Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Svjetski dan Nutelle: Nastala je sasvim slučajno - zbog uštede

Svjetski dan Nutelle: Nastala je sasvim slučajno - zbog uštede

Na ideju o Danu Nutelle došla je američka blogerica Sara Rosso jer je, jednostavno, obožava. Firmu je toliko oduševila te su joj kasnije i ponudili posao, koji je ona, naravno, prihvatila.

Nutellu je Ferrero pustio u svijet pod sadašnjim imenom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, a korijene vuče iz početka 19. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nutella 00:31

Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata. Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. - opisali su na nutella.com ovaj važan trenutak.

Najbolja poza za spavanje ako ne želite da vas bole vrat i leđa, a tu je i trik kako brže zaspati
Najbolja poza za spavanje ako ne želite da vas bole vrat i leđa, a tu je i trik kako brže zaspati

Prepoznatljiv okus i tekstura nastali su 1964.

24sata

- Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu staklenku novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella - napisali su.

Godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj.

Tri kućne biljke koje nikako ne vole propuh i niže temperature
Tri kućne biljke koje nikako ne vole propuh i niže temperature

Jede se baš na svemu - dok neki tvrde da ide na kruh, drugi kažu da je najukusnija ona sa žlice. Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept:

Nutella cheesecake

Sastojci: 250 g mljevenog keksa, 100 g maslaca, 3/4 šalice prženih lješnjaka,  400 g Nutelle,  500 g krem sira,  80 g šećera u prahu

Priprema:  U mljeveni keks dodajte omekšali maslac, jednu žlicu Nutelle i pržene lješnjake, koje ste prethodno samljeli. Ostavite malo mljevenih lješnjaka sa strane, za ukrašavanje.  Sve dobro promiješajte, zatim prebacite u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Poravnajte i utisnite nekim prikladnim predmetom. Zatim stavite u frižider. Ostatak Nutelle pomiješajte s krem sirom i šećerom u prahu, pa dobro umutite mikserom. Dobivenu smjesu rasporedite preko podloge od mljevenog keksa. Poravnajte smjesu, po površini pospite grubo usitnjene preostale pržene lješnjake. Vratite sve u frižider da stoji najmanje 3-4 sata i  torta je spremna za posluživanje

POGLEDAJTE VIDEO: TREĆA EPIZODA 'DOMA IZ BAJKE'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...