Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Tradicionalni hrvatski božićni kolači: Od fritula do medenjaka

Tradicionalni hrvatski božićni kolači: Od fritula do medenjaka
11

Pronađite dobre stare recepte za božićne blagdane iz cijele Hrvatske, od Slavonije, Međimurja, Primorja, Like do Dalmacije. Uživajte u dobro poznatim okusima...

RAFAELO KOCKE

Sastojci: 3 žutanjka, 9 žlica brašna, 9 žlica ulja, 4 žlice mlijeka, 1/2 praška za pecivo, 3 bjelanjka; Krema: 1/2 litre mlijeka, 6 žlica brašna, 1/2 margarina, 2 vanilin šećera, 1/2 šalice šećera, 7 dag kokosova brašna

Sastojke za tijesto, osim bjelanjaka, izmiksati i na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanjaka. Pecite 20 min na 200°C. Za to vrijeme kuhajte mlijeko i brašno dok se ne zgusnu. U mlaku smjesu dodajte ostale sastojke za kremu. Premažite preko ohlađenog tijesta i pospite kokosovim brašnom. Kolač narežite na kocke.

VANILIN KIFLICE

Sastojci: 40 dag brašna, 35 dag maslaca, 20 dag mljevenih oraha ili lješnjaka, 14 dag šećera, vrećica vanilin šećera

Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tijesto izrežite na jednake komade i prstima oblikujte ih u kiflice, željene debljine. Pecite 10-15 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C. Pečene kiflice, dok su još tople, uvaljajte u šećer u prahu kako bi bolje prionuo. Vrhove kiflica možete umočiti i u čokoladu koju ste prethodno otopili na pari.

PUŽIĆI OD ORAHA

Sastojci: 1/4 kocke kvasca, 2 žlice mlijeka, žlica šećera, 15 dag margarina, 20 dag brašna, 2 žutanjka; Nadjev: 2 bjelanjka, 12 dag oraha, 14 dag šećera

Dobro izmiješajte sastojke za tijesto i podijelite na pola. Za nadjev vilicom mutite bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, pa dodajte orahe i šećer te dobro izmiješajte. Od pola tijesta razvaljajte traku široku 7 cm, debelu 5 mm i što dužu. Namažite pola nadjeva, smotajte pa režite komade veličine 5 cm. Pecite 10-15 min. Isto napravite s drugom polovicom. 

DOMAĆA MAKOVNJAČA 

Sastojci: 1/2 kg brašna, 2 žutanjka, kocka kvasca, 5 dag šećera, kora pola limuna, mlijeko; Nadjev: 25 dag maka, 6 dag šećera, žlica meda, 4 dag grožđica, žlica ruma, 2,5 dcl mlijeka 

U brašnu napravite rupicu, stavite izmrvljeni kvasac, prelijte s par žlica toplog mlijeka i malo šećera. Umijesite, a čim se počne dizati, dodajte topljeni maslac, žutanjke, sol i koricu. Umijesite dodajući toplo mlijeko da dobijete srednje čvrsto tijesto. Ostavite 10 min. Podijelite na pola i razvaljajte na debljinu prsta. Za nadjev pomiješajte sve sastojke i malo zagrijte. Ohladite pa namažite tijesto. Savijte, premažite žutanjkom i ostavite da se kratko diže. Pecite 30 min na 200°C. 

>> Tijesto za savijače treba prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom dok se diže kako se s gornje strane ne bi osušilo pod utjecajem toplog zraka

>> Jaja za tučena tijesta trebaju biti svježa jer njihova kvaliteta utječe na kakvoću kolača. Za prhka tijesta potrebna su veća jaja radi gustoće 

>> Za prhka tijesta koja su česta za sitne suhe kolače (kiflice, roščići itd.) najbolje je koristiti svježi maslac jer bolje od ostalih masnoća rahli tijesto 

ČOKO-KOCKE 

Sastojci: 2 jaja, 25 dag šećera u prahu, 7 dag kakaa, vanilin šećer, 25 dag margarina, 14 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha ili lješnjaka, žlica ruma 

Izmiksajte jaja, šećer u prahu, kakao i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Zatim dodajte mljevene kekse, mljevene lješnjake ili orahe i rum. Dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu masu. Premjestite u veći, ali plitki pleh. Oblikujte ploču od smjese, debljine i širine po želji. Ostavite da se ohladi oko sat vremena kako bi se sastojci povezali. Izrežite na kocke i poslužite. 

KIFLICE 

Sastojci: kg glatkog brašna, 3 jaja, 3 žličice ulja, žlica soli, žlica šećera, 1/2 litre mlijeka, 4 dag kvasca

Kvasac izmrvite i stavite u dcl toplog, zašećerenog mlijeka. Čim se zapjeni, pomiješajte ostale sastojke i mijesite dok se ne prestane lijepiti za ruke. Ostavite 2 sata da se diže. Razvaljajte tijesto, izrežite na trokute (8 cm) i zamotajte. Poredajte u pleh na 3 cm razmaka i između svake stavite malo margarina. Premažite žutanjkom i sezamom. Pecite na 220°C. Gotove su nakon što upiju margarin.

KROŠTULE 

Sastojci: 20 dag brašna, 3 žumanjka, sol, žlica šećera,  2 žlice ruma, žlica vrhnja, šećer u prahu, vrećica vanili šećera, ulje za prženje

 U prosijano brašno dodamo žumanjke, šećer, vrhnje i rum te umijesimo čvrsto tijesto. Tijesto ostavimo pokriveno pola sata, a zatim da tanko razvaljamo. Ukrasnim kotačićem režemo duguljaste trake (široke oko 6 do 8 centimetara), a zatim još unutar pačetvorina na 1, 5 centimetara da ih možemo međusobno preklapati po želji. U Istri trake saviju oko prsta da dobiju oblik cvijeta. Pržimo u dubokoj masnoći . Pržene kroštule pospemo šećerom u prahu i vanili šećerom. 

ROLADA OD SMOKAVA

Sastojci: 80 dag suhih smokava, 8 dag grožđica, 2 rebra naribane čokolade, 4 dag oraha, 1 dl ruma, kristal šećer, cimet u prahu

U stroju za mljevenje mesa sameljemo suhe smokve, stavimo ih u zdjelu, dodamo naribanu čokoladu, orahe, usitnjene grožđice, rum i cimet. Sve dobro izmiješamo rukama pa smjesu oblikujemo poput salame. Pospemo je kristal šećerom i ostavimo na zraku da se osuši. 

MENDULE U ŠEĆERU

Sastojci: 50 dag badema, 50 dag šećera, malo vode

Bademe prelijemo vrućom vodom i očistimo do kožice. U zdjelu stavimo bademe, šećer i vodu. Sve skupa miješamo na peći dok se šećer ne rastopi. Kada dobiju boju karamela, maknemo s peći i dalje miješajući. Bademi će se odvojiti svaki za sebe. Istresemo ih u košaricu. 

SMOKVENJAK

Sastojci: 1, 5 kg suhih smokava, 30 dag nasjeckanih oraha, malo domaće lozovače

Suhim smokvama odstranimo repove, sameljemo na običnom stroju za mljevenje, zatim dodamo orahe i rakiju. Zamijesimo i oblikujemo u oblik pogače i na prikladnoj dasci sušimo na buri 15-20 dana. Poslužujemo zimi hladno kao domaću slasticu. Osim rakije u smokvenjak se može dodati rum. 

MEDENJACI S BADEMOM

Sastojci: 5 dag maslaca, 5 dag meda, 15 dag šećera, vrećica vanili šećera, 1-2 dl vrhnja, 6 dag sitno nasjeckanih suhih smokava, 20 dag oguljenih badema

Glazura: 3 dag čokolade, 3 dag šećera, 3 dag vode

Maslac, med, vanili šećer i vrhnje stavimo u  zdjelu i uz miješanje zakuhamo. Kuhamo i miješamo tako dugo dok smjesa ne zgusne i malo potamni. Zatim u smjesu umiješamo bademe i smokve. Na namašćen kalup polažemo s pomoću dviju žlice hrpice smjese. Hrpice ne smiju biti preblizu. Pečemo ih 3 do 4 minute u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladimo ih na rešetki i premažemo čokoladnom glazurom.  

FRITULE S PINJOLIMA

Sastojci: brašno, svježi kvas, domaća rakija, jaja, sol, šećer, limunova korica, grožđice, pinjoli

U brašnom dodamo dignuti kvasac, sol, šećer, jaja, naribanu limunovu koricu, rakiju, grožđice i pinjole. Sve skupa dobro istučemo kuhačom dok se ne počnu stvarati mjehurići. Ostavimo neko vrijeme da se diže. Žlicom grabimo tijesto iz zdjele i pržimo u dubokoj masti. Pržene fritule stavimo na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću. 

RAVIOLI S BADEMIMA

Sastojci: 50 dag brašna, 6 žumanjaka 15 dag maslaca, 2 vanili šećera, 10 dag šećera, malo mlijeka

Pjenasto umutimo žumanjka i šećer, vanili šećer, maslac i malo mlijeka. Dodamo brašno i ručno zamijesimo srednje tvrdo i glatko tijesto. Ostavimo stajati sat vremena. Tanko razvaljamo tijesto, izrežemo okrugle oblike i punimo nadjevom. Preklopimo napola, a rubove stisnemo vilicom. 

Nadjev: 50 dag badema (pola mljevenih, pola rezanih), 50 dag šećera, 15 dag margarina, 6 bjelanaca, malo ruma, ribana limunova korica 

Dobro umiješamo margarin, šećer i vanili šećer. Dodamo bademe i u to umutimo čvrst snijeg od bjelanaca. Tako nadjevene kolače stavimo na pouljeni lim i pečemo dok ne porumene. 

HVARSKI PAPRENJACI

Sastojci: 50 dag mekanog brašna, 3 žumanjka, 20 dag masti ili maslaca, 25 dag meda, 15 dag šećera, 20 dag mljevenih oraha, limunova korica, 4 tučena klinčića, cimet u prahu, 1/2 praška za pecivo, papar, sol, šećerna ocaklina

Orahe sameljemo i dodamo brašnu, umiješamo maslac, šećer, med, žumanjke, limunovu koricu, klinčić i papar. Na dasci zamijesimo tijesto od svih sastojaka pa ga razvaljamo na prst debelo. Kalupčićima režemo različite oblike (životinja). Svaki oblik nabockamo vilicom i po želji ukrasimo šećernom ocaklinom. Pečemo na jakoj vatri. 

PRIMOŠTENSKE FRITULE

Sastojci: 6 jogurta, 1 kg brašna (glatkog), 3 žumanjka, korica limuna, korica naranče, 2 praška za pecivo, 4 vrećice vanili šećera, rum

Sve navedene sastojke dobro istučemo kuhačom ili električnom miješalicom. Na kraju dodamo prašak za pecivo. Ostavimo kratko stajati. Grabimo žlicom i pržimo u vrućem ulju. Položimo na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću. Možemo tijesto zahvatiti i rukom, stisnuti šaku i koliko izađe tijesta (veličina oraha) skidamo žlicom i pržimo u ulju. Vruće pošećerimo i poslužimo. 

BOŽIĆNI MEDENI KOLAČ

Sastojci: 6 bjelanjaka (snijeg), 1 šalica brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica ulja, 15 dag oraha (nasjeckanih), 1 vrećica praška za pecivo, med za glazuru

Bjelanjke sa šećerom istučemo u čvrst snijeg. Postupno dodajemo brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo, ulje i sitno nasjeckane orahe. Sve skupa lagano izmiješamo i izlijemo u kalup dobro namazan maslacem ili margarinom. Pečemo u zagrijanoj pećnici. Kad je kolač pečen, zalijemo ga glazurom od meda. 

BOŽIĆNI ARANCINI

Sastojci: 1 kg ocijeđene narančine korice, 60-80 dag šećera, 3/4 l vode

Koru naranče izrežemo na duguljaste rezance i stavimo ih namakati 5-6 dana u vodu, koju moramo u međuvremenu više puta mijenjati. Nakon 6 dana, korice ocijedimo, izrežemo i kuhamo u vodi (oko 3/4 l). Kad su prokuhane, dodamo šećer i kuhamo tako dugo dok sva tekućina ne prokuha, odnosno dok se ne zgusne. Zatim ih izvadimo i još vruće uvaljamo u kristal šećer. Sušimo ih složene jedne do drugih na ravnoj površini. Poslužimo nakon nekoliko dana. 

SMOKVENJAK

Sastojci: 1 kg suhih smokava, 25 dag badema, 1 dl rakije, svjež lovorov list (nekoliko komada), šećer u prahu

Suhe smokve sameljemo, a popržene očišćene bademe usitnimo. Mijesimo, dodavajući tek toliko rakije da se sve povežu u čvrstu smjesu. Količina rakije ovisi o tome koliko su suhe smokve. Smokvenjak oblikujemo u hljepčić ili stožac. Obložimo ga svježim ubranim lovorovim listovima, koji drže svježinu i daju osobit miris. Prije posluživanja pospemo šećerom u prahu, ali samo za ukras, jer su smokve slatke. Negdje se umjesto badema uzimaju orasi, ali se tada smokvenjak stavi nakratko u toplu, ali isključenu pećnicu, da se posuši. Poslužujemo uz domaću rakiju. 

RAFIOLI NA DOMAĆI NAČIN

Sastojci: 70 dag brašna - oštrog, 1/4 vrećice praška za pecivo, 20 dag maslaca, 3 jaja, 2 žumanjka, 1 žlica rakije, 6 dag šećera, sol, mlijeko po potrebi

U brašno umiješamo prašak za pecivo, listiće maslaca, dodamo jaja i žumanjke, šećer, sol i umijesimo čvrsto tijesto. Po potrebi dodamo malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, pokrijemo i ostavimo da odstojiti jedan sat. Tijesto premijesimo i razvaljamo tanko kao za rezance. Zatim na tijesto žličicom stavimo nadjev u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom budemo oblikovali polumjesec, rafioli. Tijesto preklopimo preko cijelog reda tako je nadjev pokriven. Čašom pritisnemo tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom pa ukrasnim kotačićem izrezujemo rafiol po rafiol. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo tijesto i nadjev. Rafiole slažemo na namazan lim i pečemo na 180-200  °C oko 20 minuta. Pečene rafiole odmah odozgor premažemo s malo rakije i uvaljamo u kristal šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana. 

Nadjev: 4 jaja, 20 dag badema, limunova korica, 3 žlice likera maraskina, muškatni oraščić, cimet, rakija (lozovača), kristalni šećer 

Jaja pjenasto izmiješamo sa šećerom, dodamo mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. 

DUBROVAČKA ROZATA

Sastojci: 1 l polumasnog mlijeka, 30 dag kristal šećera, 2 vrećice vanili šećera, malo limunove korice, 7 jaja, 2 žumanjka, 10 dag kristal šećera za karameliziranje, maslac za kalupe

Mlijeko, šećer i vanili šećer te malo limunove korice skuhamo i ohladimo. Posebno istučemo jaja i žumanjke te ih izmiješamo s pripremljenim mlijekom. Zatim mješavinu izlijemo u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno premažemo maslacem i zalijemo karamelom. Stavimo peći u pećnicu oko 40 minuta ako je veći kalup, a ako su manji dovoljno je i 20 minuta na 220 °C. Na polovici pečenja stavimo kalupe u vodenu kupelj i nastavimo peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari. 

BOŽIĆNI KRUH

Sastojci: 12 dag suhih šljiva, 15 dag lješnjaka, 12 dag smokava, 20 dag grožđica, 3 jaja, 12 dag šećera, 1 vanili šećer, rum, na vrh noža cimet, 12 dag oštrog brašna, 5 dag škroba Gustina, 1 ravna čajna žličica praška za pecivo, limunova i narančina korica

Lješnjake grubo nasjeckamo, smokve narežemo na kockice, suhe šljive kratko prokuhamo, ocijedimo, ohladimo i narežemo na komadiće. Grožđice namočimo u rum. Jaja pjenasto izmiješamo, dodamo šećer, vanili šećer pa još miješamo nekoliko minuta. Zatim dodamo cimet i brašno pomiješano s Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu limunovu i narančinu koricu i polako sve izmiješamo. Duguljast kalup (30x11cm) obložimo pergament-papirom i napunimo pripremljenom smjesom. Odmah stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180-200  °C oko 70 minuta. Ohlađen kruh narežemo na ploške. 

MANDULAT

Sastojci: 4 cijela jaja, 42 dag šećera, 25 dag meda, 25 dag badema, 2 lista oblatne

Jaja i šećer pjenasto izmiješamo. Zatim posudu stavimo na paru i miješajući postupno dodajemo zakipjeli med i na kraju oguljene izrezane bademe i malo cijelih. Sve kuhamo dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače. Vruće izlijemo na oblatnu 20x30cm, ravnomjerno rasporedimo, poklopimo drugim listom oblatne i dobro pritisnemo da se čvrsto poveže. Sve prekrijemo daskom, dodatno opteretimo i ostavimo preko noći. Sutradan mandulat ugrijanim nožem narežemo na prutiće. Mandulat će biti ukusniji ako oguljene bademe prethodno kratko popržimo. 

BUHTLI S PEKMEZOM

Sastojci: 40 dag brašna, 5-6 žlica mlijeka, 4 dag kvasca, 1 jaje, 2 žumanjka, naribanu limunovu koricu, 5 dag šećera, 10 dag maslaca, malo soli

Nadjev: marmelada po izboru

Kvasac namrvimo u mlako mlijeko, dodamo malo šećera i brašna, pa stavimo na toplo mjesto. U posudu prosijemo zagrijano brašno, dodamo uzdigli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga lupamo ili miješamo mikserom sa spiralnim nastavcima. Pokrijemo. Neka stoji sat i pol na toplom mjestu. Dignuto tijesto premijesimo i rastegnemo da bude prst debelo. Narežemo na pravokutnike. Namastimo i pobrašnimo lim. Otopimo maslac za premazivanje. Raspodijelimo nadjev na komade tijesta. Čvrsto savijemo oko nadjeva i namastimo maslacem. Poslažemo ih u lim, pokrijemo i držimo na toplom da se još jednom dignu. Pečemo na srednjoj temperaturi oko pola sata. Prije posluživanja, slatko vrhnje zasladimo vanili šećerom i napola istučemo da se samo zgusne, ali ne stvrdne. 

SALENJACI

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 1 žlica ulja, 1 žličica soli, 1 žlica bijelog octa, 70 dag sala, 4 žumanjka, malo ruma, pekmez po želji

Zamijesimo tijesto od brašna, ulja, soli, octa, žumanjke i mlake vode (po potrebi). Salo nastružemo nožem da ne bude žilica ili sameljemo u stroju za mljevenje mesa i dobro izmiješamo. Tijesto razvaljamo, premažemo pripremljenim salom i preklopimo kao knjigu. Stavimo na hladno. To ponavljamo četiri puta u razmacima od 20 minuta. Zatim razvaljamo i režemo kvadratne oblike, punimo pekmezom i preklopimo kao kiflice ili jastučiće. Pečemo na srednjoj vatri. Umjesto pekmeza možemo staviti orahe, mak ili rogač. 

MEDVJEĐE ŠAPE

Sastojci: 3 šalice brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo, 1 šalica šećera, 2 šalice mljevenih oraha, 1 šalica svinjske masti, 1 jaje, 1-2 žlice meda, vanilija, šećer u prahu

Za ovaj recept najbolje je uzeti neku posudu za mjerenje količina, kao npr. šalicu za bijelu kavu. Mljevene orahe izmiješamo s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravimo udubljenje i stavimo jaje, med, razmekšanu mast i vanili šećer pa umijesimo tijesto i ostavimo da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažemo svinjskom masti, pospemo brašnom i punimo tijesto, ali ne do vrha, pa lagano pritisnemo kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pečemo na temperaturi od 220  °C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadimo ih vruće iz kalupa i uvaljamo u šećer u prahu. 

BUČNICA NA MEĐIMURSKI NAČIN

Sastojci: 8-10 listova za savijaču, 40 dag maka, 1 kg buče, 5 dag maslaca ili margarina, 2 dl kiselog vrhnja, 4 dag šećera u prahu, 10 dag kristal šećera, 1 dl ulja, sol, limun

Buču očistimo, operemo, izribamo na ribež, posolimo i nakon dvadesetak minuta ocijedimo. Dodamo mljeveni mal, vrhnje, kristal šećer, topljeni maslac i ribanu koru limuna. Sve zajedno izmiješamo i nadijevamo kao i sve savijače. Stavimo u vruću pećnicu i pečemo na umjerenoj temperaturi. Pospemo šećerom u prahu i poslužimo vruće. 

ZLEVANKA S MAKOM

Sastojci: 50 dag kukuruznog brašna, 20 dag pšeničnog brašna, 5 dl mlijeka, 2 dl ulja, 2 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, kvasac, sol

Nadjev: 25 dag maka, 20 dag šećera, 1 dl mlijeka, vanili šećer, šećer u prahu, ribana limunova korica

Kvasac namočimo u mlijeko i stavimo 1 žlicu šećera. Ostavimo da se digne. U prosijano brašno dodamo malo šećera, soli, 1 dl vrhnja, ulje, jaja i pripremljen kvasac. Sve dobro izmiješamo i ostavimo da se zajedno diže. Pola dignutog tijesta stavimo u namašćeni lim, prekrijemo nadjevom i pokrijemo drugom polovicom tijesta. Prelijemo vrhnjem i pečemo u dobro ugrijanoj pećnici. Kad je pečena, zlevanku pospemo šećerom u prahu. Za nadjev izmiješamo sve navedene sastojke. 

NANINI MEDENJACI

Sastojci: 60 dag brašna, 15 dag šećera, 1 mala žlica sode bikarbone, 1 mala žlica cimeta, 3 jaja, 15 dag meda, 1 dl vrhnja

Pjenasto umutimo jaja i šećer, dodamo otopljen med i vrhnje. Umiješamo brašno sa sodom bikarbonom i cimetom. Jednolično glatko tijesto bez grudica razvaljamo i oblikujemo razne oblike (polumjesec, tortice i sl.) Posložimo u lim i pečemo na 200 °C. 

BUHTLI

Sastojci: 40 dag brašna, 2 dag kvasca, 5 dag šećera, 5 dag maslaca, 1 dl ulja, 2 dl mlijeka, 2 jaja, 20 dag džema od šljiva, 3 dag šećera u prahu

Tijesto zamijesimo i tučemo kuhačom dok se ne počne odvajati od kuhače i posude. Tijesto se diže dva puta. Kada se digne prvi put, istresemo ga na pobrašnjenu dasku i izvaljamo na debljinu oko 1 centimetar. Režemo na kvadrate 5x5 cm. Na jedan kraj stavimo jednu malu žlicu džema, a zatim tijesto smotamo, umočimo u ulje i slažemo u lim jedno do drugog. Pritom pazimo da je spojena strana okrenuta prema dnu pleha. Kad se buhtli ponovno dignu, stavimo ih peći u srednje vruću pećnicu. Peče se dok se ne počne odvajati jedno od drugog i dok ne dobije rumenu boju s jedne i druge strane. Pečene buhtle izvadimo, prekrijemo stolnjakom i poslužimo posute šećerom u prahu. 

SRNEĆI HRBAT

Sastojci: 7 dag maslaca, 15 dag šećera, 6 jaja, 10 dag čokolade, 3 žlice krušnih mrvica, 0, 5 dl ruma, 15 dag oraha

Preljev: 3 žlice vode, 2 žlice šećera u prahu, 10 dag čokolade, 8 dag maslaca ili margarina, 2 dl tučenog slatkog vrhnja

Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješamo. Dodamo omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rum. Umiješamo čvrst snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe. Dobivenu smjesu stavimo u rebrast kalup premazan maslacem i posut brašnom. Pečemo oko 40 minuta na 180 °C. Ohlađen kolač izvadimo iz kalupa, prelijemo čokoladnim preljevom i poslužimo s tučenim slatkim vrhnjem. 

IŠLERICE

Sastojci: 14 dag maslaca, 20 dag brašna, 7 dag šećera u prahu, 1 žumanjak, 3 žlice kakaa

Krema: 3 jaja, 15 dag šećera, 10 dag maslaca, 1 vanili šećer

Krema: U porculanskoj zdjeli izmiješamo jaja, šećer i vanili šećer te stavimo u vruću kupelj kuhati uz neprekidno miješanje. Kad se krema zgusne, stavimo je hladiti i u ohlađenu umiješamo pjenast maslac. 

Od brašna, maslaca, žumanjka i kakaa umijesimo tijesto. Razvaljamo tanko i izrežemo na kolutiće ( 3-5 cm). Stavimo na pobrašnjen lim i pečemo na oko 15 minuta na 220  °C. Pečene kolutiće ohladimo, premažemo kremom i spajamo dva po dva. Složimo ih na rešetkastu podlogu i prelijemo čokoladnim preljevom. 

PIŠINGER TORTA

Sastojci: 1 veći omot oblatni, 4 cijela jaja, 2 žumanjka, 30 dag šećera, 15 dag čokolade, 30 dag maslaca, sok pola limuna, čokoladni preljev

Jaja, žumanjke, šećer i čokoladu tučemo na pari. Kad se smjesa počinje zgušnjavati, skinemo je sa štednjaka i stavimo je hladiti. Zatim pjenasto izmiješamo maslac i dodamo ohlađenu kremu i limunov sok. Dobivenom kremom premazujemo oblatne i složimo jednu na drugu. Kad smo potrošili kremu, na gornju položimo oblatnu, na nju ravnu dasku i teži uteg. Pod tim opterećenjem, ostavimo stajati nekoliko sati, a zatim stavimo u hladnjak. 

Ohlađenu tortu prelijemo čokoladnim preljevom: 3 žlice vode, 2 žlice šećera u prahu, 10 dag čokolade i 8 dag maslaca miješamo na pari dok se masa ne ujednači. Tada prelijemo preko oblatni. 

BIJELA LINZER TORTA

Sastojci: 28 dag oguljenih mljevenih badema, 28 dag maslaca, 28 dag šećera u prahu, 1 jaje, 9 žumanjaka, 40 dag brašna, 1 jaje za premazivanje, marmelada od ribizla

Maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiješamo, potom jedan za drugim dodajemo 9 žumanjaka i 1 cijelo jaje. zatim dodamo mljevene bademe i brašno, a tijesto dobro izradimo i ostavimo da stoji u hladnjaku oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj dasci razvaljamo 2 trećine tijesta i stavimo ga na dno dobro namašćena kalupa za tortu. Premažemo ga pikantnom marmeladom od ribiza, a od ostatka tijesta složimo trake tako da dobijemo rešetku. Rešetku premažemo jajetom i pečemo oko 35 minuta na 180  °C. Nakon što se torta posve ohladi, praznine između rešetki možemo popuniti marmeladom. 

Recepti su preuzeti iz Hrvatske regionalne kuharice, autora Božice Mirić i Drage Vukušića, Mozaik knjiga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...