Suncokretovo ulje je dosadno u salati, a sezamovo se često nepravedno odbacuje iako je iznimno zdravo i najteže se kvari od svih ulja
Svako jelo ima svoje ulje koje mu najbolje odgovara
Dok su ulje na zao glas doveli 550 kJ, koliko energije ima u jednoj žlici, zaboravlja se kako je ta namirnica neprocjenjiv izvor esencijalnih masnih kiselina, hranjivih biljnih tvari te vitamina A, D, E i K topivih u masti. Također, za razliku od životinjskih i mliječnih masnoća, koje su većim dijelom zasićene, u biljnim uljima je veći udio zdravih, nezasićenih masnih kiselina. No ulja su neprocjenjiva i kao namirnica. Od “običnih” listova napravit će vrhunsku salatu, a prženim jelima će zaokružiti aromu. No ne ide svako ulje sa svakim jelom. Neka ne podnose visoke temperature, ali su idealna za salate, a druga su bolja za prženje, ali bezukusna u salati.
>> Maslac je iznimno loš za prženje; ne podnosi visoku temperaturu, a pare koje nastaju njegovim raspadanjem su otrovne i kancerogene
>> Svjetlo, toplina i zrak su neprijatelji ulja. Potiču raspadanje masnoća i oksidaciju, pa bilo koje ulje treba čuvati na tamnom i prohladnome mjestu
Maslinovo ulje
Kako je bogato nezasićenim masnim kiselinama, pomaže u dijeti. No na 200 stupnjeva Celzijevih se počinje raspadati pa nije pogodno za dugotrajno prženje.
Suncokretovo ulje
Zbog neutralnog okusa, suncokretovo ulje je “dosadno” za salate. No idealno je za prženje slanih, ali i slatkih jela. Kako podnosi i 250 stupnjeva Celzijevih, tijesto i krumpir prženi u njemu neće ga stići upiti jer će se brzo stvoriti korica.
Sezamovo ulje
Iznimno zdravo, podnosi prženje, a usprskos brojnim nezasićenim kiselinama, najteže se kvari. Dok je u Indiji i Dalekom istoku iznimno popularno, na zapadu se rijetko upotrebljava zbog jakog okusa. No sve je stvar navike.
Bučino ulje
Što je maslinovo ulje Mediteranu, to je bučino srednjoj Europi. Sjajno odgovara salatama tog podneblja; od krumpira, graha, no i onima od rajčice. Ipak, zbog gorkastog okusa bolje ga je koristiti zajedno sa suncokretovim.