Ono što nazivamo slatkim krumpirom ili batatom, osim izvanjske sličnosti i većem udjelu škroba u sastavu, zapravo nema veze s krumpirom. Batat je povrtnica koja pripada porodici slakova
Tortice s batatom i lukom tope se u ustima, a lako se pripreme
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
Sastojci:
- 650 g batata
- 2 crvena luka
- 2 žlice djevičanskog maslinova ulja
- 1 žličica crvene paprike
- 6 kriški pancete
- 4 jaja
- vezica peršina
- žličica majčine dušice
- paket lisnatog tijesta
- 200 g naribana sira prema želji
- 1/2 žličice soli
- šalica vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Izmiješajte kockice batata s kriškama crvenog luka, maslinovim uljem i crvenom paprikom, stavite u posudu za pečenje i pecite dok batat ne omekša. Kad se ohladi, primiješajte komadiće pancete i peršin.
Razvaljajte lisnato tijesto, režite na manje, četvrtaste komade i smjestite ih u kalupiće premazane maslacem. Prekrijte ih aluminijskom folijom i u svaku sipajte šaku graha, da se tijesto ne digne previše. Stavite ih peći desetak minuta pa izvadite i maknite folije s grahom. Smanjite temperaturu na 170 Celzijevih stupnjeva.
U svaki kalup stavite malo nadjeva s batatom pa naribani sir. Vrhnje, jaja, sol i majčinu dušicu dobro izmiješajte, prelijte preko sira i završite s naribanim sirom. Pecite oko pola sata.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept za domaći kvasac koji se radi pomoću naribane jabuke
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:
Pokretanje videa...