Zašto jesti svinjetinu uvijek na podjenak način kada postoji toliko zanimljivih kombinacija okusa koji će vas oduševiti. Pečenka se odlično slaže s ribanim đumbirom i jabukom
Svinjska pečenka s umakom od jabuka, đumbira i ljute paprike
Sastojci:
- 800 g svinjske plećke
- 300 g mahuna
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika
Za umak:
- 3 jabuke
- luk
- 4 žlice jabučnog octa
- 50 g smeđeg šećera
- žličica svježe ribanog đumbira
- papar
- 2 ljute papričice
- žlica svijetlih grožđica
- 2 češnja češnjaka
- timijan
- kadulja
- lovorov list
- 400 g krumpira
Postupak:
Korak 1: Stavite u lonac oguljene i narezane jabuke, nasjeckan luk, češnjak i papričice te jabučni ocat, smeđi šećer, ribani đumbir, papar, grožđice, lovorov list i timijan. Zagrijte do vrenja dok se šećer ne rastopi. Kad provrije, kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 40 minuta.
Korak 2: Zadnjih 5 minuta kuhanja otklopite lonac i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Maknite lovorov list i izmiksajte umak. Svinjski odrezak rastanjite, posolite, popaprite i posipajte crvenom paprikom. Mahune skuhajte u posoljenoj vodi. Pripremljenim umakom od jabuke tanko nadjenite odrezak, zarolajte i povežite kuhinjskom vezicom. Ispod špage utaknite par listića kadulje.
Korak 3: Premažite roladu po vrhu s tankim slojem umaka od jabuka i pospite sjeckanim timijanom i stavite u posudu za pečenje s uljem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C, oko 50 minuta. Ostavite da pečeno meso malo odstoji, pa ga narežite na ploške i poslužite sa umakom i kuhanim mahunama.