Sjeme namočite 24 sata ranije. Pšenicu je najbolje posijati u zemlju, no poslužit će i pijesak. Pokrijte ju folijom da zadrži dovoljno vlage, a onda je nakon 2-3 dana otkrijte i ostavite na svjetlom mjestu
Top savjeti kako i kada posijati pšenicu da bude bujna i lijepa
Svetu Luciju od davnina štuju kao zaštitnicu ratara, duhovnih i tjelesnih slijepaca, lađara, staklara, pisara, krojača i vratara. Jedan od starih običaja koji se i dan danas prakticira 13. prosinca je sijanje pšenice, koji ove godine pada u petak. Ta pšenica simbolizira život, priziva obilje i plodnost u obitelj i na zemlju. Kad pšenica naraste, običaj je oko nje zavezati crvenu traku za koju su naše bake i prabake vjerovale da štiti kuću od uroka. Svijeća u sredini trebala bi donijeti svjetlo u život svih ukućana.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ako ste odlučili ove godine uzgojiti je sami, a ne kupiti gotovu, posaditi je morate najkasnije 10-12 dana prije Božića, dakle najkasnije u nedjelju. Posijete li je kasnije, bit će prekasno da izraste. Da bi narasla što bogatija i gušća, te da bi se klijanje ubrzalo, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te ostaviti da odstoji tijekom noći, a najbolje puna 24 sata. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i posijte.
Posuda srednje veličine
Najbolje ju je posijati u plastičnoj ili keramičkoj posudi s vlažnom zemljom. Odaberite posudu srednje veličine. Može biti tanjurić, zdjelica ili plitka posuda, po mogućnosti bijele, zelene ili zlatne boje radi dekorativnog efekta. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta - čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Ne zaboravite u sredini ostaviti malo prostora za svijeću. Ako koristite zemlju, napunite posudu slojem zemlje debljine 2-3 cm.
U toplini još brže raste
Možete uporabiti i sloj pamučne vate natopljene vodom te po njoj poslagati zrna pšenice. Poželjno je vatu prekriti s 2-3 sloja pšenice. Pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto te je vlažite prskanjem (otprilike jedna žlica vode). Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti. Nakon što proklije, možete je pomaknuti na malo hladnije, ali i dalje svijetlo mjesto. Izbjegavajte vrlo tople prostore i zato što bi pšenica mogla brže rasti i postati predugačka. Optimalna temperatura za klijanje je između 15 i 20°C. Umjesto zemlje možete koristiti pijesak uz dodatak malo humusa.
Folija čuva vlagu
Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je plastičnom folijom jer čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, obično nakon 3-5 dana, uklonite foliju. Pazite da pritom ne pretjerate. Plijesan na zrnima i žućkasti listovi pokazatelji su da previše zalijevate. Povremeno okrećite posudu kako bi pšenica ravnomjerno rasla i ne bi se naginjala prema svjetlu.
Odrežite vrhove
Kad pšenica dovoljno naraste, na otprilike 10-15 centimetara, možete je urediti kako bi izgledala lijepo pod borom. Odrežite vrhove da bi bili jednaki. Jedan od običaja je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice - nemojte je prečvrsto stegnuti nego tek toliko da ostane na mjestu.