Fra Vladimir i njegovi volonteri priznaju da su, otkad su otvorili štand, dobili veliku podršku javnosti u duhovnom, ali i materijalnom smislu. Posjetitelji često prilaze i hvale njihov trud
U kućici 'Kod fratara' pojedite dobro jelo i učinite dobro djelo
Kućica na zagrebačkom adventu 'Kod fratara' pomalo nalikuje na neki fora marketinški trik, ali to je sve samo ne trik.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kad su brojni posjetitelji štanda saznali da kućicu stvarno vode franjevci i volonteri iz župe Svetog Antuna Padovanskog, kao i da ti isti fratri ujedno vode pučku kuhinju na Svetom Duhu, svi su pohrlili probati njihovu samostansku sarmu, grah s kobasicama i pogačice.
'Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo!' slogan je humanitarne akcije koju su pokrenuli franjevci konventualci sa Svetog Duha, koji pučku kuhinju vode od 1995.. Nedavno su oduševili javnost kad su podijelili cijeli šleper pizza koje su dobili kao donaciju, a te su velike količine nadmašile potrebe pučke kuhinje.
Financiranju pučke kuhinje namijenjen je i sav prihod od prodaje na Adventu, no nije samo dobro djelo razlog zbog kojega svi posjećuju kućicu 'Kod fratara'.
Njihova je samostanska sarma toliko popularna da, kaže fra Vladimir Vidović, veliki lonac 'ode' u samo dva sata, piše Večernji.
- Sarme mota naša glavna kuharica Željka u pučkoj kuhinji, a volonteri ih donose na Zrinjevac. Toliko su tražene da ih gospođa Željka mora raditi po cijele dane, čak i subotom i nedjeljom - uz nemalo ponosa objašnjava fra Vladimir.
Recept za sarmu, kaže, strogo je čuvana tajna, a prenosi se usmenom predajom još od najranijih dana samostana na Svetom Duhu. Tajni su načini i pripremanja samostanskog graha s kobasicom i buncekom, kao i samostanske pogačice.
Imaju na štandu i impresivnu ponudu likera i žestice, a većina dolazi direktno iz samostana. Tako kao 'čašicu za razgovor' poslužuju samostansku šljivovicu, kao i liker od komorača, borovnice ili suhe šljive.
Tu su i samostanska viljamovka te loza, a sve to, kaže fra Vidović, rade braća iz franjevačkog samostana na Cresu po receptu koji se koristi generacijama.
Ipak, apsolutni je hit, ističu volonteri, misno vino, koje se može probati kao kuhano ili jednostavno točeno.
- Svima je čudno kad čuju da je to misno vino, no čim ga probaju, ne samo da se oduševe već se i vraćaju na još jednu rundu – kroz smijeh će volonter Joza Mijatović.
Fra Vladimir i njegovi volonteri priznaju da su, otkad su otvorili štand, dobili veliku podršku javnosti u duhovnom, ali i materijalnom smislu. Posjetitelji zagrebačkoga Adventa, ističu, često prilaze i hvale njihov trud, pitajući kako oni, osim kupnjom hrane u kućici, mogu pomoći pučkoj kuhinji.
Tako je jednom prilikom, napominje Mijatović, jedan gospodin naišao i u ruke im dao veliku svotu novca.
- No, nije htio ništa naručiti, samo je brzo otišao - prepričava Joza.