U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa, a od njezina lišća kuha se čaj
Top 15 ljekovitih recepata sa smokvama - liječe čak i tumor
Smokva (Ficus carica) vrlo je cijenjena kao svježe ili suho voće, a uvelike se koristi i u narodnoj medicini. Pretpostavlja se da potiče iz Sirije i Palestine. Već u staroj Grčkoj je bila jedna od glavnih namirnica u prehrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem. Stari Grci su izrazito poštovali smokve, pa su tako zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvina drveta.
U to vrijeme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas ima 600 različitih vrsta ovog voća. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. U nekim se zemljama od mliječnog soka mlade smokve pravi posebna vrsta sira namijenjenog dojiljama koje su ostale bez mlijeka.
Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Ona sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija.
Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.
U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadržava trostruko toliko magnezija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjecaja psihičkih stresova i pravi je melem za živčani sustav.
Namirnice bogate magnezijem osobito je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su također dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni tlak. Tijekom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže 80 posto vode i stoga su manje kalorične.
Treba voditi računa o tome da su smokve jedno od voća s najvećim sadržajem prirodnog šećera - u suhim smokvama ima preko 50 posto grožđanog šećera. Iako one mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer, oni koji pate od povišenog dijabetesa ili žele smršavjeti ne bi ih trebali konzumirati u većim količinama.
Za njima je ipak korisno posegnuti kod učenja i drugih mentalnih napora jer mozgu osiguravaju lako dostupne hranjive tvari, te tako potiču koncentraciju i pamćenje. Katkad se na svježim smokvama može vidjeti bijeli sloj - riječ je o gljivicama koje mogu izazvati glavobolje i bolove u želucu. Stoga je takve smokve potrebno prije jela temeljito oprati u vrućoj vodi, isprati hladnom vodom, obrisati, pa tek onda jesti.
Stablo smokve uspijeva i u kontinentalnim krajevima, na zaštićenim položajima. Rijetko se razmnožava iz sjemena jer se iz njega razvije poludivlja smokva zvana glušica. Stoga se mnogo češće razmnožava reznicama i povaljenicama.
Top 15 recepata:
Opekline i rane Suhu smokvu skuhajte u mlijeku ili vodi, presijecite je na pola i stavite na opeklinu ili ranu. Ako je opeklina veća, skuhajte nekoliko smokava. Prije stavljanja na opeklinu ili ranu smokva se treba ohladiti da ne bude prevruća.
Šum u ušima Sjemenke gorušice (20 g) samljeti u prah i dobro pomiješati sa zgnječenim smokvama (200 g). Kašom premazati komad gaze i staviti kao oblog na uho.
Liker od smokve Kilogram svježih smokvi poslažite u staklenku. Prelijte ih litrom lozovače, zatvorite lanenom krpom i ostavite dva tjedna na toplom. Rastopite pola kilograma šećera s malo vode i u to dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Dobro promiješajte, prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Nakon tjedan dana liker će biti spreman za piće.
Protiv afti, za svjež dah Protiv neugodnih afti u ustima žvačite 2-3 nježnija lista smokve, a potom isperite usta vodom. Osim što ćete tako ukloniti čireve u usnoj šupljini, imat ćete svjež dah.
Brže uklanjanje žuljeva Žuljeva se brzo i lako možemo riješiti trljanjem svježim listovima smokve, nekoliko puta na dan. Pritom vodimo računa o tome da na žulj dospije i mliječni sok iz peteljke smokvina lista. Naravno, to možemo činiti samo u vrijeme kasnog proljeća, ljeta ili rane jeseni – kad smokva bujno lista.
Kurje oči Svježu smokvu prerežite i unutrašnjim dijelom stavite preko kurjeg oka te ostavite da djeluje preko noći. Ujutro smokvu uklonite, a stopalo uronite u vruću vodu na desetak minuta. Nakon otprilike sat vremena pokušajte ukloniti kurje oko. Ako vam to ne uspije, postupak ponovite do pet puta, odnosno tijekom pet noći.
Bubrežni kamenci Da biste se riješili bubrežnih kamenaca, skuhajte šest svježih smokava u 2 dl vode i jedite svaki dan tijekom jednog mjeseca.
Pripravak protiv grlobolje Suhe smokve mogu vam pomoći da se riješite neugodnog peckanja u grlu. Usitnite ih u mikseru i pomiješajte s domaćim medom. Polako cuclajte ovaj pripravak kad osjetite tegobe s gutanjem ili za ublažavanje kašlja.
Za probavu Isijecite tri do četiri suhe smokve i tri do četiri suhe šljive te sve prelijte s 200 g vode i ostavite da odstoji tijekom noći. Ujutro ocijedite i popijte, a plodove pojedite. Ovo pomaže protiv zatvora i potiče redovitu probavu.
Dijabetes Iako se smokvini plodovi ne preporučuju oboljelima od šećerne bolesti, smokvini listovi imaju antidijabetičko djelovanje. Lišće smokve također liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve. Možete upotrijebiti sok svježeg lišća ili ga posušiti za čaj. Dvije čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Procijedite. Popijte jednu čašu ovako pripremljenog napitka svakog jutra uz doručak.
Protiv kašlja S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i 2 do 3 karanfilića. Nakon kuhanja procijedite i pijte pomanju čašu tri puta na dan dok kašalj ne prestane. Nije prikladno za djecu.
Protiv akni Vilicom napravite pastu od 3 svježe smokve i 1 žlice jogurta te nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu pastu možete nanijeti na usne kako biste se riješili ispucalih usana i mrtvih stanica.
Smokvino vino Kilogram suhih i mekših smokava te 10 bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji 10 dana. Nakon fermentacije tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.
Virusne bradavice Imate li bradavice na stopalima, namačite ih u toploj vodi zasićenoj morskom solju. Kad omekšaju, lagano ih rašpajte kamenom za pete kako biste skinuli rožnati sloj. Potom na bradavice stavljajte obloge od mliječnog soka koji se dobije kad otrgnete list ili plod smokve. Ostavljajte ih da djeluju preko noći. Ponavljajte dok bradavice ne nestanu.
Kolesterol Suhe smokve (do 40 komada) složite u staklenku u koju potom ulijte maslinovo ulje do vrha. Zatvorite i čuvajte tako 40 dana. Smokve će upiti dosta maslinova ulja. Jedite po jednu smokvu prije svakog obroka. Ove smokve možda neće biti ukusne, ali su iznimno korisne. Pomažu i kod problema sa želucem, kod hemeroida, zatvora, povišenoga kolesterola, anemije i astme.