Kako ne bi bila suha, važno je da previše ne miješate i ne stišćete smjesu s mljevenim mesom jer će joj tako, dok se peče, iscuriti najfiniji sokovi. Pripremite mesnu štrucu u šest koraka
Super ideje za mesnu štrucu: Napravite varijantu koju volite
Kako biste uživali u različitim okusima mirisnih mesnih štruca, ne treba vam pun naramak recepata. Dovoljno je znati što se u kojem koraku pripreme može dodati i svaki put možete kreirati štrucu kakvu želite. Kako ne bi bila suha, važno je da previše ne miješate i ne stišćete smjesu s mljevenim mesom jer će joj tako, dok se peče, iscuriti najfiniji sokovi.
Želite li iznenaditi djecu, smjesu rasporedite u namašćene kalupe za muffine pa je pecite 20 minuta. Ovaj mesni specijalitet možete pripremiti unaprijed pa ga zamrznuti, bio sirov ili pečen. No zamrznete li ga sirova, nemojte ga odmrzavati prije nego što ga stavite peći, nego ga pecite dvostruko dulje no što je predviđeno receptom.
Priprema u šest koraka
1. Odaberite meso
Zagrijte pećnicu na 175°C. U veliku zdjelu stavite 700 g mljevenog mesa (odaberite jedno ili pomiješajte):
- mljevene junetine
- mljevene puretine
- mljevene teletine
- mljevene svinjetine
2. Odaberite vezivo
U zdjelu s mesom dodajte šalicu (odaberite jedno):
- krušnih mrvica
- riže
- kukuruznih pahuljica
- izmrvljenih krekera ili krutona
- zobi
- bulgura
- pahuljica za instant-pire (pola šalice)
- ječma (pola šalice)
3. Odaberite povrće
Pripremite jednu, dvije šalice (odaberite jedan sastojak) pa dodajte u zdjelu:
- naribane mrkve
- nasjeckanoga špinata
- nasjeckane blitve ili kelja
- sitno nasjeckane paprike
- tanko narezanih šampinjona
- naribanih i ocijeđenih tikvica
- sitno nasjeckanoga i propirjanoga korijena celera
4. Odaberite dodatak
Dodajte ukupno pola šalice (odaberite do dva sastojka):
- grožđica ili suhih šljiva
- nasjeckanih sušenih rajčica
- nasjeckane pancete
- kiselih krastavaca
- nasjeckanih kiselih feferona
- nasjeckanih oraha
- nasjeckanih crvenih pečenih paprika
- naribanog sira (može i šalicu)
5. Ispecite mesnu štrucu
Dodajte šalicu naribanog luka, četvrtinu šalice kečapa, dvije žlice nasjeckanoga začinskog bilja (peršina, vlasca, bosiljka i/ili majčine dušice), dva jaja, žlicu umaka Worcestershirea, mljeveni režanj češnjaka, žličicu i pol soli te pola žličice papra.
Rukama sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane ujednačena. Oblikujte u štrucu na papiru za pečenje. Prema želji, prekrijte je tankim kriškama pancete i pecite dok bude napola gotova, otprilike pola sata.
6. Pripremite glazuru
Klasična: Pomiješajte četvrtinu šalice kečapa, dvije žličice smeđeg šećera i žličicu Worcestershirea. Pomiješajte četvrtinu šalice kečapa, žlicu balzamičnog octa, dvije žličice smeđeg šećera, naribani režanj češnjaka i pola žličice mješavine dalmatinskih začina.
Orijentalna: Pomiješajte četvrtinu šalice kečapa, dvije žlice džema od marelica, dvije žličice umaka od soje, žličicu rižina octa (možete ga zamijeniti limunovim sokom) i žličicu mljevenog đumbira. Mesnu štrucu premažite glazurom i nastavite peći još 25 minuta. Pustite da odstoji 10 minuta prije nego što je poslužite.