Najbolje meso je svijetloružičaste boje, a najbrže se peče puretina, dok se janjetinu može najviše začiniti aromatičnim mediteranskim biljem
Tajne najsočnijih odrezaka su u načinu na koji se peku
Hoće li odrezak biti mekan ili žilav ovisi o kakvoći mesa; najbolji teleći odresci (koji se rabe i za pripremu bečkog) režu se od buta koji ima mekano meso finih vlakana. Budući da je skupo najčešće se priprema samo za posebne prilike, no možete ga zamijeniti jednako ukusnom puretinom. Idealna je za nestrpljive jer se peče kraće od svinjskih i janjećih odrezaka. Puretina ima malo masnoće, a time i kalorija. Najbolji svinjski odresci režu se od buta ili lopatice jer je meso tamo najmekanije, a za kratko prženje dobri su i kotleti. Prilikom kupnje obratite pažnju na boju mesa koja svjedoči o kvaliteti i svježini.
Svijetloružičasta površina zagasito sjajne boje najbolji je odabir. Blag okus janjetine se odlično slaže s češnjakom i mediteranskim biljem. Svježe meso je svijetle boje koja vremenom tamni, a najlakše ga je rezati poprečno u odnosu na vlakna. Da bi se odresci ravnomjerno pržili moraju biti jednako debeli, čega se osobito treba držati kod paniranja. Masnoća za prženje mora biti zagrijana, ali ne smije izgorjeti. Zato je najbolje neutralno biljno ulje, a maslac i maslinovo se ne preporučuju.
Pikantno mesno jelo s kukuruzom i paprikama
Sastojci: 300 g svinjetine ili piletine, limenka crvenog graha, limenka slatkog kukuruza, dvije debele crvene paprike, 3 glavice luka; meksički začini: sol, papar, curry i crvena paprika
Priprema: Glavice luka pažljivo usitnite na trakice i popržite dok ne smekšaju i luk postane staklast. Mesne odreske narežite na trakice ili kockice te na malo suncokretova ulja pržite dok ne dobije smećkastu boju te zatim dodajte papriku. Pomiješajte ih s lukom, dodajte grah i kukuruz te meksičke začine. Pustite da se krčka u vlastitom soku i prema potrebi dodajte vode. Poslužiti s naribanim tvrdim sirom, zelenom salatom i vrhnjem u koje ste dodali protisnuti češnjak. Može se složiti kao sendvič u tortillu ili pecivo ili jesti žlicom.