Toplo-hladna kombinacija deserta idealna je za vruće ljetne dane, a marelice su sezonsko voće koje je najbolje jesti upravo sada. Zasladiti se možete i za doručak
Toplo-hladni desert: Crumble od marelica ide sa sladoledom
Sastojci:
- 10 – 15 marelica
- 5 žlica šećera
- 1/3 žličice cimeta
- Sok od 1/2 limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g hladnog maslaca
- 80 g brašna
- 50 g hladnog maslaca
- 3 žlice šećera
- Prstohvat soli
- 1/3 praška za pecivo
- 20 g badema u listićima
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.
Priprema:
Upalite pećnicu na 180° C. Marelicama ogulite kožu, izvadite koštice i narežite na kockice. Narezanim marelicama dodajte šećer, cimet, ekstrakt vanilije, limunov sok pa sve promiješajte. Zatim umiješajte i maslac narezan na kockice. Brašno, prašak za pecivo, sol i šećer pomiješajte. Dodajte maslac i prstima ga utrljajte u brašno tako da se naprave krupne mrvice.
Posudice (4 komada) premažite s malo maslaca. U posudice dodajte marelice i posipajte ih mrvičastim tijestom pa na kraju dodajte i po pola žice šećera i malo listića badema. Pecite oko 30 do 40 minuta na 180° C. Poslužite toplo, a prema želji možete dodati kuglicu sladoleda.