Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Svrbi vas ruka? Za olakšanje počešite 'krivu' pred zrcalom

Svrbi vas ruka? Za olakšanje počešite 'krivu' pred zrcalom
1

Svrbež ovisi o o vizualnim i o perceptivnim signalima što znači da će češanje "pogrešne" ruke pred zrcalom zavarati mozak i pružiti mu jednako olakšanje

Gledanje u zrcalo moglo bi spriječiti pretjerano češanje, osobito kod kožnih oboljenja, utvrdili su njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Lübecku. Češanjem suprotnog mjesta od onog koje svrbi vara se mozak pa tijelo dobiva jednako olakšanje, piše Daily Mail

Znanstvenici su ispitanicima u jednu ruku ubrizgali histamin koji izaziva svrbež. Potom su češali obje ruke, ali olakšanje su osjetili samo češući ruku koja ih svrbi. Potom su pred njih postavili velika zrcala, ali tako da vide samo ruku koja ih ne svrbi. Ispitanici su češali ruku u koju nije ubrizgan histamin i osjetili su olakšanje. 

- Iako je olakšanje koje čovjek osjeća češkanjem pogrešne ruke tek četvrtina onoga što osjeća češkajući ruku koja ga doista svrbi, istraživanja ulijevaju nadu. Ona dokazuju da svrbež ovisi o vizualnim, taktilnim i perceptivnim signalima. To bi osobito moglo pomoći ljudima s kožnim oboljenjima i spriječiti ih da češanjem dodatno oštećuju kožu - objasnio je voditelj istraživanja Christoph Helmchen. 

Studija bi mogla pomoći u tretiranju kroničnog svrbeža, bolesti zbog koje mnogi češu kožu dok ne prokrvari. To bi uvelike promijenilo kvalitetu njihovog života, istaknula je Francis McGlone s britanskog Sveučilišta John Moores u Liverpoolu. 

Češanje je zarazno u 65 posto slučajeva, više i od zijevanja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto
OMILJENI PRILOG

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Iako se svježe povrće često smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije u smrznutom obliku i često je omiljeni prilog u mnogim jelima.