U istočnjačkoj kuhinji pripremanje hrane temelji se na filozofiji slaganja suprotnosti okusa i topline koja je zastupljena u svakom glavnom obroku
U Kini se jela kombiniraju prema jin i jang načelima
Tradicionalni kineski obrok sastoji se od četiri različita jela i juhe, čiji se okusi moraju slagati. Tako se za tipični ručak poslužuju pržena piletina, riba kuhana na pari, slatko-kisela svinjetina te kineski kesteni. Takva umjetnost pripremanja hrane temelji se na filozofiji slaganja suprotnosti jin i jang. Neka hrana je više jin, a druga više jang. Kaže se da je jin hladan i sladak, a jang vruć i slan. Jin hranu uglavnom čine voće, krumpir, rajčica i slastice, a jang meso, jaja i sirevi. Najčešći prilog je riža ili tjestenina od rižina brašna. Predjela se u pravilu ne poslužuju, ali jede se lagana juha s gljivama, kukuruzom, mesom i morskim plodovima.
Bambusovi izdanci, gljive shiitake i proljetne rolice te kiselo-slatke juhe sinonimi su kineske kuhinje, a osobito su popularna jela s patkom, koja se poslužuje u umaku od naranče. Kinezi za desert najčešće jedu voće, svježe ili karamelizirano, a pečeni sladoled u lisnatom tijestu ipak je europski “izum”.
>>Uz jelo se pije zeleni čaj, a poslužuje se u tradicionalno oslikanim šalicama i malim čajnicima. Osim što je ukusan, čaj od zelenih listića obiluje blagotvornim antioksidansima
>>Rižina ili prozirna tjestenina te riža basmati specifičnog mirisa, koja se pri kuhanju ne lijepi, prilog je povrću i mesu. Bijela riža koja se lijepi često se jede umjesto kruha
>>Gusti umak od kamenica za slatko-kisela jela priprema se od fermentiranih školjaka, a gusti umak od poprženog sezamova ulja daje blago orašast okus jelima
>>Komorač i klinčići dodaju se mesnim jelima
Kineska mješavina pet začina dodaje se umacima i mesnim jelima. Sastoji se od mljevenoga zvjezdanog anisa, komorača, klinčića, kineskog cimeta te sečuanskog papra.