Kremasti poput gurmanskih lazanja ili slatki kao slasne palačinke, talijanski cannelloni osvajaju svijet jer im je samo mašta granica
Talijanski punjeni valjčići stvoreni su za uživanje
Šuplji valjčići od tijesta mogu biti predjelo, glavno jelo, pa čak i desert, ako se pripreme s čokoladom ili posluže uz slatko tučeno vrhnje. Slast im daju kremasti umaci poput nježnog bešamela s aromatičnim muškatnim oraščićem ili rajčice koja se sljubljuje s čilijem, lukom i sjeckanim povrćem.
U originalu cannelloni se rade od domaćeg tijesta ili se kupe gotovi, a prema nekim receptima, mogu se napraviti i od tijesta za lazanje koje se prethodno malo skuha, napune se nadjevom pa zarolaju kao palačinke. Najčešće se nadijevaju špinatom ili mljevenim mesom - važno je da je smjesa kremasta i da se cannelloni mogu lako napuniti.
U vrećicu koja se puni kremom za kolače i torte stavite nastavak s velikim otvorom te dodajte nadjev za cannellone i istisnite u svaki valjčić. Isto možete učiniti i špricom.
Slatki, čokoladni cannelloni
SASTOJCI: 2 žutanjka, 60 g šećera, mango, narančin sok, 200 ml slatkoga tučenog vrhnja, 2 lista želatine, čokolada
Izmiksajte mango i sok od pola naranče u pire. Odvojite 100 g. Žutanjke, šećer i drugu polovicu soka tucite na pari. Želatinu namočite pa rastopite, pomiješajte s dvije žlice kreme, a zatim sve dodajte u kremu i promiješajte. Na kraju dodajte 100 g manga i 2/3 tučenog vrhnja. Ostavite u hladnjaku. Ostatak pirea od manga pomiješajte s preostalim šlagom. Cannellone nadjenite kremom i ukrasite pireom od manga pa prelijte gustom čokoladom.
Fantazija sa špinatom
SASTOJCI: 200 g cannellona, 2 staklenke Umaka od rajčice sa šampinjonima, 500 g špinata, 100 g luka
Popecite luk, začinite, dodajte špinat pa pirjajte dok špinat ne uvene i umiješajte ricottu. U vatrostalnu posudu stavite umak od rajčice sa šampinjonima te u njega uronite cannellone, koje ste napunili pripremljenim nadjevom, prekrijte ih narezanom mozzarellom i pospite naribanim parmezanom. Pecite 40 min u pećnici zagrijanoj na 200C.
Sicilijanski specijalitet
SASTOJCI: 250 g mozzarelle, 175 g kuhane šunke, 250 g ricotte, 2 jaja, 12 cannellona, 400 g umaka od rajčice, 40 g parmezana, začini prema želji, sastojci za salatu
Na maslinovu ulju pirjajte luk, mrkvu, celer, rajčicu, majčinu dušicu, sol i papar te ostale začine prema želji pa kuhajte od 20 minuta do pola sata. Za nadjev izmiješajte mozzarellu, šunku, ricottu, peršin, jaja i muškatni oraščić. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a u puno vode kuhajte cannellone dok ne omekšaju. Lim premažite maslacem i malo umaka te nadjenite tjesteninu nadjevom od ricotte, prelijte umakom, pospite sirom i zapecite. Poslužite uz omiljenu salatu.