Većina ljudi je navikla jesti tjesteninu s raznim umacima, gdje sam umak preuzme okus i cijelo jelo. Ali, dugogodišnji proizvođač tjestenine, Giovanni Rana, kaže da je to u potpunosti krivo
U kuhanju tjestenine i umaka većina radi jednu veliku grešku
Vrhunski talijanski proizvođač tjestenine, Giovanni Rana je zajedno sa svojom snahom Antonellom odlučio podijeliti tajnu za savršeno pripremljenu tjesteninu. Koliko god to jelo bilo jednostavno za pripremiti, ipak dosta nas radi jednu veliku grešku.
Prvi dio tajne se odnosi na umak, točnije količinu umaka koju je potrebno dodati tjestenini kako bi iz nje izvukli najviše okusa. Dok većina ljudi skuhanoj tjestenini dodaje puno umaka kako bi jelo bilo ukusnije, Giovanni kaže da je to velika greška.
- Kad imate izvrsnu svježe skuhanu tjesteninu, osnovni okus je u samoj tjestenini. Potrebno je samo trunka maslinovog ulja i parmezana kako bi se svi okusi povezali. Ako želite jači okus, treba dodati samo jednu čajnu žlicu umaka - objasnio je.
Antonella je dodala da puno umaka odaje neiskusnog kuhara.
- Kod svježih tortellina, punjenje ima svoj snažni okus, a mi Talijani se trudimo ne prikriti taj okus s previše umaka. U principu, tradicionalni način jedenja svježe punjene tjestenine uključuje posvećivanje pažnje proporcijama. Tjestenina je kraljica, a umak je samo oruđe - rekla je Antonella.
Pogledajte video kako Giovanni podučava kako pripremiti domaću tjesteninu:
Antonella je dodala da postoji i kriva percepcija o al dente tjestenini. Ljudi često misle da je to tradicionalni način jedenja tjestenine, ali to nije istina.
Tvrdi da južnjaci više vole jesti 'skoro sirovu' tjesteninu, dok u sjevernom dijelu Italije ljudi više vole mekanu tjesteninu. Najbolji način pripreme tjestenine je po Antonelli i Giovanniju jako jednostavan - treba samo pratiti upute na pakiranju, piše britanski Mirror.