Pri spremanju povrća treba biti hrabar sa začinima i isprobavati nove kombinacije okusa kako bi od 'zelenjave' dobili slasne zalogaje. Naučite ove trikove kako bi vaše povrće uvijek bilo savršeno pripremljeno
Supertrikovi za slasno povrće uz koje će ga svi htjeti pojesti
Mariniranje
Mariniranjem ćete sirovom povrću dati dodatne arome i okuse, a u isto vrijeme ćete ga prekrasno omekšati. Svu tekućinu koja vam ostane od marinade možete kasnije preliti preko gotovog jela ili prokuhati kako bi dobili glazuru.
Kada marinirate povrće, pomiješajte ga s marinadom i pustite da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi ili stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Povrće tada možete termički obrađivati ili pojesti sirovo.
Marinadu za povrće je najbolje raditi s citrusima, đumbirom, maslinovim ili biljnim uljem te nekim nježnijim octom. Ne zaboravite ni sol i papar.
Pire od povrća
Kada radite pire od povrća držite se onog korjenastog poput cikle, pastrnjaka, mrkve i celera da bi dobili najbolje rezultate.
Za pripremu, povrće pripremite na pari, pecite ga, grilajte ili poširajte dok ne postane sasvim mekano. Pire napravite mikserom dok ne postane sasvim glatko, a razrijediti ga možete tekućinom u kojoj se povrće kuhalo, temeljcem ili vodom, a začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
Kako peći povrće
Pečenjem ćete od svog povrća dobiti nevjerojatnu punoću okusa, a u isto vrijeme će ono biti slatkasto i putrasto.
Narezano ili cijelo malo povrće začinite solju, paprom i uljem te stavite na lim tako da je lijepo raspoređeno u jednom sloju. Pecite na 190°C dok ne posmeđi i omekša.
Kako pržiti povrće
Zagrijte tavu na srednju vrućinu i dodajte biljno ulje. U tavu tada stavite taman toliko povrća da tava ne bude pretrpana, jer bi moglo doći do kuhanja. Pržite dok povrće ne bude mekano i smeđe te začinite solju i paprom.
Kako kandirati povrće
Najbolje povrće za kandiranje su korijen celera, cikla, mrkva ili batat. Kandirajte tako da u velikoj tavi zagrijete ulje ili maslac te dodate narezano ili cijelo malo povrće. Često miješajte dok povrće ne postane mekano i svijetlo smeđe. Tada dodajte slatku tekućinu poput meda, javorovog sirupa, aceto balsamico ili jabučni ocat. Kuhajte dok sve povrće ne dobije lijepu glazuru. Ako vam se tava počne sušiti, dodajte malo vode da bi oslobodili karamelizirane komadiće s dna.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...