Postoje razni načini na koje ljudi spremaju hobotnicu, a svaki od njih će probuditi vaše okusne pupoljke. Iskušajte hobotnicu uz začine poput timijana, kadulje ili dimljene paprike
Svježu hobotnicu prepoznajte po mirisu, boji i sluzavoj koži
Hobotnica je najveći glavonožac Jadrana, može narasti do tri metra i doseći 15 kg, a hrani se rakovima, ribama i školjkama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Bilo da ste je ulovili ili kupili svježu, hobotnicu prije svake pripreme treba očistiti. Ima osam jednakih krakova s dvorednim prianjaljkama, a u sredini je čeljust koja se uspoređuje s kljunom papige. U tjelesnim naborima je vrećica s crnilom, koje hobotnica ispušta kad se osjeća ugroženom.
Upravo zbog tog crnila hobotnicu, sipe i lignje u Dalmaciji često nazivaju ‘mrčilo’. Svježu hobotnicu ćete prepoznati po mirisu mora, sluzavoj koži i jasnoj boji. Ženka ima ukusnije meso i veći broj prianjaljki. Hobotnicu je najbolje odmah očistiti.
Vrećasti dio tijela okrenete i izvadite utrobu, bez da oštetite krakove, zatim odstranite oči i izvadite zubiće. Kako bi se hobotnica smekšala prije pripreme, dobru ju je držati u slatkoj vodi 12 sati ili je zamrznuti. Veće hobotnice se kuhaju za salate i brudete, a manje su idealne za grill.
Jela od hobotnice nema potrebe puno soliti s obzirom na to da ona u procesu kuhanja ispušta slanoću. Prilikom kuhanja za salatu stavlja se u lonac zajedno s korijenastim povrćem, lovorovim listom, češnjakom i limunom. Kad se hobotnica skuha, pripremi na brudet, ispeče pod pekom ili na grillu, servira se na salatu s plodovima mora, grahom, bobom, lećom ili krumpirom.
Što je bliže moru u kojem je ulovljena, hobotnica je bolja
Hobotnica se može pripremati na salatu, u peki, na grillu, dimljena, kao brudet ili pirjana s povrćem. Za vrhunsku, svježu hobotnicu najbolje je sjesti u auto i zaputiti se k Jadranu. U renomiranom opatijskom restoranu Bevanda svakako vam preporučujemo da probate terinu od hobotnice sa sipom, u konobi Makina u Vodicama nikako nemojte propustiti hobotnicu pod pekom, u konobi Bepo Tribunj uživajte u hobotnici u sklopu zanimljive morske plate, koja nudi i carpaccio od tune, dimljenu tunu, marinirane inćune i kozice. U splitskom restoranu No Stress za predjelo vam preporučujemo ljubičastu hobotnicu mariniranu u crvenom kupusu i crnom vinu. Još ideja za savršen obiteljski ručak potražite na www.crogourmet365.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...