Osim što su bogatog okusa, tikvice su dobre i za zdravlje, a osim toga du odličan izbor želite li pojesti nešto lagano. Donosimo vam tri ljetna recepta - gusta krem juha, umak za tjesteninu i rezanci od tikvica
Tri odlična recepta s tikvicama: Rezanci od tikvica, umak i juha
1. Tjestenina u umaku od tikvica
Sastojci: 450 g penne tjestenine, 6 žlica maslinovog ulja, manji luk, 2 češnja češnjaka, 2 žlice svježe nasjeckane mente, žlica peršina, 450 g tikvica, ribana korica limuna, 6 žlica parmezana, sol, papar.
Priprema:
Sitno isjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte protisnuti češnjak, sjeckanu mentu i peršin te kratko pirjajte. Potom ubacite tikvice izrezane na ploške i ribanu limunovu koricu.
Pirjajte oko sedam minuta dok tikvice ne omekšaju. Posolite i popaprite pa uklonite s vatre. Umak prelijte preko kuhane tjestenine i poslužite s parmezanom.
2. Rezanci od tikvica
Sastojci: 4 tikvice srednje veličine, 450 g cherry rajčica, 3 češnja češnjaka, 1/4 šalice maslinova ulja, prstohvat mljevene crvene paprike, 1/4 šalice feta sira, sol i papar.
Priprema:
Tikvicama odrežite krajeve pa specijalnim spiralnim rezačem za povrće napravite rezance. Rajčice izrežite. Potom zagrijte maslinovo ulje i u njega ubacite sjeckani češnjak i prstohvat mljevene crvene paprike. Pirjajte oko minutu dok češnjak ne počne puštati miris.
Nakon toga dodajte tikvice i rajčice pa kuhajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Posolite i popaprite. Rezance odmah poslužite s izribanim feta sirom.
3. Gusta krem juha
Sastojci: 6 šalica sjeckanih tikvica, 1/2 šalice leće, 2 režnja češnjaka, manji luk, šaka mente, limun, maslinovo ulje, voda (količina po potrebi), sol i papar.
Priprema:
Leću ostavite namakati u vodi barem sat vremena, a najbolje preko noći. Potom ju prebacite u posudu za kuhanje i dodajte šalicu i pol vode te malo soli. Pustite da voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte dok ne omekani, ali ne previše (al dente) pa ocijedite. Leću začinite limunovim sokom i s malo maslinovog ulja.
Potom u drugoj posudi na maslinovom ulju ispržite luk i češnjak pa smanjite vatru i pustite da se pirjaju dok ne omekšaju. Nakon toga ubacite tikvice i zalijte vodom. Kuhajte oko 20 minuta. Dodajte mentu, sol i papar pa izblendajte.
Poslužite juhu u zdjelicama tako da najprije uspete juhu pa na nju lagano stavite malo leće.