Riječ je o poslastici koju pamte tek naši djedovi i bake, iz vremena kad je sve bilo puno skromnije, pa i ukrasi za božićno drvce.Nekad sukrali slatkiš s jelke kad roditelji ne bi gledali
Svileni ili 'salonski bomboni': Izradite poslasticu koju će klinci moći krasti s božićne jelke
Salon bomboni, salonski bomboni ili svileni bomboni današnjim su generacijama uglavnom nepoznati, no one starije vraćaju u božićno vrijeme njihova djetinjstva, u vrijeme kad je sve bilo skromnije, pa su i slatkiši domaće izrade bili nešto posebno.
POGLEDAJTE VIDEO: Sin i otac iz Sukošana okitili automobil božićnim lampicama
Pokretanje videa...
Izrađivali su se uoči božićnih blagdana i motali u šarene papire i vezivali koncem te vješali na božićnu jelku kao ukras, a istodobno izazov djeci koja su hvatala svaki trenutak kad odrasli ne gledaju da ih ukradu, odmotaju i otope u ustima.
U papirić bi potom zamotali nešto drugo, ili ga smotali praznog, kako odrasli ne bi primijetili da su pojeli ukras. Tek kad bi se božićno drvce raskitilo roditelji bi 'uočili' štetu, pa bi ono što je ostalo ponekad spremili za iduće blagdane.
Svilenih bombona čiji je glavni sastojak šećer danas uglavnom nema u trgovinama, a jako se rijetko i rade. Tu tradiciju čuvaju još rijetke udruge koje se bave očuvanjem narodnih običaja, pa se na stranicama nekih od njih može pronaći i jednostavan recept za izradu.
Recept za salonske bombone
Potrebno vam je pola kilograma šećera koji treba dobro prokuhati u 1/4 litre vode. Dok se šećer kuha, nakon 15-ak minuta odlijte malo na tanjur i miješajte dok se ne ohladi, pa provjerite je li gotov. Sve dok se hladan još razlijeva, treba kuhati i dalje, gotov je tek kad postane bijel i krut, tako da se na tanjuru više ne razlijeva.
Kuhani šećer ulijte u zdjelu, pa dodajte nekoliko kapi ulja ruže, ili malo ruma, odnosno maraskina. Osim toga, za aromu možete dodati i malo soka od limuna, ili žličicu kave, kakaa u prahu, kao i mljevenih oraha, na primjer. Poseban miris imat će, pak, bomboni kojima ste dodali nasjeckanu ušećerenu koricu od naranče ili limuna.
Miješajte smjesu dok se ne ohladi i dobro ne zgusne. Potom ga istresite na ravnu površinu, malo zaravnajte nožem i pustite da se ohladi do kraja. Zatim ga razlomite na kockice od pola centimetra pa ih narežite na male duguljaste komade. Pustite da se par dana suše, pa zamotajte u šarene papiriće jarkih boja, pa potom u celofan. Na krajeve vežite ukrasnu traku i konac na kojem bombon možete objesiti na jelku.
S obzirom na to da su sačinjeni uglavnom od šećera, pripazite da ih djeca ne kradu i ne pojedu previše odjednom, jer visoka razina šećera može dovesti do hiperaktivnosti, ali i razdražljivosti.