Kardamom je ključan začin koji obogaćuje ovo toplo piće koje poslužite s medenjacima. Uz sve sastojke, zagrijavajte ga oko 20-30 minuta, a zatim ostavite da odstoji barem sat vremena...
Švedski glögg idealno je piće za zimske dane - dodajte bademe i poslužite toplog uz medenjake
Želite li se ugrijati ovih hladnih dana pripremite švedski - glögg. To je piće nalik našem kuhanom vinu, samo s još više začina - od grožđica i listića badema pa do opojnih arapskih začina. U nordijskim zemljama poslužuje se s medenjacima ili pecivima od šafrana.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Glögg se zapravo od kuhanog vina razlikuje po jednom posebnom sastojku - kardamomu.
Za pripremu, tri žlice grožđica najbolje je namočiti u crnom vinu cijeli dan. U lonac ulijte bocu crnog vina s ili bez grožđica, 100 ml konjaka ili ruma i 100 g smeđeg šećera. Zatim pripremite mješavinu začina stavljajući je u filter ili izravno u lonac. Dodajte pet sjemenki, kardamoma ili žličicu kardamoma u prahu, pet klinčića, dva štapića cimeta i oguljenu koru naranče i jabuke.
Ako koristite sjemenke kardamoma, zdrobite ih između dvije žlice. Stavite lonac na tihu vatru i miješajte da se šećer rastopi. Glögg ne smije provreti. Zagrijavajte ga oko 20-30 minuta uz povremeno miješanje, dodajte i bademe, a zatim ostavite da odstoji barem sat vremena.