Punjeno povrće možete kuhati u umaku od rajčice, dodatnu sočnost dat će mu bešamel-umak, a hrskaviji okus postići ćete ako mu dodate pržene pinjole
Tople ili hladne, 'zdjelice' od povrća fin su i zdrav obrok
Izdubljene paprike, tikvice, rajčice ili patlidžani poslužit će kao savršene zdjelice u koje možete staviti višak pirjanog mesa, krumpir-pirea ili rižota. Odlučite li se na punjene patlidžane, da biste se riješili njihova gorkasta okusa, nakon što ih izdubite, ubacite ih na nekoliko minuta u kipuću slanu vodu.
Zatim ih izvadite, stavite u hladnu vodu pa procijedite. Isti ćete učinak postići i ako ih uronite u mlijeko koje će iz njih za desetak minuta izvući gorčinu. A ako poželite napuniti tikvice pa ih zapeći u pećnici, neće biti pretvrde i žilave ako ih prethodno nakratko blanširate u posoljenoj vodi.
Iako se povrće najčešće puni smjesom od mljevenog mesa pirjanog na luku s umakom od rajčica, kombinacije nadjeva gotovo da su neograničene. Tako meso patlidžana ili tikvica možete ispirjati s lukom, češnjakom i peršinom.
Nakon toga pomiješajte ih s pirjanim gljivama, krušnim mrvicama, sjeckanim rajčicama i začinima. Tim nadjevom napunite povrće, poklopite kriškama mozzarelle i zapecite. A savršeno ljetno osvježenje bit će i nadjeveno sirovo povrće poput krastavaca ili rajčica. Možete ih tako napuniti miješanim svježim sirom, kuhanim jajetom, tunom iz konzerve i začinima.
Patlidžani punjeni piletinom i povrćem
Sastojci: 4 patlidžana, luk, rajčica, svježa paprika, 100 g šampinjona, 250 g mljevene piletine, tikvica, sol, papar, 250 ml povrtnog temeljca, 150 ml vrhnja za kuhanje, 50 g parmezana, žlica ulja, 25 g maslaca
Priprema: Patlidžane prepolovite, izdubite i uronite u kipuću posoljenu vodu na nekoliko minuta. Izvadite ih i uronite u ledenu vodu pa ocijedite. Luk ispirjajte na maslacu, dodajte narezanu papriku, izdubljeno meso patlidžana i nastavite pirjati pet minuta. Potom ubacite narezane šampinjone, rajčicu i veći dio temeljca. Pirjajte dok tekućina ne ispari pa ubacite meso, narezane tikvice, sol i papar. Promiješajte i pirjajte 20-ak minuta podlijevajući temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Izdubljene patlidžane punite smjesom, pospite parmezanom i pecite u nauljenoj vatrostalnoj posudi 45 minuta na 200°C.
Lađice od tikvica s mljevenim mesom
Sastojci: 3 tikvice, 500 g mljevenog mesa, glavica crvenog luka, 2,5 dl pasirane rajčice, žlica sjeckanog peršina, žličica vegete, češanj češnjaka, ribani parmezan, ulje, sol, papar
Priprema: Svaku tikvicu prerežite na pola i izdubite je tako da od tikvice ostane samo “lađica”. Nasjeckani luk ispirjajte na ulju pa dodajte mljeveno meso, vegetu, peršin i nasjeckani češanj češnjaka. Pirjajte nekoliko minuta. Mekane dijelove tikvica koje ste izdubili usitnite i dodajte mesu, zalijte pireom od rajčice te sve nastavite pirjati još sedam-osam minuta. Začinite solju i paprom, a za pikantniji okus možete dodati malo mljevene crvene paprike ili čilija u prahu. Izdubljene tikvice posložite u namašćen lim i napunite ih kuhanom smjesom. Pospite ih ribanim parmezanom ili fetom i pecite na 200°C oko 30 minuta.
Rajčice punjene jajima i kozicama
Sastojci: 4 jaja, 50 dag rajčica, sol, papar, 60 dag očišćenih i kuhanih repova kozica, žlica senfa, žlica soka limuna, 3/4 šalice grčkog jogurta
Priprema: Jaja kuhajte desetak minuta pa ogulite i dva narežite na četvrtine. Od preostala dva jaja žumanjke odvojite od bjelanjaka. Rajčicu pri vrhu odrežite nožem. Izdubite je žlicom, odbacite sjemenke i tekućinu. Posolite rajčice iznutra i ostavite ih da se ocijede. Izmiksajte kozice i dva kuhana jaja prerezana na četvrtine. Tom smjesom nadjenite rajčice. Dva žumanjka zgnječite vilicom s malo limunova soka i senfom te začinite. Miješajte s jogurtom dok se umak ne sjedini. Prije posluživanja rajčice prelijte umakom od jogurta.
Brze punjene gljive
Sastojci: 500 g šampinjona, 300 g svježeg sira, 200 g šunke, jaje, sol, vrećica ribana parmezana, sok limuna
Priprema: Šampinjone očistite, a klobuke izdubite i poprskajte sokom limuna. Pustite da malo odstoje. Stapke izrežite na komadiće te pomiješajte sa sirom, jajem i sitno izrezanom šunkom. Smjesom napunite klobuke, pospite parmezanom i na svaki klobuk stavite komadić šunke. Poslažite ih na lim obložen masnim papirom i stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200°C. Pecite oko 30 minuta. Prije posluživanja možete ih posuti sjeckanim peršinom ili bosiljkom.
Nadjevene paprike
Sastojci: 8 paprika, 700 g mljevenog mesa, žlica sjeckanog luka, 2 češnja češnjaka, žlica sjeckanog peršina, žličica mljevene crvene paprike, papar, sol, 2 žlice vegete, 100 g riže, 4 žlice ulja, 400 ml passate
Priprema: Paprikama odrežite kapice i izdubite ih. Meso pomiješajte s lukom, nasjeckanim češnjakom, peršinom, paprikom u prahu, paprom, solju, žlicom vegete i rižom. Prema želji, u smjesu možete dodati malo mineralne vode kako bi bila što kompaktnija. Smjesom nadjenite paprike, ali ne do kraja kako nadjev ne bi iscurio tijekom kuhanja. Paprike najprije popržite na zagrijanom ulju sa svih strana, a zatim dodajte passatu, preostalu vegetu, vode prema potrebi i kuhajte na laganoj vatri oko 50 minuta. Poslužite s pire-krumpirom ili kuhanom rižom.
Patlidžan je ukusan kao prilog, umak pa čak i grickalica
Punjeno povrće: U nadjevu je tajna savršenih specijaliteta
Potražite još recepata za punjeno povrće, ribu s gradela i još puno toga u subotnjem broju gastromagazina Skuhatćute za samo 1,99 kn.