Pronađite dobre stare recepte za božićne blagdane iz cijele Hrvatske, od Slavonije, Međimurja, Primorja, Like do Dalmacije. Uživajte u dobro poznatim okusima...
Tradicionalni hrvatski božićni kolači: Od fritula do medenjaka
RAFAELO KOCKE
Sastojci: 3 žutanjka, 9 žlica brašna, 9 žlica ulja, 4 žlice mlijeka, 1/2 praška za pecivo, 3 bjelanjka; Krema: 1/2 litre mlijeka, 6 žlica brašna, 1/2 margarina, 2 vanilin šećera, 1/2 šalice šećera, 7 dag kokosova brašna
Sastojke za tijesto, osim bjelanjaka, izmiksati i na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanjaka. Pecite 20 min na 200°C. Za to vrijeme kuhajte mlijeko i brašno dok se ne zgusnu. U mlaku smjesu dodajte ostale sastojke za kremu. Premažite preko ohlađenog tijesta i pospite kokosovim brašnom. Kolač narežite na kocke.
VANILIN KIFLICE
Sastojci: 40 dag brašna, 35 dag maslaca, 20 dag mljevenih oraha ili lješnjaka, 14 dag šećera, vrećica vanilin šećera
Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tijesto izrežite na jednake komade i prstima oblikujte ih u kiflice, željene debljine. Pecite 10-15 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C. Pečene kiflice, dok su još tople, uvaljajte u šećer u prahu kako bi bolje prionuo. Vrhove kiflica možete umočiti i u čokoladu koju ste prethodno otopili na pari.
PUŽIĆI OD ORAHA
Sastojci: 1/4 kocke kvasca, 2 žlice mlijeka, žlica šećera, 15 dag margarina, 20 dag brašna, 2 žutanjka; Nadjev: 2 bjelanjka, 12 dag oraha, 14 dag šećera
Dobro izmiješajte sastojke za tijesto i podijelite na pola. Za nadjev vilicom mutite bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, pa dodajte orahe i šećer te dobro izmiješajte. Od pola tijesta razvaljajte traku široku 7 cm, debelu 5 mm i što dužu. Namažite pola nadjeva, smotajte pa režite komade veličine 5 cm. Pecite 10-15 min. Isto napravite s drugom polovicom.
DOMAĆA MAKOVNJAČA
Sastojci: 1/2 kg brašna, 2 žutanjka, kocka kvasca, 5 dag šećera, kora pola limuna, mlijeko; Nadjev: 25 dag maka, 6 dag šećera, žlica meda, 4 dag grožđica, žlica ruma, 2,5 dcl mlijeka
U brašnu napravite rupicu, stavite izmrvljeni kvasac, prelijte s par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Umijesite, a čim se počne dizati, dodajte topljeni maslac, žutanjke, sol i koricu. Umijesite dodajući toplo mlijeko da dobijete srednje čvrsto tijesto. Ostavite 10 min. Podijelite na pola i razvaljajte na debljinu prsta. Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite pa namažite tijesto. Savijte, premažite žutanjkom i ostavite da se kratko diže. Pecite 30 min na 200°C.
>> Tijesto za savijače treba prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom dok se diže kako se s gornje strane ne bi osušilo pod utjecajem toplog zraka
>> Jaja za tučena tijesta trebaju biti svježa jer njihova kvaliteta utječe na kakvoću kolača. Za prhka tijesta potrebna su veća jaja radi gustoće
>> Za prhka tijesta koja su česta za sitne suhe kolače (kiflice, roščići itd.) najbolje je koristiti svježi maslac jer bolje od ostalih masnoća rahli tijesto
ČOKO-KOCKE
Sastojci: 2 jaja, 25 dag šećera u prahu, 7 dag kakaa, vanilin šećer, 25 dag margarina, 14 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha ili lješnjaka, žlica ruma
Izmiksajte jaja, šećer u prahu, kakao i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Zatim dodajte mljevene kekse, mljevene lješnjake ili orahe i rum. Dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu masu. Premjestite u veći, ali plitki pleh. Oblikujte ploču od smjese, debljine i širine po želji. Ostavite da se ohladi oko sat vremena kako bi se sastojci povezali. Izrežite na kocke i poslužite.
KIFLICE
Sastojci: kg glatkog brašna, 3 jaja, 3 žličice ulja, žlica soli, žlica šećera, 1/2 litre mlijeka, 4 dag kvasca
Kvasac izmrvite i stavite u dcl toplog, zašećerenog mlijeka. Čim se zapjeni, pomiješajte ostale sastojke i mijesite dok se ne prestane lijepiti za ruke. Ostavite 2 sata da se diže. Razvaljajte tijesto, izrežite na trokute (8 cm) i zamotajte. Poredajte u pleh na 3 cm razmaka i između svake stavite malo margarina. Premažite žutanjkom i sezamom. Pecite na 220°C. Gotove su nakon što upiju margarin.
KROŠTULE
Sastojci: 20 dag brašna, 3 žumanjka, sol, žlica šećera, 2 žlice ruma, žlica vrhnja, šećer u prahu, vrećica vanili šećera, ulje za prženje
U prosijano brašno dodamo žumanjke, šećer, vrhnje i rum te umijesimo čvrsto tijesto. Tijesto ostavimo pokriveno pola sata, a zatim da tanko razvaljamo. Ukrasnim kotačićem režemo duguljaste trake (široke oko 6 do 8 centimetara), a zatim još unutar pačetvorina na 1, 5 centimetara da ih možemo međusobno preklapati po želji. U Istri trake saviju oko prsta da dobiju oblik cvijeta. Pržimo u dubokoj masnoći . Pržene kroštule pospemo šećerom u prahu i vanili šećerom.
ROLADA OD SMOKAVA
Sastojci: 80 dag suhih smokava, 8 dag grožđica, 2 rebra naribane čokolade, 4 dag oraha, 1 dl ruma, kristal šećer, cimet u prahu
U stroju za mljevenje mesa sameljemo suhe smokve, stavimo ih u zdjelu, dodamo naribanu čokoladu, orahe, usitnjene grožđice, rum i cimet. Sve dobro izmiješamo rukama pa smjesu oblikujemo poput salame. Pospemo je kristal šećerom i ostavimo na zraku da se osuši.
MENDULE U ŠEĆERU
Sastojci: 50 dag badema, 50 dag šećera, malo vode
Bademe prelijemo vrućom vodom i očistimo do kožice. U zdjelu stavimo bademe, šećer i vodu. Sve skupa miješamo na peći dok se šećer ne rastopi. Kada dobiju boju karamela, maknemo s peći i dalje miješajući. Bademi će se odvojiti svaki za sebe. Istresemo ih u košaricu.
SMOKVENJAK
Sastojci: 1, 5 kg suhih smokava, 30 dag nasjeckanih oraha, malo domaće lozovače
Suhim smokvama odstranimo repove, sameljemo na običnom stroju za mljevenje, zatim dodamo orahe i rakiju. Zamijesimo i oblikujemo u oblik pogače i na prikladnoj dasci sušimo na buri 15-20 dana. Poslužujemo zimi hladno kao domaću slasticu. Osim rakije u smokvenjak se može dodati rum.
MEDENJACI S BADEMOM
Sastojci: 5 dag maslaca, 5 dag meda, 15 dag šećera, vrećica vanili šećera, 1-2 dl vrhnja, 6 dag sitno nasjeckanih suhih smokava, 20 dag oguljenih badema
Glazura: 3 dag čokolade, 3 dag šećera, 3 dag vode
Maslac, med, vanili šećer i vrhnje stavimo u zdjelu i uz miješanje zakuhamo. Kuhamo i miješamo tako dugo dok smjesa ne zgusne i malo potamni. Zatim u smjesu umiješamo bademe i smokve. Na namašćen kalup polažemo s pomoću dviju žlice hrpice smjese. Hrpice ne smiju biti preblizu. Pečemo ih 3 do 4 minute u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladimo ih na rešetki i premažemo čokoladnom glazurom.
FRITULE S PINJOLIMA
Sastojci: brašno, svježi kvas, domaća rakija, jaja, sol, šećer, limunova korica, grožđice, pinjoli
U brašnom dodamo dignuti kvasac, sol, šećer, jaja, naribanu limunovu koricu, rakiju, grožđice i pinjole. Sve skupa dobro istučemo kuhačom dok se ne počnu stvarati mjehurići. Ostavimo neko vrijeme da se diže. Žlicom grabimo tijesto iz zdjele i pržimo u dubokoj masti. Pržene fritule stavimo na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću.
RAVIOLI S BADEMIMA
Sastojci: 50 dag brašna, 6 žumanjaka 15 dag maslaca, 2 vanili šećera, 10 dag šećera, malo mlijeka
Pjenasto umutimo žumanjka i šećer, vanili šećer, maslac i malo mlijeka. Dodamo brašno i ručno zamijesimo srednje tvrdo i glatko tijesto. Ostavimo stajati sat vremena. Tanko razvaljamo tijesto, izrežemo okrugle oblike i punimo nadjevom. Preklopimo napola, a rubove stisnemo vilicom.
Nadjev: 50 dag badema (pola mljevenih, pola rezanih), 50 dag šećera, 15 dag margarina, 6 bjelanaca, malo ruma, ribana limunova korica
Dobro umiješamo margarin, šećer i vanili šećer. Dodamo bademe i u to umutimo čvrst snijeg od bjelanaca. Tako nadjevene kolače stavimo na pouljeni lim i pečemo dok ne porumene.
HVARSKI PAPRENJACI
Sastojci: 50 dag mekanog brašna, 3 žumanjka, 20 dag masti ili maslaca, 25 dag meda, 15 dag šećera, 20 dag mljevenih oraha, limunova korica, 4 tučena klinčića, cimet u prahu, 1/2 praška za pecivo, papar, sol, šećerna ocaklina
Orahe sameljemo i dodamo brašnu, umiješamo maslac, šećer, med, žumanjke, limunovu koricu, klinčić i papar. Na dasci zamijesimo tijesto od svih sastojaka pa ga razvaljamo na prst debelo. Kalupčićima režemo različite oblike (životinja). Svaki oblik nabockamo vilicom i po želji ukrasimo šećernom ocaklinom. Pečemo na jakoj vatri.
PRIMOŠTENSKE FRITULE
Sastojci: 6 jogurta, 1 kg brašna (glatkog), 3 žumanjka, korica limuna, korica naranče, 2 praška za pecivo, 4 vrećice vanili šećera, rum
Sve navedene sastojke dobro istučemo kuhačom ili električnom miješalicom. Na kraju dodamo prašak za pecivo. Ostavimo kratko stajati. Grabimo žlicom i pržimo u vrućem ulju. Položimo na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću. Možemo tijesto zahvatiti i rukom, stisnuti šaku i koliko izađe tijesta (veličina oraha) skidamo žlicom i pržimo u ulju. Vruće pošećerimo i poslužimo.
BOŽIĆNI MEDENI KOLAČ
Sastojci: 6 bjelanjaka (snijeg), 1 šalica brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica ulja, 15 dag oraha (nasjeckanih), 1 vrećica praška za pecivo, med za glazuru
Bjelanjke sa šećerom istučemo u čvrst snijeg. Postupno dodajemo brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo, ulje i sitno nasjeckane orahe. Sve skupa lagano izmiješamo i izlijemo u kalup dobro namazan maslacem ili margarinom. Pečemo u zagrijanoj pećnici. Kad je kolač pečen, zalijemo ga glazurom od meda.
BOŽIĆNI ARANCINI
Sastojci: 1 kg ocijeđene narančine korice, 60-80 dag šećera, 3/4 l vode
Koru naranče izrežemo na duguljaste rezance i stavimo ih namakati 5-6 dana u vodu, koju moramo u međuvremenu više puta mijenjati. Nakon 6 dana, korice ocijedimo, izrežemo i kuhamo u vodi (oko 3/4 l). Kad su prokuhane, dodamo šećer i kuhamo tako dugo dok sva tekućina ne prokuha, odnosno dok se ne zgusne. Zatim ih izvadimo i još vruće uvaljamo u kristal šećer. Sušimo ih složene jedne do drugih na ravnoj površini. Poslužimo nakon nekoliko dana.
SMOKVENJAK
Sastojci: 1 kg suhih smokava, 25 dag badema, 1 dl rakije, svjež lovorov list (nekoliko komada), šećer u prahu
Suhe smokve sameljemo, a popržene očišćene bademe usitnimo. Mijesimo, dodavajući tek toliko rakije da se sve povežu u čvrstu smjesu. Količina rakije ovisi o tome koliko su suhe smokve. Smokvenjak oblikujemo u hljepčić ili stožac. Obložimo ga svježim ubranim lovorovim listovima, koji drže svježinu i daju osobit miris. Prije posluživanja pospemo šećerom u prahu, ali samo za ukras, jer su smokve slatke. Negdje se umjesto badema uzimaju orasi, ali se tada smokvenjak stavi nakratko u toplu, ali isključenu pećnicu, da se posuši. Poslužujemo uz domaću rakiju.
RAFIOLI NA DOMAĆI NAČIN
Sastojci: 70 dag brašna - oštrog, 1/4 vrećice praška za pecivo, 20 dag maslaca, 3 jaja, 2 žumanjka, 1 žlica rakije, 6 dag šećera, sol, mlijeko po potrebi
U brašno umiješamo prašak za pecivo, listiće maslaca, dodamo jaja i žumanjke, šećer, sol i umijesimo čvrsto tijesto. Po potrebi dodamo malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, pokrijemo i ostavimo da odstojiti jedan sat. Tijesto premijesimo i razvaljamo tanko kao za rezance. Zatim na tijesto žličicom stavimo nadjev u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom budemo oblikovali polumjesec, rafioli. Tijesto preklopimo preko cijelog reda tako je nadjev pokriven. Čašom pritisnemo tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom pa ukrasnim kotačićem izrezujemo rafiol po rafiol. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo tijesto i nadjev. Rafiole slažemo na namazan lim i pečemo na 180-200 °C oko 20 minuta. Pečene rafiole odmah odozgor premažemo s malo rakije i uvaljamo u kristal šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.
Nadjev: 4 jaja, 20 dag badema, limunova korica, 3 žlice likera maraskina, muškatni oraščić, cimet, rakija (lozovača), kristalni šećer
Jaja pjenasto izmiješamo sa šećerom, dodamo mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet.
DUBROVAČKA ROZATA
Sastojci: 1 l polumasnog mlijeka, 30 dag kristal šećera, 2 vrećice vanili šećera, malo limunove korice, 7 jaja, 2 žumanjka, 10 dag kristal šećera za karameliziranje, maslac za kalupe
Mlijeko, šećer i vanili šećer te malo limunove korice skuhamo i ohladimo. Posebno istučemo jaja i žumanjke te ih izmiješamo s pripremljenim mlijekom. Zatim mješavinu izlijemo u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno premažemo maslacem i zalijemo karamelom. Stavimo peći u pećnicu oko 40 minuta ako je veći kalup, a ako su manji dovoljno je i 20 minuta na 220 °C. Na polovici pečenja stavimo kalupe u vodenu kupelj i nastavimo peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari.
BOŽIĆNI KRUH
Sastojci: 12 dag suhih šljiva, 15 dag lješnjaka, 12 dag smokava, 20 dag grožđica, 3 jaja, 12 dag šećera, 1 vanili šećer, rum, na vrh noža cimet, 12 dag oštrog brašna, 5 dag škroba Gustina, 1 ravna čajna žličica praška za pecivo, limunova i narančina korica
Lješnjake grubo nasjeckamo, smokve narežemo na kockice, suhe šljive kratko prokuhamo, ocijedimo, ohladimo i narežemo na komadiće. Grožđice namočimo u rum. Jaja pjenasto izmiješamo, dodamo šećer, vanili šećer pa još miješamo nekoliko minuta. Zatim dodamo cimet i brašno pomiješano s Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu limunovu i narančinu koricu i polako sve izmiješamo. Duguljast kalup (30x11cm) obložimo pergament-papirom i napunimo pripremljenom smjesom. Odmah stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180-200 °C oko 70 minuta. Ohlađen kruh narežemo na ploške.
MANDULAT
Sastojci: 4 cijela jaja, 42 dag šećera, 25 dag meda, 25 dag badema, 2 lista oblatne
Jaja i šećer pjenasto izmiješamo. Zatim posudu stavimo na paru i miješajući postupno dodajemo zakipjeli med i na kraju oguljene izrezane bademe i malo cijelih. Sve kuhamo dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače. Vruće izlijemo na oblatnu 20x30cm, ravnomjerno rasporedimo, poklopimo drugim listom oblatne i dobro pritisnemo da se čvrsto poveže. Sve prekrijemo daskom, dodatno opteretimo i ostavimo preko noći. Sutradan mandulat ugrijanim nožem narežemo na prutiće. Mandulat će biti ukusniji ako oguljene bademe prethodno kratko popržimo.
BUHTLI S PEKMEZOM
Sastojci: 40 dag brašna, 5-6 žlica mlijeka, 4 dag kvasca, 1 jaje, 2 žumanjka, naribanu limunovu koricu, 5 dag šećera, 10 dag maslaca, malo soli
Nadjev: marmelada po izboru
Kvasac namrvimo u mlako mlijeko, dodamo malo šećera i brašna, pa stavimo na toplo mjesto. U posudu prosijemo zagrijano brašno, dodamo uzdigli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga lupamo ili miješamo mikserom sa spiralnim nastavcima. Pokrijemo. Neka stoji sat i pol na toplom mjestu. Dignuto tijesto premijesimo i rastegnemo da bude prst debelo. Narežemo na pravokutnike. Namastimo i pobrašnimo lim. Otopimo maslac za premazivanje. Raspodijelimo nadjev na komade tijesta. Čvrsto savijemo oko nadjeva i namastimo maslacem. Poslažemo ih u lim, pokrijemo i držimo na toplom da se još jednom dignu. Pečemo na srednjoj temperaturi oko pola sata. Prije posluživanja, slatko vrhnje zasladimo vanili šećerom i napola istučemo da se samo zgusne, ali ne stvrdne.
SALENJACI
Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 žlica ulja, 1 žličica soli, 1 žlica bijelog octa, 70 dag sala, 4 žumanjka, malo ruma, pekmez po želji
Zamijesimo tijesto od brašna, ulja, soli, octa, žumanjke i mlake vode (po potrebi). Salo nastružemo nožem da ne bude žilica ili sameljemo u stroju za mljevenje mesa i dobro izmiješamo. Tijesto razvaljamo, premažemo pripremljenim salom i preklopimo kao knjigu. Stavimo na hladno. To ponavljamo četiri puta u razmacima od 20 minuta. Zatim razvaljamo i režemo kvadratne oblike, punimo pekmezom i preklopimo kao kiflice ili jastučiće. Pečemo na srednjoj vatri. Umjesto pekmeza možemo staviti orahe, mak ili rogač.
MEDVJEĐE ŠAPE
Sastojci: 3 šalice brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo, 1 šalica šećera, 2 šalice mljevenih oraha, 1 šalica svinjske masti, 1 jaje, 1-2 žlice meda, vanilija, šećer u prahu
Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za mjerenje količina, kao npr. šalicu za bijelu kavu. Mljevene orahe izmiješamo s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravimo udubljenje i stavimo jaje, med, razmekšanu mast i vanili šećer pa umijesimo tijesto i ostavimo da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažemo svinjskom masti, pospemo brašnom i punimo tijesto, ali ne do vrha, pa lagano pritisnemo kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pečemo na temperaturi od 220 °C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadimo ih vruće iz kalupa i uvaljamo u šećer u prahu.
BUČNICA NA MEĐIMURSKI NAČIN
Sastojci: 8-10 listova za savijaču, 40 dag maka, 1 kg buče, 5 dag maslaca ili margarina, 2 dl kiselog vrhnja, 4 dag šećera u prahu, 10 dag kristal šećera, 1 dl ulja, sol, limun
Buču očistimo, operemo, izribamo na ribež, posolimo i nakon dvadesetak minuta ocijedimo. Dodamo mljeveni mal, vrhnje, kristal šećer, topljeni maslac i ribanu koru limuna. Sve zajedno izmiješamo i nadijevamo kao i sve savijače. Stavimo u vruću pećnicu i pečemo na umjerenoj temperaturi. Pospemo šećerom u prahu i poslužimo vruće.
ZLEVANKA S MAKOM
Sastojci: 50 dag kukuruznog brašna, 20 dag pšeničnog brašna, 5 dl mlijeka, 2 dl ulja, 2 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, kvasac, sol
Nadjev: 25 dag maka, 20 dag šećera, 1 dl mlijeka, vanili šećer, šećer u prahu, ribana limunova korica
Kvasac namočimo u mlijeko i stavimo 1 žlicu šećera. Ostavimo da se digne. U prosijano brašno dodamo malo šećera, soli, 1 dl vrhnja, ulje, jaja i pripremljen kvasac. Sve dobro izmiješamo i ostavimo da se zajedno diže. Pola dignutog tijesta stavimo u namašćeni lim, prekrijemo nadjevom i pokrijemo drugom polovicom tijesta. Prelijemo vrhnjem i pečemo u dobro ugrijanoj pećnici. Kad je pečena, zlevanku pospemo šećerom u prahu. Za nadjev izmiješamo sve navedene sastojke.
NANINI MEDENJACI
Sastojci: 60 dag brašna, 15 dag šećera, 1 mala žlica sode bikarbone, 1 mala žlica cimeta, 3 jaja, 15 dag meda, 1 dl vrhnja
Pjenasto umutimo jaja i šećer, dodamo otopljen med i vrhnje. Umiješamo brašno sa sodom bikarbonom i cimetom. Jednolično glatko tijesto bez grudica razvaljamo i oblikujemo razne oblike (polumjesec, tortice i sl.) Posložimo u lim i pečemo na 200 °C.
BUHTLI
Sastojci: 40 dag brašna, 2 dag kvasca, 5 dag šećera, 5 dag maslaca, 1 dl ulja, 2 dl mlijeka, 2 jaja, 20 dag džema od šljiva, 3 dag šećera u prahu
Tijesto zamijesimo i tučemo kuhačom dok se ne počne odvajati od kuhače i posude. Tijesto se diže dva puta. Kada se digne prvi put, istresemo ga na pobrašnjenu dasku i izvaljamo na debljinu oko 1 centimetar. Režemo na kvadrate 5x5 cm. Na jedan kraj stavimo jednu malu žlicu džema, a zatim tijesto smotamo, umočimo u ulje i slažemo u lim jedno do drugog. Pritom pazimo da je spojena strana okrenuta prema dnu pleha. Kad se buhtli ponovno dignu, stavimo ih peći u srednje vruću pećnicu. Peče se dok se ne počne odvajati jedno od drugog i dok ne dobije rumenu boju s jedne i druge strane. Pečene buhtle izvadimo, prekrijemo stolnjakom i poslužimo posute šećerom u prahu.
SRNEĆI HRBAT
Sastojci: 7 dag maslaca, 15 dag šećera, 6 jaja, 10 dag čokolade, 3 žlice krušnih mrvica, 0, 5 dl ruma, 15 dag oraha
Preljev: 3 žlice vode, 2 žlice šećera u prahu, 10 dag čokolade, 8 dag maslaca ili margarina, 2 dl tučenog slatkog vrhnja
Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješamo. Dodamo omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rum. Umiješamo čvrst snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe. Dobivenu smjesu stavimo u rebrast kalup premazan maslacem i posut brašnom. Pečemo oko 40 minuta na 180 °C. Ohlađen kolač izvadimo iz kalupa, prelijemo čokoladnim preljevom i poslužimo s tučenim slatkim vrhnjem.
IŠLERICE
Sastojci: 14 dag maslaca, 20 dag brašna, 7 dag šećera u prahu, 1 žumanjak, 3 žlice kakaa
Krema: 3 jaja, 15 dag šećera, 10 dag maslaca, 1 vanili šećer
Krema: U porculanskoj zdjeli izmiješamo jaja, šećer i vanili šećer te stavimo u vruću kupelj kuhati uz neprekidno miješanje. Kad se krema zgusne, stavimo je hladiti i u ohlađenu umiješamo pjenast maslac.
Od brašna, maslaca, žumanjka i kakaa umijesimo tijesto. Razvaljamo tanko i izrežemo na kolutiće ( 3-5 cm). Stavimo na pobrašnjen lim i pečemo na oko 15 minuta na 220 °C. Pečene kolutiće ohladimo, premažemo kremom i spajamo dva po dva. Složimo ih na rešetkastu podlogu i prelijemo čokoladnim preljevom.
PIŠINGER TORTA
Sastojci: 1 veći omot oblatni, 4 cijela jaja, 2 žumanjka, 30 dag šećera, 15 dag čokolade, 30 dag maslaca, sok pola limuna, čokoladni preljev
Jaja, žumanjke, šećer i čokoladu tučemo na pari. Kad se smjesa počinje zgušnjavati, skinemo je sa štednjaka i stavimo je hladiti. Zatim pjenasto izmiješamo maslac i dodamo ohlađenu kremu i limunov sok. Dobivenom kremom premazujemo oblatne i složimo jednu na drugu. Kad smo potrošili kremu, na gornju položimo oblatnu, na nju ravnu dasku i teži uteg. Pod tim opterećenjem, ostavimo stajati nekoliko sati, a zatim stavimo u hladnjak.
Ohlađenu tortu prelijemo čokoladnim preljevom: 3 žlice vode, 2 žlice šećera u prahu, 10 dag čokolade i 8 dag maslaca miješamo na pari dok se masa ne ujednači. Tada prelijemo preko oblatni.
BIJELA LINZER TORTA
Sastojci: 28 dag oguljenih mljevenih badema, 28 dag maslaca, 28 dag šećera u prahu, 1 jaje, 9 žumanjaka, 40 dag brašna, 1 jaje za premazivanje, marmelada od ribizla
Maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiješamo, potom jedan za drugim dodajemo 9 žumanjaka i 1 cijelo jaje. zatim dodamo mljevene bademe i brašno, a tijesto dobro izradimo i ostavimo da stoji u hladnjaku oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj dasci razvaljamo 2 trećine tijesta i stavimo ga na dno dobro namašćena kalupa za tortu. Premažemo ga pikantnom marmeladom od ribiza, a od ostatka tijesta složimo trake tako da dobijemo rešetku. Rešetku premažemo jajetom i pečemo oko 35 minuta na 180 °C. Nakon što se torta posve ohladi, praznine između rešetki možemo popuniti marmeladom.
Recepti su preuzeti iz Hrvatske regionalne kuharice, autora Božice Mirić i Drage Vukušića, Mozaik knjiga.