Svježa tuna sadrži jedan posto masti u odnosu na čitavu masu. Nutricionisti se slažu da je tuna sa žutim perajama najkvalitetnija
Tuna: Svježa za odreske, konzervirana za namaze
Za tunjevinu s komoračem i rajčicom pripremite manju glavicu komorača, 2 rajčice, maslinovo ulje, češanj češnjaka, 4 odreska tune, krišku limuna i kopar. Odreske tune stavite u hladnjak, marinirajte u soku od limuna i nasjeckanom češnjaku oko tri sata. Pecite ih na gril ploči desetak minuta sa svake strane te ih povremeno prelijte marinadom. Ispečene odreske držite na toplom dok pripremate umak. Nasjeckajte komorač i očišćene rajčice. Dodajte maslinovo ulje i začinite. Dobro izmiješajte, prelijte odreske te ih ukrasite kriškama limuna. Za zapečenu tunjevinu terijaki potrebni su vam odresci tune, 3 žlice sojina umaka, 2 žlice sezamova ulja, žlica šerija, češnjak, đumbir i žlica šećera. Pripremite marinadu od sojina umaka, sezamova ulja, šerija, tri sitno nasjeckana češnja češjka, šećera i nasjeckanoga korijena đumbira od centimetra. Stavite odreske tune u marinadu, poklopite te ostavite u hladnjaku osam sati. Marinadu sačuvajte te ih prilikom pečenja premazujte. Pecite ih u gril pećnici, sa svake strane po četiri, pet minuta. Kao prilog možete poslužiti široke rezance ili neku drugu vrstu tjestenine. Pikantni namaz pripremite tako da iskidate 4 kriške kruha bez kore i ostavite da se namače u limunovu soku minutu. Miješanjem od 500 g tunjevine iz limenke napravite glatku smjesu. Zatim u posudu s kruhom umiješajte tunu, maslinovo ulje i češnjak. Začinite i ponovno izmiješajte. Ostavite u hladnjaku 1 sat.