Gljive su jedan od glavnih izvora ergothioneina, antioksidansa koji pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija. Učinak se primjećuje kod ljudi koji jedu više od 300 grama gljiva tjedno
Više gljiva u prehrani moglo bi očuvati funkcionalnost mozga
Dobro je poznato da su gljive prebogate vrijednim hranjivim sastojcima, no čini se da bi mogle biti vrlo korisne za sprječavanje pada kognitivnih funkcija u starijoj dobi.
Pokretanje videa...
Pokazalo je to istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta u Singapuru, koji su utvrdili da stariji ljudi koji su tijekom života jeli više od dvije standardne porcije gljiva tjedno - dakle više od 300 grama, što odgovara polovici tanjura - imali za 50 posto manje rizik od blagih kognitivnih oštećenja.
Pretpostavlja se da se to može povezati sa specifičnim spojem koji gljive sadrže, pod imenom ergothionein, koji se nalazi u svim vrstama gljiva, kaže dr. Irwin Cheah, viši znanstveni novak ina spomenutom Sveučilištu.
Riječ je o jedinstvenom antioksidansu sa snažnim protuupalnim djelovanjem, koji ljudi nisu u stanju sami sintetizirati, a može se namiriti iz prehrane. Gljive su jedan od glavnih izvora, piše Business Insider.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...