Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu, a zelenu salatu, brokulu i celer zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježi puno dulje
JEDNOSTAVNO I UČINKOVITO
Svježi sir i vrhnje trajat će dulje uz odličan trik - i još 19 savjeta kako produljiti rok hrani
Šteta je bacati hranu, posebno što su metode kako joj produljiti rok upotrebe vrlo jednostavne. Također, ti su i praktični savjeti što napraviti s viškom hrane. Na primjer, višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Top 20 trikova kako produljiti svježinu hrani i kako iskoristiti viškove
- 1. Svježi krastavci će trajati dulje ako svaki zamotate u papirnati ubrus pa ih sve zajedno ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem.
- 2. Svježi sir i vrhnje najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze - okrenete naopačke i tako stavite u hladnjak. Na taj način se stvara efekt vakuuma što usporava razmnožavanje bakterije.
- 3. Želite li sačuvati brašno od onih malih dosadnih kukaca koji vole boraviti u njemu - posegnite za ljutom kaugumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći kukci.
- 4. Bobice, poput borovnica, će vam dulje biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom otopinom - u šalicu stavite 2 žice octa, isperite ih i spremite.
- 5. Višak rajčica smrznite pa ih kasnije možete koristiti za pripremu umaka, juha... Na taj način mogu stajati do šest mjeseci.
- 6. Želite li da kruh duže ostane svjež i mekan, i ne upljesnivi se, u vrećicu ubacite stapku celera.
- 7. Smeđi šećer će dulje ostati mekan i vlažan ako u posudu ili vrećicu u kojoj ga držite stavite sljezov kolačić (marshmallows).
- 8. Ukoliko ste narezali jabuku na šnite i shvatili da te šnite nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa učvrstite gumicom tako da se izvana vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
- 9. Želite li da vam avokado brže sazrije, stavite ga u vrećicu zajedno s bananom. Naime, banana ispušta visoku razinu etilena što doprinosi bržem dozrijevanju.
- 10. Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
- 11. Zelenu salatu zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježa do čak 4 tjedna. Ista metoda pomaže i kod čuvanja celera ili brokule.
- 12. Kako se svježe bobice tijekom dubokog zamrzavanja ne bi zalijepile jedna za drugu, najprije ih zamrznite na tanjuru pa tek onda stavite u vrećicu, prenosi BrightSide.
- 13. Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršina ili estrogena, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i pol centimetra. Na taj način će trajati dulje, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk - stavite vode tek toliko da su ostaci korijena pod vodom.
- 14. Drvenasto začinsko bilje poput ružmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti. Samo pazite da iz vrećice istisnete zrak koliko god je moguće. Potom stavite u hladnjak. Uz ovaj trik bilje neće tako brzo uvenuti.
- 15. U slučaju da imate previše svježih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sljedeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to ulijte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dvije i ubacite u lonac.
- 16. Višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
- 17. Sladoled u ledenici držite u vrećici za zamrzavanje koja se može zatvoriti. Zahvaljujući tom jednostavnom triku uvijek će biti savršene teksture za jelo. Više nikada nećete morati čekati sa žlicom u rukama da omekani.
- 18. Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
- 19. Od ostataka mlijeka napravite ledene kockice. Jednostavno ga natočite u posudicu za led i ubacujte kockice u vruću kavu ili neka vam posluže za ledeno osvježenje od kave, voća... Na primjer, u blender ubacite ostatke voća, malo ruma i zaleđene kockice mlijeka. Izmiksajte, ulijte u čaše i uživajte u ledenom osvježenju.
- 20. Ostake vina u boci ulijte u posudice za led i zamrznite. Sljedeći put nećete morati otvarati bocu zbog malo vina za, naprimjer, dodavanje jelu ili desertu.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku