Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Student (20) umro nakon što je jeo 5 dana staru tjesteninu

Student (20) umro nakon što je jeo 5 dana staru tjesteninu

Iako je osjetio čudan miris, pojeo je ostatke tjestenine, a onda mu je strašno pozlilo. Povraćao je, imao proljev i jake vjetrove, a osjećao je i jaku bol u želucu. Ujutro je bio mrtav...

Student AJ (20) iz Bruxellesa u Belgiji umro je u snu nakon što je pojeo špagete u umaku od rajčice koji su pet dana stajali na na kuhinjskoj radnoj ploči

Slučaj je iz 2008., ali nedavno je ponovo postao interesantan javnosti nakon što su stručnjaci prošli tjedan u US Journal of Clinical Microbiology objavili detaljan prikaz kemijskih procesa (trovanja) u tijelu mladića. 

Nakon što je pojeo ostatke tjestenine, iako je osjetio čudan miris, mladiću je strašno pozlilo. Povraćao je, imao proljev i jake vjetrove, a osjećao je i jaku bol u želucu. Mislio je da je u pitanju obično trovanje hranom te je otišao u krevet u želji da prespava mučninu, ali umjesto da mu idući dan bude bolje, roditelji su ga 11 sati kasnije, pronašli mrtvog u krevetu, piše britanski Mirror

Obdukcija je otkrila da je student umro od trovanja hranom uzrokovanom bakterijom bacillus cereus. Ta bakterija stvara spore i proizvodi toksine, uzrokujući povraćanje i proljev. 

Kad su se ovi simptomi pojavili, student ih je odlučio liječiti kao običnu mučninu - samo je pio puno vode. 

Zaštita od tumora: Recite 'ne' brzoj hrani i 'light' proizvodima
Zaštita od tumora: Recite 'ne' brzoj hrani i 'light' proizvodima

Dr. Bernard je analizirao slučaj objašnjavajući da su štetne bakterije uzrokovale prestanak rada AJ-ove jetre. Hrana je bila toliko puna bakterija da je potaknula potpuno gašenje funkcija jetre.

Uzorci pokvarene tjestenine i umaka od rajčice također su analizirani, a Nacionalni referentni laboratorij za epidemiju hrane potvrdio je da su špageti kontaminirani 'značajnim količinama' B.cereus - dok ih u umaku nije bilo.

- Budite oprezni s hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati. Ako hrana ima čudan miris, uvijek je bolje biti siguran, nego kasnije požaliti svoju odluku - objašnjava dr. Bernard.

kamilica

Poznata splitska dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Marinić je objasila kako je uopće do ovakvog slučaja moglo doći.

- Uobičajeno stanište za Bacillus cereus su prašina, voda i zemlja. One se često nalaze na površinama mesa i peradi i to ukoliko se prenesu s površine gdje se meso obrađuje. Prisustvo ove bakterije karakteristično je i za jela koja sadrže mlijeko u prahu te jela od zobi i raži. Bacillus cereus je gram-pozitivna aerobna bakterija štapićastog oblika. Najvažnija prevencija je održavanje higijenske ispravnosti prostora i radne površine - objasnila je gospođa Martinić.

Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta
Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta

- Hrana koja se ne pojede mora se čuvati u hladnjaku i na primjerenoj temperaturi. Najvažnije je da odložena hrana nije pod utjecajem prašine, insekata, glodavaca i sl. Ove napomene vrijede za sve namirnice i sigurnost gotovog pripremljenog obroka je važna ukoliko se želi izbjeći alimentarna intoksikacija - dodaje.

 - Sva hrana koja ima sumnjiv miris i izgled mora se baciti. Bacamo i hranu koja nije primjereno čuvana bez obzira na organoleptička svojstva. Želučana kiselina čuva nas ukoliko su prisutne manje količine spora koje se mogu pojaviti i uz sav naš oprez - upozorava gospođa Martinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 51
Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina
VRLO CHIC

Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina

Niti jedna frizura ne može trajati cijeli život, a da je uvijek odgovarajuća, bez obzira na godine. Ipak, tu je nekoliko bezvremenskih stilova koji s godinama postaju vrlo poželjni i praktični