Unatoč želji da odrezak bude gotov što prije, oduprite se želji da ga odmah ispečete. Umjesto toga, ostavite ga da odstoji oko 15 minuta. Kada je gotov, neka se hladi pet minuta
Trik uz koji će vaš odrezak biti puno mekši i sočniji nego ikad
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Top 3 recepta za super zdravi doručak: Za dan pun energije
Prema novim saznanjima, zamrzavanje i odmrzavanje odrezaka prije pečenja učinit će meso mekšim i sočnijim.
- Zamrzavanje može uzrokovati bubrenje i pucanje mišićnih vlakana, a rezultat je mekše meso - kaže John Unruh, autor studije i istraživač sa Sveučilišta u Kansasu.
Znanstvenici su zamrznuli odrezak na dva tjedna, a zatim ga odmrzavali 24 sata u hladnjaku. Tako su testirali i druge dijelove govedine, ali nisu vidjeli značajne razlike.
Prije pečenja važna je dobra priprema
Unatoč želji da odrezak bude gotov što prije, oduprite se želji da ga odmah ispečete čim ga izvadite iz frižidera. Umjesto toga, ostavite ga da odstoji oko 15 minuta. To će omogućiti hladnijem i unutrašnjem dijelu mesa da dođe do sobne temperature što će smanjiti rizik od toga da izvana zagori prilikom pečenja.
Neka se malo ohladi prije rezanja
Kada je gotov, stavite ga na dasku za rezanje i pričekajte oko pet minuta. Ako ga prerano narežete, sokovi će izaći iz mesa.
U maloj zdjeli pomiješajte malo maslinovog ulja, sol i sjeckani svježi ružmarin te smjesu izlijte po podlozi na kojoj ćete hladiti odrezak kako bi dobio dodatne okuse i aromu, piše Men's Health.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
POGLEDAJTE NOVI VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...