Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Svevremenske slastice naših baka: Orahnjača i makovnjača

Svevremenske slastice naših baka: Orahnjača i makovnjača
1

Nadjev od maka ili oraha, izbor je vaš, ali uz ove tradicionalne slastice koje su pripremale i naše bake ne možete pogriješiti ovih blagdana. Užitak je zajamčen

Ove tradicionalne slastice nezaobilazan su dio blagdanskog stola, a jednako kao i suhi kolači mogu se pripremiti i nekoliko dana prije Božića. Više blagdanskih recepata potražite na Gastro.hr

Orahnjača

Sastojci: Tijesto: 

  • pšenično brašno, bijelo
  • kvasac, svježi
  • 35 g suhi kvasac
  • sol
  • mlijeko kravlje, punomasno
  • 125 g maslac, neslani
  • 125 g šećer, kristal
  • 0,5 kom limun
  • 3 kom jaje kokošje (cijelo)
  • 1 kom limunova korica
  • 2 kom žutanjak kokošji (sirovi )

Nadjev: 

  • 500 g orah, suhi
  • 500 g orah, sirovi
  • 150 g šećer, kristal
  • 50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
  • 1 kom vanilin šećer
  • 0,5 kom limun
  • 10 g maslac, neslani
  • 100 g grožđice
  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 0,3 dl tamni rum

Priprema: 

Malo brašna, na vrh noža soli i i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.

Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s 1 dl toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.

Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanili-šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi.

Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.

Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u rolat i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.

Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.

Makovnjača

Sastojci: Tijesto: 

  • 400 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 60 g šećer, kristal
  • 2 kom žutanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom limunova korica
  • 80 g maslac, slani
  • 20 g kvasac, svježi

Nadjev: 

  • 2,5 dl mlijeko kravlje ( 3,3% masti )
  • 1 kom limunova korica
  • mljeveni cimet
  • 20 g grožđice
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom jaje kokošje (cijelo)
  • 300 g mljeveni mak

Priprema: 

Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.

Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.

Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Više o ovim domaćim slasticama pogledajte na portalu Gastro.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57
Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto
OMILJENI PRILOG

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Iako se svježe povrće često smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije u smrznutom obliku i često je omiljeni prilog u mnogim jelima.
Dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja: Lav neka pazi kome se otvara, Jarcu se smiješi zarada
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja: Lav neka pazi kome se otvara, Jarcu se smiješi zarada

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje