Tajna prelijepog procvjetalog mirisnog vrta su - otporne biljke | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tajna prelijepog procvjetalog mirisnog vrta su - otporne biljke

Tajna prelijepog procvjetalog mirisnog vrta su - otporne biljke

Ako želite uzgojiti cvjetni kutak na kojem će vam drugi zavidjeti, tajna je u tome da ne birate samo biljke koje volite, nego prvenstveno one koje su otporne i ne zahtijevaju puno truda

VIDEO

Ako želite uzgojiti vrt bogat cvijećem koje se prelijeva u više boja, postoji samo jedan trik kojeg se trebate držati kod sadnje ili sijanja - nemojte se držati samo onih vrsta cvijeća koje volite, već birajte prvenstveno cvijeće koje ne zahtijeva previše pažnje i truda oko održavanja.

POGLEDAJTE VIDEO: U zanemarenom kutu vrta uredila divnu ljetnu kuhinju

Pokretanje videa...

Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna' VIDEO

Naime, ako odaberete samo biljke koje su vam srcu drage. a nemate dovoljno vremena i energije koje mu možete posvetiti, velike su šanse da će dio vrta ostati 'ćelav', što može biti vrlo ružno. S druge strane, s biljkama koje ne traže puno pažnje uspjet ćete uzgojiti oazu za opuštanje pogleda, uz samo malo dobre organizacije.

Jedna od prvih stvari koje je dobro imati na umu jest da ne treba pretjerivati. Ne morate zasaditi cvijeće baš u cijelom vrtu, bit će dovoljno da napravite male cvjetne aleje uz rub kuće ili ograde, ili tek nekoliko tegli koje vise s ograde balkona, ili uokviruju ulaz u kuću. Zaokružit će dvorište i dati lijepi dojam, a tako posađene ili posijane biljke relativno brzo možete zaliti i povremeno ih nahraniti i kućnim sredstvima za prihranu. Na primjer, kako trošite jaja u kuhinji, tako njihovu ljusku možete zdrobiti i pomalo dodavati cvijeću u aleji, jer je to odlično gnojivo za biljke. 

Ako sadite i sijete biljke u sredini vrta, ili blizu mjesta za sjedenje, treba biti oprezan s njihovim izborom. Naime, nije dobro birati cvjetnice koje privlače kukce, posebno pčele i ose, jer tako nećete moći uživati u boravku na otvorenom u miru. S druge strane, ako posijete ili posadite cvijeće uz rubove dvorišta, slobodno se odlučite za cvjetnice, jer ćete time doprinijeti i biološkoj raznolikosti.

Ovo su najotpornije biljke za dom: Treba im jako malo brige
Ovo su najotpornije biljke za dom: Treba im jako malo brige

Birajte one vrste cvijeća koje dulje vrijeme mogu bez zalijevanja. Tako će tijekom kišnih razdoblja preživjeti i bez toga da ih zalijevate, a u vrijeme suše neće odmah uvenuti i osušiti se ako ih zaboravite zaliti dan, dva. Naravno, ne pretjerujte, jer da biste imali cvijeće lijepih boja, jako je važno zalijevati ga.

Donosimo popis nekoliko najotpornijih vrsta cvijeća: 

1. Erigeron (Erigeron karvinskianus)

Ovo je biljka iz porodice Hudoljetnica, koja ima male sitne cvjetiće koji cvjetaju od proljeća do jeseni . Kad ju jednom posijete, sama će se rasijavati, odnosno širiti. 

2. Noćurak (Oenothera biennis)

Vrlo je otporna zeljasta  biljka koja cvjeta od lipnja do listopada. Jako brzo prekriva površine koje ste zasijali. 

3. Crvena valerijana (Centranthus ruber)

Višegodišnja biljka koja formira bujno grmlje visine 50 do 90 centimetara. Razvija velike grozdove jarkoružičastih cvjetova i djeluje iznimno efektno. 

4. Plamenac, vrste roda Phlox

Imaju sitne jarko ružičaste i ljubičaste cvjetove zvjezdastog oblika. Mogu narasti kao malo stablo, ili grm koji se penje uz zid ili ogradu, ovisno o vrsti.

5. Rumenika - (Lychnis coronaria), a naziva se i Jupiterov cvijet

To je biljka iz porodice karanfila, koja raste od proljeća do jeseni, a u vrijeme cvatnje daje mnogo ružičasto crvenih cvjetova. 

6. Santolina (Santolina chamaecyparissus)

Aromatična grmolika biljka visine preko 50 centimetara. Ima lijepe bjeličasto zelene cvjetove koji u lipnju i srpnju imaju zlatnožutu boju. 

7. Prženica (Knautia macedonica)

Višegodišnja biljka koja bogato cvjeta između svibnja i listopada. Voli mjesta gdje je direktno na suncu i može narasti do 60 centimetara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje
SAVJET VIŠE

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje

Kod modernih perilica rublja koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta neće se otopiti i rublje neće biti dobro oprano. Osim toga, postat će grubo i neudobno

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene
ŠTO VAM NOSI LJETO?

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene

Plus+ Lavovi će se u srpnju odlično zabavljati, biti pričljivi, osvajati druge svojim izgledom i smislom za humor. Sreća im dolazi kroz druženje i putovanja. U prvoj polovini mjeseca budite strpljiviji i kontrolirajte ljutnju
Ako im to napravite - gotovo je: Evo zašto svaki znak Zodijaka prestaje vjerovati u ljubav
PUTEVI SRCA I ZVIJEZDE

Ako im to napravite - gotovo je: Evo zašto svaki znak Zodijaka prestaje vjerovati u ljubav

Bik će prestati vjerovati u ljubav tek kada mu slomite srce, a Lav će vas voljeti sve dok ne osjeti da više ne cijenite njegovu ljubav. Saznajte što u svakom horoskopskom znaku gasi ljubav