Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

U ljetnom stilu počnite dan sa Slanim kupom i slasnim fileom

U ljetnom stilu počnite dan sa Slanim kupom i slasnim fileom
4

Ljeto s Podravkom: Započnite dan Slanim kupom u koji umjesto čili papričice možete umiješati hren, a za ručak uživajte u slasnom Ljetnom svinjskom fileu

Slani kup

Jednostavno/30 minuta/Za 4-6 osoba

Sastojci: 250 g svježeg kravljeg sira, 100 ml jogurta, 200 ml vrhnja za šlag, 1/2 žličice bijelog papra, 1 čili papričica, 1-2 žličice Vegete bilje Mediterana mix

Za ukrašavanje: 300 g malih rajčica, 3 kuhana jaja

Priprema: 

Dobro ocijeđeni svježi kravlji sir pjenasto izmiješajte električnom miješalicom, pa dodajte jogurt, papar i Vegetu bilje Mediterana mix. Čili papričici uklonite sjemenke, sitno je narežite i dodajte siru. Vrhnje za šlag istucite i umiješajte u sir. Tvrdo kuhana jaja razrežite na četvrtine i rasporedite zajedno s malim rajčicama u čaše ili zdjelice za posluživanje, a na vrh stavite pripremljeni sir. Kup stavite u hladnjak na oko 15 minuta o poslužite. 

Savjet: Umjesto čili papričice u sir možete umiješati žličicu hrena. 

Ljetni svinjski filet

Jednostavno/30 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: 600 g svinjskog filea (lungić), 100 g luka, 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 200 ml vode, 2 češnja češnjaka, 3 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 žlica nasjeckanog lista korijandera, sol, papar, 1 žlica Vegete

Priprema:

Svinjski lungić očistite i narežite na ploške debljine oko 1,5-2 cm. Na dobro zagrijano maslinovo ulje u većoj tavi stavite komade lungića i luk narezan na ploške. Pržite dok meso ne dobije lijepu zlatnu boju, a luk ne omekša, pa dodajte protisnuti češnjak i još kratko popržite. Dodajte sjeckanu rajčicu, vodu, 1 žlicu Vegetu i na laganoj vatri pirjajte 10-ak minuta. 

Maknite s vatre, pospite nasjeckanim korijanderom i poslužite uz kuhanu ili pirjanu rižu. Po potrebi posolite i popaprite.

Savjet: Za jaču aromu i miris mesa luk prilikom pečenja možete podliti s malo bijelog vina. 

Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist

Svježi sir, jaja i rajčice nutritivno i energetski su vrijedan obrok za početak dana. Poslužite ih kreativno u visokim čašama ili jednostavno u zdjelici ili tanjuru. 

Za ručak preporučamo lungić u umaku od sjeckane rajčice. Pri upotrebi svinjskog mesa treba uzeti u obzir razlike u sastavu, hranjivoj, kaloričnoj i kulinarskoj vrijednosti pojedinih dijelova i prema tome odrediti najbolji način pripreme i upotrebe. Svinjsko meso u 100 g sadrži: 62 g vode, 17,43 g bjelančevina i 18,87 g masti. Energetska vrijednost iznosi 245 kcal/1024 kJ na 100 g. 

Lungić ili svinjska pisanica, svakako je najkvalitetnije svinjsko meso. Izvrstan je izvor fosfora i cinka. Kao i sve vrste mesa, bogat je vitaminima B kompleksa. Izvrstan je izvor tiamina, niacina, vitamina B12, zatim riboflavina i pantotenske kiseline. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2