Cimet je odličan kao začin u svim vrstama jela. Osim što je dobrog okusa, cimet obiluje antioksidansima i povoljno djeluje na organizam. Pogledajte koje još sve dobrobiti ima cimet
Top 6 razloga zašto jesti cimet: Štiti od infekcije, osvježava dah
Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski i cassia cimet. Cassia je pristupačnija i popularnija od cejlonskog, ​​ali cejlonski je sigurniji za korištenje u većim količinama. Iako istraživanja pokazuju da cimet pozitivno utječe na mnoge zdravstvene probleme, ipak je potrebno više istraživanja o tome. Cimet nikako ne smije zamijeniti drugu hranu, prehrambene navike ili lijekove.
1. Cimet djeluje protuupalno
Neka istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu djeluju protuupalno. Cimet je također koristan za bol, zatezanje u mišićima i protiv oticanja. Pospite cimet i popunite na druge namirnice koje se bore protiv upale.
2. Smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti
Cimet može utjecati na čimbenike povezane s bolestima srca, iako nema dovoljno znanstvenih dokaza za to. Jedno istraživanje pokazalo je da 120 mg cimeta dnevno može poboljšati razinu LDL kolesterola, razinu triglicerida i ukupnog kolesterola. Drugo istraživanje pokazalo je da su ljudi s visokim udjelom začina u prehrani, poput cimeta i kurkume, a koji su inače jeli masne obroke, su uspjeli smanjiti trigliceride.
3. Može poboljšati osjetljivost na inzulin
Otpornost na inzulin, ili kada tijelo ima slabu reakciju na njega, povezano je sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Istraživanja su pokazala da s uzimanjem cimeta dolazi do poboljšanja u kontroli glikemije kod osoba s dijabetesom.
Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi, nego i poboljšava osjetljivost na inzulin. Uzimanje cimeta uz obrok s visokim udjelom ugljikohidrata može pomoći u sprječavanju povećanja razine šećera u krvi. Ipak, treba biti oprezan kod uzimanja cimeta jer on ne bi trebao biti primarna strategija ili dugoročno rješenje za kontrolu razine šećera u krvi. Za takve pothvate ipak treba postojati više istraživanja.
4. Ekstrakti cimeta mogu štititi od raka?
Visoka količina antioksidanata u cimetu može DNA zaštititi od oštećenja i mutacija stanica koje su povezane s rakom. Međutim, istraživanje koje je pokazalo takve rezultate provedeno je samo na životinjama i s epruvetama.
Potrebna su ipak daljnja istraživanja na ljudima kako bi se osigurali relevantni znanstveni dokazi koji bi dokazali da se cimet stvarno može boriti protiv raka. Ipak, dokazano je da ova namirnice sprječava rak i ostale bolesti drži podalje od nas.
5. Cimet je dobar i za borbu protiv određenih infekcija
Cimetovo ulje ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenti ovog začina koji štiti od infekcija.
No, ipak je potrebno više istraživanja o vrstama infekcija koje bi cimet mogao smanjiti. Istraživanja koja su do sada provedena pokazuju da cimet sprečava pojavu listerioze, salmonele, a može biti i učinkovit protiv infekcija kvascima.
6. Odličan za oralno zdravlje i kao dodatak prehrani
Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima cimeta, ovaj dobar je za oralno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je posebno dobar učinak ima u sprečavanju karijesa i lošeg zadaha.
Neka ranija istraživanja pokazuju da cimet može imati pozitivne učinke kod bolesti poput multiple skleroze, HIV-a i Alzheimerove bolesti. Izuzetno je dobar kao začin za hranu jer se na taj način u njoj pojačavaju količine antioksidanata, piše Reader's Digest. Osim toga, ovaj specifičan i nadasve ukusan začin dobro se slaže s mnogim vrstama hrane i može vas natjerati da jedete još više voća i povrća.
KRALJEVSKA OBITELJ OPET ŠOKIRA: Zabranili susjedima da prilaze Meghan i Harryju?