Sočna topla peciva i ukusne pletenice odlično će se uklopiti u uskrsni doručak, a ona sa slatkim nadjevom ili voćem zasladit će nepce nakon uskrsne šunke
Svježe pečena peciva ispunit će dom zamamnim mirisima
Carske žemlje
Sastojci: 500 g brašna T-550, 1 kockica kvasca, 1 žličica šećera, 250 ml mlakog mlijeka, 1 žličica soli, 3 žlice maslaca, brašno za rad, masnoća za lim
Priprema: Prosijemo brašno u zdjelu i udubimo ga u sredini. Razmrvimo kvasac, stavimo ga u udubinu sa šećerom i malo mlakog mlijeka, mijesimo s malo brašna, pokrijemo i ostavimo da odstoji 10 minuta. Ostatak mlijeka, 1 žličicu maslaca i sol stavimo u predtijesto i mijesimo 10 minuta. Po potrebi dodamo brašna, od tijesta oblikujemo kuglu pa ga u pokrivenoj zdjeli ostavimo da se na toplom mjestu diže 45 minuta. Namastimo lim, nakratko promijesimo tijesto i oblikujemo 15 okruglih žemlji jednake veličine. Stavimo ih u lim, pokrijemo i ostavimo na toplome mjestu da se diže još 30 minuta. Prethodno zagrijemo pećnicu, žemlje zarežemo u križ i pečemo 15 do 20 minuta na 200°C. Rastopimo 2 žlice maslaca i njime premažemo još vruće žemlje.
Roščići od maslaca
Sastojci: 1 kocka kvasca, 1 žličica šećera, 125 ml mlakog mlijeka + 3 žlice za mazanje, 500 g pšeničnog brašna T-550, 1 žličica soli, 175 g mekanog maslaca + 3 žlice za mazanje, 1 jaje, brašno za rad, masnoća za lim
Priprema: Razmrvimo kvasac i jednoliko ga pomiješamo sa šećerom u mlakome mlijeku. Pokrijemo i ostavimo da odstoji 15 minuta. Miješamo brašno i sol i umijesimo s kvaščevim mlijekom, otprilike 125 g maslaca i jajetom. Po potrebi dodamo još malo brašna, tijesto oblikujemo u kuglu i pokrivenog ga u zdjeli ostavimo na toplome mjestu da se diže 1 sat. Namastimo lim za pečenje, tijesto nakratko promijesimo i razvučemo na brašnom posutoj radnoj površini ili između folije. Izrežemo 15 trokuta jednake veličine. Trokute tanko premažemo maslacem, razvučemo, smotamo u roščiće i stavimo u lim za pečenje. Pokrijemo i ostavimo da se na toplom mjestu dižu 30 minuta. Roščiće premažemo mlijekom stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu. Pečemo 15-20 minuta na 200°C. Još tople roščiće nekoliko puta premažemo maslacem.
Zobene pletenice
Sastojci: 3/4 kocke kvasca, 1 žličica šećera, 250 ml mlakog mlijeka, 40 g maslaca, 200 g pšeničnog brašna T-550, 100 g zobene krupice, 200 g krupnih zobenih pahuljica, 1 žlica soli, 1 žumanjak, brašno za rad, masnoća za lim
Priprema: Razmrvimo kvasac pa ga jednoliko umiješamo sa šećerom i 125 ml makog mlijeka. Pokrijemo i osatvimo da odstoji 15 minuta. ratopimo maslac. Pomiješamo sol i brašno, zobenu krupicu i zobene pahuljice. Mijesimo 10 minuta sa kvaščevim mlijekom, 125 ml mlakog mlijeka i maslacem. Po potrebi dodamo još malo brašna. Zdjelu pospemo brašnom, tijesto oblikujemo u kuglu pa ga u pokrivenoj posudi ostavimo da se diže 1 sat. Namastimo lim za pečenje, zagrijemo pećnicu, tijesto promijesimo i oblikujemo 14 komada jednake veličine. Svaki razvučemo na 3 valjčića jednake duljine i debljine. Od njih ispletemo pletenice i stavimo ih u lim. Pokrijemo i ostavimo na toplom mjestu da se dižu još 45 minuta. Žumanjak razmutimo s malo vode pa premažemo pletenice i pospemo ih zobenim pahuljicama. Pečemo 20-25 minuta na 200°C.
Pecivo od brusnica i jabuka
Sastojci: 75 g suhih brusnica, 250 g pšeničnog brašna T-550, 250 pirova brašna T-630, 1/2 žlice kvasca u prahu, 1 vrećica suhog kvasca, 4 žlice šećera, 1 kisela jabuka, 250 ml mlakog mlijeka, 50 g + 3 žlice mekanog maslaca, 2 žlice sitnog šećera, 1/2 žlice cimeta, brašno za rad, masnoća za lim
Priprema: Brusnice prelijevamo vrućom vodom i dobro ocijedimo. Obje vrste brašna pomiješamo s kvasom u prahu, suhim kvascem i šećerom. Oljuštimo jabuku i naribamo je u miješano brašno. Temeljito zamijesimo s brusnicama, mlakim mlijekom i 50 g maslaca, po potrebi dodamo još malo brašna. Zdjelu pospemo brašnom, tijesto oblikujemo u kuglu i ostavimo da se diže 1 sat. Namastimo lim za pečenje, tijesto promijesimo i oblikujemo 16 duguljastih hljepčića. Stavimo u lim, pokrijemo i ostavimo da se diže još 45 minuta. U zagrijanoj pečnici pečemo 20-25 minuta na 200°C. Sitni šećer pomiješamo s cimetom, otopimo ostatak maslaca i premežemo vruće pecivo pa ga pospemo šećerom s cimetom.
Čokoladno pecivo
Sastojci: 1 kocka kvasca, 1 žličica šećera, 175 ml mlakog mlijeka, 400 g pšeničnog brašna T-405, 100 g mljevenih badema, 1/2 žličice soli, 100 g maslaca, 50 g šećera, 1 jaje + 2 žumanjka, 16 žličica nugatova namaza, krupan šećer i kakao za posipanje, brašno za rad, masnoća za lim.
Priprema: Razmrvimo kvasac i jednoliko ga umiješamo s 1 žličicom šećera u 75 ml makog mlijeka. Pokrijemo i ostavimo da odstoji 15 minuta. Brašno pomiješamo s bademima i solju. Mijesimo 10 minuta s maslacem, kvaščevim mlijekom, šećerom i jajetom. Po potrebi dodamo malo brašna, od tijesta oblikujemo kuglu i ostavimo ga da se diže u zdjeli 45 minuta. Tijesto promijesimo i podijelimo na 16 jednakih dijelova. Svaki dio lagano spšljoštimo, u sredinu stavimo 1 žlicu nugat kreme i na tome mjestu dobro pritisnemo tijesto. Peciva stavimo u namašćen lim glatkom stranom gore i ostavimo da se dižu još 30 minuta. Žumanjke razmutimo s malo vode pa premažemo pecivo i pospemo s krupnim šećerom, pečemo 15-20 minuta na 200°C. Još vruće pospemo kakaom.
Preuzeto iz knjige recepata Kruh i peciva, autorice Kiristiane Muller Urban, Mozaik knjiga