Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svi to ponekad radimo: Četiri načina na koje lažemo sami sebi

Svi to ponekad radimo: Četiri načina na koje lažemo sami sebi

Samoobmana je prilično česta i predvidiva, a znanstvenici su identificirali četiri osnovna načela ovakvog ponašanja. Naučite ih prepoznati i eliminirati

VIDEO

Jeste li ikada rekli sebi laž jer bi prihvaćanje istine bilo previše teško? Prema istraživanju objavljenom u časopisu Philosophical Psychology, niste jedini. Samoobmana je prilično česta i predvidiva, a znanstvenici su identificirali četiri osnovne strategije ovakvog ponašanja.

Evo četiri faze kroz koje prolazimo kada lažemo sami sebi.

1. Preuređivanje vjerovanja

Prva strategija samoobmane je preuređivanje vlastitih vjerovanja, što znači uvjeravanje sebe u nešto drugo kako bi se izbjegla neugodna istina. Na primjer, ako je otac uvjeren da mu je sin dobar učenik, a sin donese loše ocjene, otac bi mogao tvrditi da predmet nije toliko važan ili da učitelj nije dobro objasnio gradivo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dupla ljubav, identične blizanke u vezi s blizancima: 'Nekad se zabunimo' 00:42

2. Odabir činjenica kroz svjesno djelovanje

Druga strategija uključuje selektivno biranje činjenica i izbjegavanje ljudi, mjesta ili informacija koje bi mogle stvoriti kognitivnu disonancu. U primjeru oca i sina, otac bi mogao preskočiti roditeljski sastanak kako bi izbjegao suočavanje s neugodnim informacijama.

Psihologija ulaganja: Emocije kao okidač za sve naše odluke
Psihologija ulaganja: Emocije kao okidač za sve naše odluke

3. Sumnja u vjerodostojnost

Treća strategija uključuje sumnju u vjerodostojnost izvora. Ako nema jasnog dokaza o nečemu, postaje lakše odbiti problematične istine. U ovom slučaju, otac bi mogao sumnjati u učiteljevu objektivnost ili procjenu, što olakšava odbacivanje problema.

4. Stvaranje činjenica iz dvosmislenih situacija

Posljednja strategija uključuje tumačenje nejasnih situacija na način koji odgovara već postojećem uvjerenju. Na primjer, ako učitelj nježno sugerira da sin ima problema, a otac očekuje jasniju izjavu o poteškoćama, on bi mogao tumačiti učiteljev blag pristup kao znak da njegov sin ipak dobro napreduje.

Zašto to radimo?

Razlog za ovakvu samoobmanu je očuvanje slike o sebi i održavanje motivacije, navode znanstvenici. Ove strategije nisu zlonamjerne, već su dio kognitivnog sustava koji nam pomaže da zadržimo ustaljeni pogled na sebe i svijet oko nas. Međutim, te strategije mogu postati problematične kada je laži naprosto previše ili smo u njima otišli predaleko.

Većina nas voli misliti da smo iskreni prema sebi, ali prema ovom istraživanju, samoobmana je česta i svi ju koristimo na iste načine. Sljedeći put kada osjetite da možda potiskujete istinu, obratite pažnju na ove četiri strategije samoobmane, piše mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Čitatelj Marko muku muči s najezdom smrdljivih martina: 'Pomozite, ne mogu ih otjerati'
OPET SU POSVUDA

Čitatelj Marko muku muči s najezdom smrdljivih martina: 'Pomozite, ne mogu ih otjerati'

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej
Dnevni horoskop za utorak 8. listopada: Lava čeka osjećajno ispunjenje, Vaga previše troši...
NA ŠTO TREBA PRIPAZITI?

Dnevni horoskop za utorak 8. listopada: Lava čeka osjećajno ispunjenje, Vaga previše troši...

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 8. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje