Nadjev od maka ili oraha, izbor je vaš, ali uz ove tradicionalne slastice koje su pripremale i naše bake ne možete pogriješiti ovih blagdana. Užitak je zajamčen
Svevremenske slastice naših baka: Orahnjača i makovnjača
Ove tradicionalne slastice nezaobilazan su dio blagdanskog stola, a jednako kao i suhi kolači mogu se pripremiti i nekoliko dana prije Božića. Više blagdanskih recepata potražite na Gastro.hr.
Orahnjača
Sastojci: Tijesto:
- pšenično brašno, bijelo
- kvasac, svježi
- 35 g suhi kvasac
- sol
- mlijeko kravlje, punomasno
- 125 g maslac, neslani
- 125 g šećer, kristal
- 0,5 kom limun
- 3 kom jaje kokošje (cijelo)
- 1 kom limunova korica
- 2 kom žutanjak kokošji (sirovi )
Nadjev:
- 500 g orah, suhi
- 500 g orah, sirovi
- 150 g šećer, kristal
- 50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
- 1 kom vanilin šećer
- 0,5 kom limun
- 10 g maslac, neslani
- 100 g grožđice
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 0,3 dl tamni rum
Priprema:
Malo brašna, na vrh noža soli i i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.
Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s 1 dl toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.
Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanili-šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi.
Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.
Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u rolat i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.
Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.
Makovnjača
Sastojci: Tijesto:
- 400 g pšenično brašno, bijelo
- 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 60 g šećer, kristal
- 2 kom žutanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom limunova korica
- 80 g maslac, slani
- 20 g kvasac, svježi
Nadjev:
- 2,5 dl mlijeko kravlje ( 3,3% masti )
- 1 kom limunova korica
- mljeveni cimet
- 20 g grožđice
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje (cijelo)
- 300 g mljeveni mak
Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Više o ovim domaćim slasticama pogledajte na portalu Gastro.hr.