U Vidovcu se priprema hajdini gibanek s kupusom ili tikvom, Međimurci uživaju u gibanici s makom, sirom i orasima, a u Bednji je tajni sastojak kukuruzna krupica
Sva lica popularne pite: Kraj diktira omiljen okus gibanice...
Gibanica je vrsta slojevite pite te se kao takva razlikuje od zlevanke, u kojoj se svi sastojci izmiješaju i izliju u posudu za pečenje.
Gibanice mogu biti nadjevene najraznovrsnijim sastojcima, ali najčešće se koriste svježi kravlji sir pomiješan s jajima, ali mogu se puniti i povrćem, voćem ili mesom. I tijesto može biti svakojako, dizano, vučeno, sa pšeničnim, kukuruznim ili heljdinim brašnom.
U varaždinskom Hotelu Turist kuhar i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni pripremio je cvetlinsku gibanicu iz Bednje i vidovečki hajdini gibanek na tradicionalni način.
- Gibanice su slojevite, rahle, najčešće slane pite. U pravilu se nadijevaju ovisno o kraju u kojem se rade. Vidovec je poljoprivredni kraj, poznat po bučinu ulju i kupusu pa se hajdini gibanek (gibanica s tijestom od heljdinog brašna) nekad nadijeva i kupusom umjesto tikve - kaže Crleni, koji ističe da se vidovečki hajdini gibanek treba pripremati u cimpletu, odnosno zemljanoj posudi. Vidovečki gibanek se u davna vremena pravio samo u sezoni tikve i kupusa, ali otkad je zamrzivača, priprema se cijele godine.
Obje gibanice, i vidovečka i cvetlinska, smatraju se tradicionalnim jelima i pripremaju se u raznoraznim prigodama, a tijekom vidovečke Zeljarijade, kulinarske manifestacije koja se održava svakog rujna, unazad nekoliko godina vidovečke domaćice natječu se i u pravljenju hajdinoga gibanka, a tad se mogu primijetiti sitne razlike u pripremi koje svaka kuharica unese u svoj recept za gibanicu. U Međimurju se pak radi poznata međimurska gibanica nadjevena makom, sirom, orasima i jabukama, a s vrlo malim razlikama u pripremi u Sloveniji rade prekmursku gibanicu. Udruga kuhara Varaždinske županije već nekoliko godina promovira autohtona jela i izrađuje vjerne prikaze receptura na kajkavskom narječju, a u nastojanju da se očuvaju ti recepti pridružili su se i Udruga žena Vidovec i Varaždinska županija.
- Tražimo povijesne materijale i stare recepte. Kad god je moguće, pokušavamo promovirati jela našega kraja i tako njegovati kulinarsku baštinu - kaže Crleni.
Cvetlinska gibanica
Sastojci: tijesto: 250 g pšeničnog brašna, kocka svježeg kvasca, 1,5 dl mlijeka, žličica šećera, maslac za premazivanje, sol; nadjev: 150 g kukuruzne krupice, 400 g svježeg sira, 2,5 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, 2,5 dl mlijeka, sol
Priprema: Izmrvite kvasac, dodajte malo brašna, žlicu šećera, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se diže. Preostalo brašno prosijte, posolite, dodajte dignuti kvas i umijesite tijesto. Ostavite ga pola sata na toplome mjestu. U mlijeko ukuhajte kukuruznu krupicu, dodajte pola jajeta, posolite i pustite da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrd. Tijesto razvaljajte i položite ga na maslacem premazan lim za pečenje, a rubove malo podignite. Premažite nadjevom od kukuruzne krupice. Na to posipajte sir, sve zalijte vrhnjem pomiješanim s ostatkom jaja i ispecite u pećnici.
Vidovečki hajdini gibanek
Sastojci: tijesto: 150 g pšeničnog brašna, 150 g domaćeg heljdinog brašna, sol, pola jaja, dl kiselog vrhnja, 50 g maslaca; nadjev: kg tikve (bundeva ili tikvica), sol, 1,2 kg svježeg kravljeg sira, 4 jaja, 0,5 l kiselog vrhnja, 3 žemlje
Priprema: Pomiješajte pšenično i heljdino brašno te posolite. U sredini napravite prostor u koji dodajte pola jajeta, vrhnje i maslac te vode koliko je potrebno da zamijesite tijesto. Ostavite ga da se odmori pola sata. Za nadjev naribajte tikve, posolite da puste vodu i dobro ocijedite. U sir dodajte jaja, malo vrhnja, namočene i ocijeđene žemlje, tikve pa posolite i dobro promiješajte. Tijesto razdijelite na tri komada i razvlačite ga na veličinu cimpleta (posude za pečenje). Cimplet dobro namažite maslacem i stavite prvi komad tijesta. Poškropite rastopljenim maslacem, namažite nadjevom i ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i nadjev. Gibanek narežite na komade željene veličine i premažite preostalim vrhnjem. Pecite u pećnici 45 minuta na 200°C.