Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda potiču otpuštanje aroma iz zrna kave zbog čega ni najskuplja kava ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi
Tajna vrhunske kave je tvrda voda, a ne razne sorte i aparati
Zaboravite luksuzne aparate za kavu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike miješanja, jer u dobrom okusu omiljenog napitka najveću ulogu ima voda, pokazalo je studija britanskog Sveučilišta Bath. U njoj je kemičar Christopher Hendon analizirao točan sastav kave koju je prethodno dao volonterima na testiranje.
Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kava može imati potpuno drugačiji okus ako se skuha u različitim vodama iz slavine, zaključili su znanstvenici. Ono što najviše utječe na dobar okus kave je relativno tvrda voda, koja ima veći udio magnezijevih iona i potiče na otpuštanje aroma iz zrna, piše Daily Mail.
Otkrijte 10 zanimljivosti o kavi u videu: