Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svaki četvrti Zagrepčanin zbog rizika od bolesti srca i krvnih žila mora na dodatne preglede

Svaki četvrti Zagrepčanin zbog rizika od bolesti srca i krvnih žila mora na dodatne preglede

U akciji u sklopu koje su liječnici građanima u subotu mjerili tlak, šećer, masnoće i razgovarali o životnim navikama, 38 građana, od 160 pregledanih upućeno je na daljnje preglede u bolnicu

VIDEO

Gotovo svaki četvrti Zagrepčanin koji je u subotu iskoristio priliku da u akciji posvećenoj kardiovaskularnom zdravlju na Trgu bana Jelačića obavi preventivne preglede zbog utvrđenog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti upućen je na dodatne preglede. Naime, od 160 građana koji su došli na mjerenje arterijskog tlaka, šećera u krvi i masnoća, te procjenu indeksa tjelesne mase i razgovor o životnim navikama, njih 38 upućeno je na daljnje preventivne kardiološke preglede u KBC Zagreb, izvijestili su organizatori. 

POGLEDAJTE VIDEO: ovi simptomi mogu se javiti i do mjesec dana prije srčanog udara

Pokretanje videa...

Simptomi srčanog udara 00:32

Ovu je akciju organizirala  Zaklade Hrvatska kuća srca u suradnji sa svojim partnerima Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, Udrugom StEPP i tvrtkom Salvus, povodom obilježavanja Svjetskog dana srca.

Zagreb: Na Glavnom trgu održana akcija povodom Svjetskog dana srca

Interes građana za kontrolu zdravlja bio je prilično velik

Cilj je bio prikazati model ranog otkrivanja KVB te upućivanja na kardiološki pregled što će biti jedna od aktivnosti Nacionalnog plana za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RH, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., ispred Zaklade Hrvatska kuća srca i Ministarstva zdravstva. 

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj, najčešća su nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. U Europi godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre oko 4 milijuna ljudi, odnosno 45 posto svih umrlih, a prema procjenama oko 60 milijuna ljudi u Europi živi s nekom od kardiovaskularnih bolesti.

Zagreb: Na Glavnom trgu održana akcija povodom Svjetskog dana srca

Mjerenje šećera jedna je od važnih pretraga za kontrolu rizika od bolesti srca

- U 2023. godini od kardiovaskularnih bolesti umrlo je 19 937 osoba, odnosno 38,8 % od ukupno umrlih.  Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 43,2  posto  umrlih žena (11 096) te 34,5 posto umrlih muškaraca (8 839). Prema ovim epidemiološkim podacima možemo zaključiti kako je prošle godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 2.257 žena više, nego muškaraca. Već godinama pratimo trend prema kojem od kardiovaskularnih bolesti umire više žena od muškaraca pa je edukacija i osvještavanje žena o rizicima i opasnostima ovih bolesti iznimno važna, istaknula je prim. Verica Kralj, dr. med., HZJZ.

Dr. Davor Miličić objasnio kako smanjiti rizik od bolesti srca: Pregledajte se jednom godišnje
Dr. Davor Miličić objasnio kako smanjiti rizik od bolesti srca: Pregledajte se jednom godišnje

Briga o zdravlju srca donosi se sad, promjene životnih navika i fizička aktivnost prvi su koraci ka zdravom i snažnom srcu, pa je glavni cilj akcije poruka građanima da što prije učine bitne promjene, kako bi bili zaštitili zdravlje srca i krvnih žila i prevenirali razvoj problema.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Evo kako se riješiti gomile veša, a da se ne saginjete previše
NIKAD LAKŠE

Evo kako se riješiti gomile veša, a da se ne saginjete previše

Leralynn je slučajno otkrila kako da si olakša jedan svakodnevan kućanski posao, a to je stavljanje robe na sušenje - pri tom štedi vrijeme, ali i čuva leđa
Uvrstite ih u svoju prehranu: 13 zdravih alternativa teškoj hrani
KELJ, CRVENI LUK...

Uvrstite ih u svoju prehranu: 13 zdravih alternativa teškoj hrani

Ponekad moramo napraviti promjene, pogotovo što se tiče prehrane i prelaska na zdravije alternative. Stoga je s vremena na vrijeme dobro zamijeniti majonezu s avokadom, tjesteninu s rezancima od tikvice...