Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Trikovi kako se ne napiti previše u novogodišnjoj noći i dočekati jutro koliko toliko na nogama

Trikovi kako se ne napiti previše u novogodišnjoj noći i dočekati jutro koliko toliko na nogama

Donosimo vam nekoliko savjeta za to da izbjegnete teže posljedice pretjerivanja u alkoholu jutro poslije: Kombiniranje vode s alkoholom jedan je od najučinkovitijih trikova

VIDEO

Većina nas tijekom priprema za najluđu noć u godini neće razmišljati o tome da ne bi trebalo popiti previše, ako ne želimo da se već prvi dan u novoj godini osjećamo kao da je preko nas prešao kamion. Ipak, ako inače loše podnosite alkohol, nije zgorega imati na umu nekoliko trikova koji mogu pomoći u tome da izbjegnete taj ružan osjećaj.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako protiv mamurluka

Pokretanje videa...

01:22

POGLEDAJTE VIDEO: Pronašli stari klavir pa zapjevali Šabana

Naravno, prva stvar koju će vam svatko savjetovati jest da pijete umjereno, no uz dobro društvo u ludoj noći teško je držati se toga. Zato je dobro znati nekoliko trikova koji pomažu u tome. Prvo: prije nego počnete piti, dobro se najedite, jer će zaposlena probava dovesti do toga da alkohol sporije ulazi u krvotok i lakše se probavi.  

POGLEDAJTE VIDEO: Bučan iskreno o Mozambiku

Suprotno uvriježenom mišljenju da prije uživanja u alkoholu treba jesti teške masne obroke, stručnjaci savjetuju jogurt s malo žitarica i suhim voćem, ili paštetu od lososa. Naime, alkohol 'troši' zalihe B vitamina u organizmu. Losos posebno obiluje vitaminom B12, pa je dobra preventiva od toga da ostanete bez vitamina važnog za neurološke funkcije. 

Dobar izbor za večer prije uživanja u alkoholu je i šalica mlijeka. Bogato je kalcijem, koji pojačano gubimo tijekom uriniranja. Kako alkohol potiče na izbacivanje tekućine, to može potaknuti gubitak kalcija. 

Među namirnice korisne prije tuluma spadaju i jaja, koja su bogata aminokiselinama, a one pomažu razgradnji alkohola. To je i piletina, odnosno općenito namirnice bogate proteinima, jer se proteini dulje probavljaju. Tako se usporava apsorpcija alkohola u organizmu i usporava njegova razgradnja. 

Drugo, obavezno jedite, pričajte, plešite i zabavljajte se  između pića, jer ćete tako ipak popiti manje. Naime, jetra može preraditi samo jedno pivo u toku jednog sata, dok je sve više od toga pojačani napor za nju. Ukratko, ako popijete nekoliko rundi puno jačeg alkohola, jako ćete ju opteretiti. 

Još jedan provjereni trik kaže da poslije svakog gutljaja alkohola treba popiti gutljaj, dva vode. Ili barem tako da iza svakog alkoholnog pića popijete čašu vode.  Djeluje na dva načina: popit ćete manje, a s druge strane, voda će ubrzati razgradnju alkohola. Dodatni plus zabilježite si ako između pića idete plesati. To se, naravno, ne računa ako plešete s čašom u ruci. 

Jučer ste previše popili? Ovih 5 metoda će ublažiti mamurluk
Jučer ste previše popili? Ovih 5 metoda će ublažiti mamurluk

Ako inače imate problema s podnošenjem alkohola, pokušajte unaprijed odrediti neka pravila. Na primjer, pijte polako i preskačite runde. Ili odredite neko vrijeme u svakom satu kad nećete piti – ako ste u društvu i odredite da na svaki puni sat prestajete piti na 15 minuta, veća je vjerojatnost da će te pauze biti i puno dulje. 

storyeditor/2022-12-29/dreamstime_l_6803620.jpg

Svakako se preporučuje voditi računa i o tome što pijete – birajte pića koja sadrže manje aditiva, ona jednostavnija, koja nisu obojana, poput votke ili gina. Budite oprezni sa pićima koja sadrže  veću količinu metanola uz etanol, poput viskija, crnog vina, konjaka i drugih obojanih pića.

Pretjerali ste s alkoholom? Pet načina kako ublažiti mamurluk
Pretjerali ste s alkoholom? Pet načina kako ublažiti mamurluk

Kod njih nije samo problem u alkoholu, nego i u tome što sadrže gomilu  aroma, aditiva, trava, što će na kraju izazvati mučninu, glavobolju, a moguće i povraćanje idući dan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti