U novogodišnjoj noći, smatra naš poznati barmen Dominik Bečvardi, treba se počastiti s luksuznijim alkoholom koji nemamo prilike piti svaki dan....
Super kokteli za najluđu noć: Najtraženiji je Pornstar Martini
Svakome luksuz predstavlja nešto drugo, no sigurno je da upotreba 'boljih' alkohola i korištenje pjenušaca i šampanjaca u koktelima pruža taj osjećaj posebnosti. Bitno je i da se upravo za doček počastimo s nečim što ne pijemo često te tako uđemo u Novu godinu na najbolji mogući način, kaže nam poznati zagrebački barmen Dominik Bečvardi, suvlasnik Peaches & Cream bara na Trešnjevci.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Zimski su sastojci novogodišnjih koktela neizostavni jer svaku zimu biramo arome koje nas vraćaju u najljepše trenutke koje smo proveli s dragim ljudima, a to su ipak klasične božićne arome poput anisa, cimeta, jabuke, karamele, čokolade i slično. To su, naglašava nam Dominik, većinom topliji okusi za razliku ljetnih, kad više biramo svježe, primjerice citrusne note...
- U koktele se mogu dodati i šampanjac i mineralna. Oba sastojka na svoj način utječu na koktel. Pjenušava vina dodaju 'tijelo' koktelu s kiselinama koje imaju u sebi ili note kvasaca u slučaju da koristimo šampanjac. S druge strane, mineralna voda osvježava piće bez da dodaje 'tijelo' okusa, nego služi da piće bude dulje i osvježavajuće - objašnjava naš sugovornik koji uz sebe ima odličnu ekipu školovanih barmena.
U Peaches & Cream baru uvijek je aktualna koktel lista potpisnih koktela koji su svi jednako popularni, a izvan toga, kao i svake zime, traže se topli napitci kao što su kuhana vina, vruće čokolade i topli kokteli.
- Moj prijedlog za najluđu noć u godini je koktel za dame i koktel za gospodu. Vrlo se lako i jednostavno mogu pripremiti kod kuće, a za njih vam ne treba niti šejker, nego samo dugačka barska žlica i led. Dame i tako više vole gin koji će se odlično nadopuniti s pjenušavim vinom, dok za gospodu ipak ide nešto jača varijanta s burbonom i Camparijem. Treći prijedlog je jedan od najtraženijih koktela ove godine, ali napravljen u našoj varijanti - Pornstar Martini. U originalu je ovo kombinacija votke, vanilije, marakuje i limete, a mi smo malo zakomplicirali stvari kako bismo dobili profinjeni okus koji odlično uvodi u Novu godinu - govori Dominik. Zanimalo nas je i kako bi koktel trebalo piti, a da se ne napijemo prebrzo...
- Na ovo pitanje i ja tražim odgovor, pogotovo nakon novogodišnje večeri. Pametno je držati se klasičnih savjeta. Jesti prije ili tijekom uživanja u koktelima, piti puno vode kroz večer i jednostavno biti svjestan u kojem ste stanju tijekom večeri i kad je dosta - zaključuje Dominik.
French 75 (za dame)
Sastojci: 30 ml gina, 15 ml svježeg soka limuna, 10 ml šećernog sirupa, 50 ml pjenušavog vina
Dekoracija: korica limuna
Čaša: vinska
Priprema: Sve sastojke izlite u vinsku čašu i promiješajte barskom žlicom. Dekorirajte koricom limuna. Za šećerni sirup: U omjerima 1/1 rastopite šećer u zagrijanoj vodi. Miješajte dok se sav šećer ne rastopi, pa prelijte u bocu i držite u frižideru.
Boulevardier (za gospodu)
Sastojci: 30 ml bourbona, 20 ml slatkog vermuta, 20 ml Camparija
Dekoracija: korica naranče
Čaša: niska
Priprema: Sve sastojke ulijte u čašu, stavite led i promiješajte barskom žlicom dvadesetak puta. Dekorirajte koricom naranče.
P&C Pornstar Martini
Sastojci: 50 ml Peaches Pornstar votke, 80 ml pjenušavog vina
Dekoracija: premaz redukcije marakuja sirupa na unutarnji rub čaše
Čaša: coupe
Priprema: Za Peaches Pornstar votku: Kokosov maslac rastopite i pomiješajte s marakujom i vanilijom. Pustite smjesu 24 sata da se infuzira. Nakon toga ponovno rastopite infuziran kokosov maslac, odstranite krute tvari i pomiješajte s votkom. Pustite 24 sada da se arome infuziraju te nakon toga stavite tekućinu u led kako bi se maslac stisnuo. Nakon toga odvojite maslac od votke i dobili ste finalni produkt - votku koja je potpuno prozirna i ima arome vanilije i marakuje. Zadnji korak je balansirati kiseline i šećere u dobivenoj votki. Pomiješajte ju s pjenušavim vinom u čaši i koktel je spreman.