Pazite od kakvog materijala su posuđe i druga kuhinjska pomagala koje svakodnevno koristite u pripremi hrane. Mnoga od njih ispuštaju kemijske spojeve koji se talože u tijelu i rade štetu
Stvari u kuhinji koje ispuštaju otrove u hranu i štete zdravlju
Kada se zagrije na visokoj temperaturi, posuđe od teflona ispušta otrovne spojeve u hranu. Među tim spojevima nalazi se i perfluoroktanska kiselina (PFOA) za koju se vjeruje da je kancerogena.
Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Virginia u SAD-u pokazalo je da PFOA može izazvati i druge probleme u tijelu - loše djeluje na srce, krvne žile, štitnjaču, debelo crijevo... Što je razina perfluoroktanske kiseline u tijelu veća, veći je rizik od oboljenja. Osim toga, PFOA se u tijelu može zadržati godinama.
- Teflon se skriva na mnogim mjestima. Poznato je da teflon, kada se zagrije, otpušta mješavinu od 15 toksičnih čestica i plinova. Preporuka je birati posuđe od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili emajla - kaže Alexx Stuart, australska autorica i aktivistica koja vodi portal Low Tox Life. Taj portal se bavi temama vezanima za toksine kojima smo okruženi u svakodnevnom životu.
Nabrojala je neke stvari u kući koje mogu sadržavati teflon:
- zubni konac
- vrećice kokica za mikrovalnu pećnicu
- glačala
- pegle za ravnanje kose ili uvijači za kovrče
- razna pomagala kod pečenja, uključujući većinu masnog papira
- tepisi
- kauči
- vodootporne maskare
- neka žarulje
Upozorila je i na plastične posude te ostali pribor koji ljudi stavljaju u mikrovalnu ili ih koriste tijekom kuhanja. Oni znaju ispuštati štetne toksine u hranu i tako ulaze u naše tijelo. Bolji izbor je, kaže, nehrđajući čelik ili drvo, prenosi Daily Mail.
Štetna je i aluminijska folija te posuđe od aluminija
Kada se aluminijska folija zagrijava, u hranu ispušta aluminij koji na kraju završi u našem tijelu, pokazala je to nedavna studija. Liječnici upozoravaju kako se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje. Opasno je pripremati hranu u aluminijskoj foliji, podgrijavati i ostaviti da se na njoj hladi.
- Što je temperatura veća, više aluminija završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuhanje ili za korištenje kod nekih namirnica, kao što su rajčica, agrumi ili začini - objašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora studije i upozorava kako gomilanje aluminija u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su, primjerice, osteoporoza i Alzheimerova bolest.
Dovodi i do visokih razina kalcija u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u tijelu nalazi previše aluminija. To vodi do problema s taloženjem kalcija u kostima pa ga se previše nalazi u krvi.
Također, u ranijim studijama je pisano o tome kako je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno aluminija nataloženog u moždanom tkivu. Utvrdili su to nakon njihove smrti kada su obdukcijom proučili mozak.
Doktor Zubaidy kaže kako aluminijska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje kako treba izbjegavati i aluminijski pribor za jelo te posuđe. Za kuhanje je bolje koristiti masni papir, prenosi simplecapacity.com.