Budite vrlo pažljivi kada čistite neprianjajuće posuđe kako ne biste slučajno oštetili zaštitni sloj. Također, izbjegavajte korištenje metalnog pribora tijekom kuhanja, jer može izgrebati neljepljivi sloj
Trikovi kako očistiti zagorjele naslage s raznih vrsta posuđa, pomaže čak i popularno piće
Moja omiljena metoda je čišćenje zagorenih lonaca i tava soda bikarbonom i alkoholnim octom. To su dvije osnovne stvari koje trebate imati doma jer su odlične za čišćenje, a opet su prirodne, za razliku od jakih kemikalija, kaže stručnjakinja za čišćenje Alicie Sokolowski, predsjednice i direktorice tvrtke AspenCleana i otkriva još nekoliko svojih trikova.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ocat i soda bikarbona
Najbolje za: Nehrđajući čelik
Pribor:
- Ocat
- Soda bikarbona
- Četka za ribanje
- Deterdžent za pranje posuđa
Upute:
Dodajte jednake dijelove octa i vode u zagoreni lonac pa zakuhajte smjesu. Kad zavrije, ugasite vatru i dodajte 2 žlice sode bikarbone. Ostavite tekućinu da ključa na laganoj vatri 15 minuta. Potom ohladite malo lonac da se ne opečete pa ga izribajte. Zagoreni talog bi se trebao otpustiti i lako skinuti s površine lonca. Ukoliko se radi o otpornijim naslagama, ponovite postupak.
Profesionalni savjet: 'Obavezno koristite meku spužvu i izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje ili ribanje, koja mogu izgrebati površinu. Također, nehrđajući čelik može biti sklon stvaranju mrlja od vode, stoga temeljito osušite posuđe nakon pranja', kaže Sokolowski.
Topla voda i blago sredstvo za pranje posuđa
Najbolje za: Posuđe s premazom protiv lijepljenja i keramika
- Ako vam je pri ruci samo sapun kojim perete posuđe, ne brinite. Zagorjelu posudu možete očistiti blagim sredstvom za pranje posuđa - napomenula je ova stručnjakinja.
Pribor:
- Blagi sapun za suđe
- Meka, prirodna ili najlonska spužva
Upute:
Operite lonac toplom vodom, ali svakako koristite blagi deterdžent za pranje posuđa i meku, nemetalnu spužvu za ribanje. Prije odlaganja lonac temeljito isperite i osušite.
Stručni savjet: 'Ima li i dalje ostataka hrane, moja preporuka je da posudu napunite toplom vodom i pustite da se namače 15 do 20 minuta prije pranja. Samo nemojte namakati posuđe od lijevanog željeza, jer to može oštetiti završnu obradu pa će s vremenom početi hrđati', savjetuje Sokolowski.
Limun
Najbolje za: Lijevano željezo
- Uvođenje čistog soka od limuna u vašu rutinu čišćenja daje impresivne rezultate. To je moćno sredstvo za čišćenje koje djeluje kao antibakterijsko, ali i kao antiseptik. Nadalje, limun je jeftin, prenosiv i lako ga je kupiti u najbližem supermarketu. A kao dodatni bonus, čišćenje s limunom ostavlja blistav, svjež miris u vašem domu - napomenula je.
Pribor:
- Limun ili sok od limuna
- Četka za ribanje
Upute:
Izrežite limun i stavite kriške u lonac. Napunite lonac s nekoliko centimetara vode i kuhajte 5 do 10 minuta. Nakon što zagorene čestice hrane isplivaju na vrh, isperite lonac. Potom četkom za ribanje uklonite ostatke naslaga.
Stručni savjet: 'Limun je, također, izvrsni odmašćivač tava, lonaca, pa čak i ploče za kuhanje', kaže.
Cola
Najbolje za: Bilo koju vrstu lonaca i tava osim onih s premazom protiv lijepljenja
- To je odlična ideja. Postoji mnogo iznenađujućih stvari koje možete učiniti s Colom, a čišćenje pougljenjenog posuđa jedna je od njih. Cola je izvrsna u otklanjanju tvrdokornih mrlja, budući da je izrazito kisela - kaže Sokolowski.
Pribor:
- Cola
- Spužvica za ribanje
Upute:
Ulijte malo Cole u zagorjeli lonac. Uključite štednjak i pustite da krčka na laganoj vatri 15 minuta kako bi se naslage otpustile. Potom lonac isperite i izribajte.
Stručni savjet: 'Nemojte predugo kuhati Colu jer se može zgusnuti i pretvoriti u ljepljivi sirup, koji će vam još više otežati posao. Također, visoki sadržaj šećera i kiseline može oštetiti površinu posuđa, posebno onih s premazom protiv lijepljenja'.
Sapun za suđe i ocat
Najbolje za: Posuđe s premazom protiv lijepljenja
- Morate biti vrlo pažljivi kada čistite neprianjajuće posuđe kako ne biste slučajno oštetili zaštitni sloj - naglasila je Sokolowski.
Pribor:
- Deterdžent za pranje posuđa
- Mekana ili najlonska spužvica
- Ocat
Upute:
U posudu stavite sredstvo za pranje posuđa i toplu vodu. Ribajte neabrazivnom spužvom kako biste izbjegli grebanje površine.
Za jače mrlje prokuhajte jednaku mješavinu vode i octa u tavi, a potom kuhačom uklonite ostatke hrane. Ponovite postupak dok ne uklonite sve zagorene naslage.
Stručni savjet: 'Izbjegavajte korištenje metalnog pribora tijekom kuhanja, jer može izgrebati neljepljivi sloj i skratiti vijek trajanja vašeg posuđa'.
Sapun za suđe i soda bikarbona
Najbolje za: Keramiku, bakar i aluminij
- Keramičke, bakrene i aluminijske posude treba čistiti oprezno kako se ne bi oštetile - savjetuje stručnjakinja.
Pribor:
- Deterdžent za pranje posuđa
- Soda bikarbona
- Mekana ili najlonska spužvica
Upute za keramičke posude:
Pomiješajte sredstvo za pranje posuđa s toplom ili vrućom vodom. Lagano izribajte posudu mekom spužvom. Za tvrdokorne mrlje ili prljavštinu pomiješajte sodu bikarbonu s vrućom vodom i ostavite 20 do 30 minuta. Isperite i ponovite postupak ako je potrebno.
Upute za bakrene posude:
Pomiješajte sredstvo za pranje posuđa s toplom ili vrućom vodom i ostavite da odstoji 30 minuta. U posebnoj posudi napravite smjesu od jednakih dijelova sode bikarbone i vode pa je kasnije nanesite na kritična područja s zagorjelim naslagama. Ostavite 15 minuta. Na kraju izribajte neabrazivnom spužvicom, radite to nježno kružnim pokretima.
Upute za aluminijske posude:
Zagorjelu posudu napunite vrućom vodom i dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Pustite da se namače najmanje 30 minuta. Neabrazivnom spužvicom izribajte naslage, radite to kružnim pokretima. Ukoliko naslaga i dalje ima, posudu dodatno obradite smjesom vode i soda bikarbone koju nanesete na naslage i ostavite najmanje 15 minuta.
Profesionalni savjet: 'Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili i ribanje koja mogu izgrebati površinu posuđa. Također, keramičko posuđe zna biti sklono mrljama, stoga izbjegavajte korištenje tamnih umaka ili dulje kuhanje kisele hrane', kaže stručnjakinja.
Soda bikarbona
Najbolje za: Keramiku
Pribor:
- Mekana ili najlonska spužva
- Soda bikarbona
Upute:
U zasebnoj posudi napravite pastu od sode bikarbone miješanjem pola šalice sode bikarbone s 3 žlice vode. Nanesite pastu na keramiku pazeći da potpuno prekrijete zahvaćeno područje. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta pa izribajte spužvicom. Ako je potrebno, ponovite postupak.
Profesionalni savjet: 'Važno je napomenuti da su keramičke posude osjetljivije od drugih vrsta. Uvijek koristite nježne tehnike ribanja i izbjegavajte upotrebu abrazivnih materijala ili jakih kemikalija koje bi ih mogle oštetiti', prenosi rd.com.