Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Svevremenske slastice naših baka: Orahnjača i makovnjača

Svevremenske slastice naših baka: Orahnjača i makovnjača
1

Nadjev od maka ili oraha, izbor je vaš, ali uz ove tradicionalne slastice koje su pripremale i naše bake ne možete pogriješiti ovih blagdana. Užitak je zajamčen

Ove tradicionalne slastice nezaobilazan su dio blagdanskog stola, a jednako kao i suhi kolači mogu se pripremiti i nekoliko dana prije Božića. Više blagdanskih recepata potražite na Gastro.hr

Orahnjača

Sastojci: Tijesto: 

  • pšenično brašno, bijelo
  • kvasac, svježi
  • 35 g suhi kvasac
  • sol
  • mlijeko kravlje, punomasno
  • 125 g maslac, neslani
  • 125 g šećer, kristal
  • 0,5 kom limun
  • 3 kom jaje kokošje (cijelo)
  • 1 kom limunova korica
  • 2 kom žutanjak kokošji (sirovi )

Nadjev: 

  • 500 g orah, suhi
  • 500 g orah, sirovi
  • 150 g šećer, kristal
  • 50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
  • 1 kom vanilin šećer
  • 0,5 kom limun
  • 10 g maslac, neslani
  • 100 g grožđice
  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 0,3 dl tamni rum

Priprema: 

Malo brašna, na vrh noža soli i i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.

Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s 1 dl toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.

Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanili-šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi.

Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.

Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u rolat i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.

Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.

Makovnjača

Sastojci: Tijesto: 

  • 400 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 60 g šećer, kristal
  • 2 kom žutanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom limunova korica
  • 80 g maslac, slani
  • 20 g kvasac, svježi

Nadjev: 

  • 2,5 dl mlijeko kravlje ( 3,3% masti )
  • 1 kom limunova korica
  • mljeveni cimet
  • 20 g grožđice
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom jaje kokošje (cijelo)
  • 300 g mljeveni mak

Priprema: 

Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.

Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.

Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Više o ovim domaćim slasticama pogledajte na portalu Gastro.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom