Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Suha koža ljeti: Ovo su mogući uzroci i kako to možete spriječiti

Suha koža ljeti: Ovo su mogući uzroci i kako to možete spriječiti

Potamnjela koža nije nužno i hidratizirana, zato ako vam je koža već suha, tada još na vlažnu ispranu kožu nanesite hidratantnu kremu koju će vlaga bolje vezati uz kožu

VIDEO

Suprotno uvriježenom mišljenju, suha koža nije samo problem zimi. Zapravo, ljetno sunce, vrućina, depilacije i klimatiziran zrak unose čitav novi niz problema i uzroka za suhu kožu. Od neumoljivih opeklina od sunca do dodatnih brijanja i uranjanja u bazenu te moru, vaša koža može se u nekoliko sati transformirati od hidratizirane i podatne, do ljuskaste i grube.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

opekline 01:01

Suha koža ne samo da je osjetljiva i zateže te smeta, zbog nje može doći do prijevremenog nastanka bora, a Elite Daily donosi uzroke tome kao i načine s kojima si možete pomoći.

1. Nakon plivanja u bazenu i moru odmah se isperite

Plivanje na vrući ljetni dan omiljena je aktivnost većini ljudi, no ono može nanijeti štetu vašoj osjetljivoj koži ako niste pažljivi. Klor, ali i morska sol, mogu ukloniti prirodan sloj vlage i ulja na koži te ju ostaviti suhom i nadraženom. Dr. Shari Sperling iz Sperling dermatologije preporučuje ispiranje čistom vodom odmah nakon kupanja kako bi se izbjegla iritacija kože. Pritom izbjegavajte agresivne gelove ili općenito sapune, jer oni također mogu pogoršati isušivanje.

Evo kako omekšati i urediti stopala prije sandala, a tu je i trik kako da se manje znoje
Evo kako omekšati i urediti stopala prije sandala, a tu je i trik kako da se manje znoje

2. Nakon dugog dana sunčanja - hidratantna krema je obavezna

I sunčanje isušuje, premda nam se ponekad čini kako nam sunce daje samo lijepu kožu. No potamnjela koža nije nužno i hidratizirana, zato ako vam je koža već suha, tada još na vlažnu ispranu kožu nanesite hidratantnu kremu koju će vlaga bolje vezati uz kožu. Taj korak njege nikad ne preskačite i koža će vam biti zahvalna, a možete koristiti sredstva namijenjena baš za 'nakon sunčanja', s aloe verom i sličnim sastojcima koji je umiruju.

3. Spriječite štetu od sunca sa širokim spektrom krema za zaštitu od sunca

Nošenje kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF od 30 ili više važno je tijekom cijelog ljeta - i ponovna primjena svaka dva sata je od vitalnog značaja, kaže dr. Green.

Kad odabirete kremu za sunčanje, budite sigurni da na etiketi stoji 'širokog spektra'. To osigurava da ste zaštićeni i od UVA i UVB zraka. Osim što vas štiti od UV zraka, nanošenje kreme za sunčanje može spriječiti prerano starenje kože i pomaže u održavanju ravnomjernog tonusa kože. 

4.  Borite se s viškom ulja i znojem s blagim sredstvom za čišćenje

Tijekom ljeta vaša koža ima tendenciju da bude malo masnija zbog dodatne topline i znoja. To može uzrokovati porast izbijanja akni, što može iritirati i na kraju isušiti vašu kožu.

Za zaustavljanje tog procesa dr. Sperling preporučuje korištenje blagih sredstava za čišćenje. Koristite micelarne otopine, tonike s prirodnim sastojcima bez alkohola, termalne vode u spreju i nježna mlijeka za čišćenje, a nakon svakog čišćenja ponovno hidratizirajte, jer će se u protivnom koža opet mastiti da bi nadoknadila ulja.

5. Ako ste stalno u klimatiziranom, koristite jaču hidratizaciju

Nema kože koju klima uređaji neće isušiti, a ako ste im stalno izloženi, birajte kreme i proizvode s oznakom 'rich' jer će oni prodrijeti kroz gornje slojeve i pomoći zadržati vlagu. Ne zanemarujte ni područja kao što su uši i kapci, jer i oni mogu postati suhi, a ako vam se javi problem sa suhim očima - koristite kapi za tu svrhu.

Koža vam je blago siva, a već je vrijeme za otvorene krojeve: Evo kako napraviti dobar piling
Koža vam je blago siva, a već je vrijeme za otvorene krojeve: Evo kako napraviti dobar piling

6. Pijte puno vode

Za to nema dodatnog trika ni alternative, jer samo koža hidratizirana iznutra može izgledati hidratizirano i na van. Tijekom ljetnih mjeseci, dr. Green preporučuje ograničavanje kave i alkoholnih pića koji djeluju kao dijuretici te pijte običnu vodu ili čajeve da bi se osjećali i izgledali bolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti