Za šećer s okusom vanilije - u staklenci na 500 grama kristalnog šećera ‘zakopajte’ dvije mahune vanilije. A za jaču aromu raspolovite mahune, savjetuju autorice
Trikovi: Klinčić i vanilija idu u domaći aromatizirani šećer
U smjesu za ledene deserte dodajte jednu do dvije žlice alkohola jer će spriječiti nastanak ledenih kristalića i očuvati kremastu teksturu zaleđenih deserata. Ali budite oprezni jer će previše alkohola spriječiti zamrzavanje deserta, upozorava David Joachim, autor knjige “The Clever Cook’s Kitchen Handbook: 5,037 Ingenious Hints, Secrets, Shortcuts, and Solutions”.
- Prije uporabe jogurta izvadite ga iz hladnjaka i ostavite da se zagrije na sobnu temperaturu kako biste izbjegli nastanak grudica pri dodavanju jogurta u vruću smjesu. Jogurt nikad nemojte kuhati jer će se raspasti. Ako se jogurt raspao, za svaku šalicu jogurta koju ste koristili pri kuhanju dodajte smjesu žličice kukuruznog brašna, dvije žličice glatkog brašna i dvije žličice hladne vode. Smjesu dodajte i miješajte na laganoj vatri dok se jogurt ne spoji. U pečenju kolača mlijeko možete zamijeniti jogurtom ako mu na svaku šalicu koja se dodaje u smjesu dodate pola žličice praška za pecivo - tvrdi autor.
- Nakon otvaranja vrećice smeđeg šećera čuvajte ga u plastičnoj vrećici sa zatvaračem. U vrećicu dodajte traku narančine kore i dobro je zatvorite kako biste spriječili sušenje šećera. U vrećicu sa suhim smeđim šećerom dodajte klinčić, dobro zatvorite vrećicu i pustite da stoji dva dana - savjetuje autor.
I kiselu vodu možete napraviti kod kuće, nastavlja.
- Na svake četiri šalice vode dodajte četiri žlice limunova soka ili pola žličice bijelog vina. Uz to, kiseline mogu spriječiti promjenu boje slabo kisele hrane. Narezane jabuke, krumpire, banane ili drugu slabo kiselu hranu poprskajte octom ili limunovim sokom koji će spriječiti promjenu boje i truljenje hrane. Možete ih staviti i u napravljenu kiselu vodu pa ih ostaviti dok vam ne zatrebaju. Dodavanjem male količina octa ili citrusnih sokova voću, povrću i morskoj hrani naglasit ćete prirodnu slatkoću njihova okusa. Za smanjenje kiselosti hrane koristite slatke sastojke poput šećera, meda i sirupa - savjetuje autor.
Kod kuće možete napraviti i šećer s okusom vanilije. U staklenci na 500 grama kristalnog šećera “zakopajte” dvije mahune vanilije. Za jaču aromu vanilije raspolovite mahune. Staklenku držite na sobnoj temperaturi tjedan dana dobro zatvorenu uz mali dotok zraka. Povremeno promiješajte smjesu, a nakon tjedan dana uklonite mahune vanilije. Šećer koristite za zaslađivanje voća, deserata i kave ili za dekoraciju keksa i kolača, savjetuje.
- Zamrznite marshmallowse u vrećici sa zatvaračem kako biste spriječili sušenje. Zamrznute marshmallowse lakše ćete narezati i poslužiti. Stvrdnute marshmallowse možete omekšati ako ih stavite u dobro zatvorenu plastičnu vrećicu s nekoliko kriški bijeloga kruha i ostavite da omekšaju nekoliko dana - tvrdi autor.