomenika kulturne baštine. Od 2020. godine salon je u vlasništvu Općine Sevnica koja ga je u dogovoru s posavskim muzejem Brežice 2023. pretvorili u interaktivnu muzejsku zbirku.

Kad istražite 'donji grad', zelenom stazom kroz višestoljetnu šumu uputite se prema dvorcu Sevnica uživajući u interaktivnom putu 'Šuma je kultura'. Na tom putu naći ćete niz poučnih markacija, vidjeti kako izgleda korijen stabla, stati na energetske točke, a kad se popnete do samog vrha ulazite u posjed dvorca.

Riječ je o kaštelu koji se u pisanim izvorima prvi put spominje pod imenom Castellum Lichtenwalde 1309. godine., a koji je odolio brojnim povijesnim utjecajima i do danas sačuva svoju autentičnost. Ulazak u kaštel je jedinstven, a svakom posjetitelju se nudi pregršt sadržaja -  obilazak baroknog salona, hodnika sa stropnim slikama, istraživanje tornja s freskom četiri godišnja doba, pogled na školsku zbirka, vatrogasne zbirke, konferencijske dvorane, svadbenu dvoranu u kojoj i danas brojni romantičari izriču sudbonosno DA.

FOTO 5 mirnih otoka u Hrvatskoj na kojima nema automobila
FOTO 5 mirnih otoka u Hrvatskoj na kojima nema automobila

Kad istražite u potpunosti Dvorac, vrijeme je za ručak. U Sevnici ćete čuti da je najbolje pojesti 'po domaći', ali i da se na tanjuru treba pojaviti hrana koja nosi oznaku Sevnica Premium. Jedinstveno eno gastro iskustvo tako pruža kmetija Grobelnik na čijim će vas vratima dočekati Slavica Grobelnik. Ona je treća generacija u svojoj obitelji, ali i jedina žena koja je nastavila obiteljski biznis. Kao treća generacija ovog imanja svemu što su njezini preci počeli dala novi, moderniji smisao. Stočarstvu i poljoprivredi dodala je vinarstvo, školovala se za sommeliera, a grožđe je prepoznala kao sirovinu od koje se ne radi samo vino. Danas se u njezinom podrumu može kušati vino, vinski sok, vinjak, isprobati ulje koštica kao dio beauty rutine. Specijalitet joj je i marmelada od grožđa koja se maže na aromatičan kruh za kojeg se koriste sjemenke grožđa koje mljevenjem postaju brašno. 

Torta Melanija slatki doživljaj Sevnice 

U ovom mjestu je i shopping dobar - većina modela je na popustu pa kad ste u Sevnici i Lisca nudi modne suvenire kojima je teško odoljeti. Na putu od tvornice do željezničke stanice ostalo je još dovoljno vremena za sjesti u ugodan prostor kultne Sevničke slastičarne Julija gdje jednostavno morate probati najpopularniju slasticu ovog kraja - kultnu tortu Melanija napravljenu u vrijeme kad je Sevničanka Melanija postala prva dama Amerike. Napravljena je od orašastih plodova i fine bijele kreme koji u svakom zalogaju pružaju jedinstveni okus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO