Mnogima omiljen, crveni radič odlična je i zdrava namirnica. Kad ga kupujete, pazite da bude svjež, kompaktan i jarke boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnome mjestu
Super ljetne namirnice: Tikvice jačaju imunitet, a rajčica kosti
Kolovoz je pred vratima, a na tanjure dolaze sezonske namirnice poput kupina, borovnica, višnja, jabuka, krušaka i breskvi. Tu su i rajčica, krastavci, patlidžani, tikvice, kupus, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren i kukuruz.
POGLEDAJTE VIDEO Kako se hrani Meghan Markle:
Pokretanje videa...
Premda ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća, a jedna rajčica srednje veličine sadrži samo 22 kcal. Osim toga, čak 95% ploda rajčice je voda, dok preostalih 5% uglavnom čine ugljikohidrati i prehrambena vlakna.
Odličan su izvor vitamina iz skupine B koji pozitivno utječu na zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Rajčice su veliki izvor vitamina K koji je važan za zdravlje kosti. Krastavci su puni vode, što je odlično za hidrataciju. Krastavac sadrži čak 96% vode. Odličan je za osobe s povišenim krvnim tlakom jer ima visoki udio kalija, magnezija i prehrambenih vlakana.
Za ljetni ručak tu su tikvice koje su također bogate vitaminima i mineralima. U 100 grama kuhanih tikvica nalazimo malo više od 7 kalorija. Vitamin A, kojeg ima najviše u tikvicama, pridonosi zdravom vidu i jača imunitet. Odlična je zamjena za tjesteninu, a često se upravo tako i priprema - na trakice.
Mnogima omiljen, crveni radič odlična je i zdrava namirnica. Kad ga kupujete, pazite da bude svjež, kompaktan i jarke boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnome mjestu. Prije konzumacije je važno baciti vanjske listove. Možete ga jesti u salati ili rižotu.
Kukuruz je ljetna namirnica kojoj se najviše veselimo. Osim što je kuhani kukuruz ukusan zalogaj tijekom ljetnih dana, pridonosi zdravlju srca i krvnih žila. Bogat je vlaknima koja "uništavaju" povišene razine kolesterola. Obiluje i folnom kiselinom koja pomaže kod prirodne regulacije razine homocisteina u organizmu te tako štiti srčanožilni sustav.
Ljetna riblja jela ne možemo zamisliti bez blitve. Ona sadrži vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij, kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima. Smatra se da je odlična za podizanje koncentracije. Blitva sadrži i lutein te zeaksantin, koji su poznati i kao vitamini za oči. Važno je da je kratko blanširate ili kuhate na pari, kako ne bi izgubila vrijedna svojstva.