Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Praktični savjeti kako sigurno koristiti mobitel na putovanju

Praktični savjeti kako sigurno koristiti mobitel na putovanju

Stručnjak za sigurno korištenje Interneta objasnio je zašto izbjegavati korištenje telefona u hotelima i motelima u inozemstvu te koja su alternativna rješenja

Kad sljedeći put krenete na put u inozemstvo, razmislite o tome hoćete li koristiti prijavu lokacije na svom mobilnom telefonu te kako ga uopće koristite, jer postoje veliki rizici za sigurnost. Većina nas i ne razmišlja o tome, no Berk Bayraktar, izvršni direktor tvrtke Esimatic, koja osigurava povoljna rješenja za korištenje mobitela u inozemstvu, objasnio je zašto bi trebalo izbjegavati korištenje telefona u hotelima i motelima. Pojasnio je u razloge za to te ponudio alternativna rješenja, a priču donosi britanski Express.

Pa, krenimo redom:  

POGLEDAJTE VIDEO: Što ako ste ovisnik o mobitelu?

Pokretanje videa...

00:52

1. Slabo zaštićena WI-Fi mreža

Jedan od najvećih rizika u hotelima i motelima je povezivanje na nezaštićene Wi-Fi mreže. Ove mreže mogu biti leglo za hakere koji žele presresti vaše podatke.

Zašto je rizično: Nezaštićene mreže mogu dovesti do toga da hakeri lako otkriju vaše osobne i financijske podatke. 
Što učiniti umjesto toga: Upotrijebite privatnu mrežu (VPN) za šifriranje internetske veze. Povežite se samo s mrežama koje traže lozinku i imaju jaku enkripciju.

Evo na kojim mjestima nikad ne biste trebali puniti svoj mobitel
Evo na kojim mjestima nikad ne biste trebali puniti svoj mobitel

2. Javni USB priključci za punjenje

Javni USB priključci u hotelima, poput onih koji se nalaze u predvorjima ili zajedničkim prostorima, mogu biti ugroženi i programirani da instaliraju zlonamjerni softver na vaš telefon. Izbjegavajte punjenje mobitela na takvim mjestima. 

Zašto je rizično: Javni USB priključci mogu se prilagoditi kako bi se na vaš uređaj instalirao zlonamjerni softver. Mogu se koristiti za krađu osobnih podataka izravno s vašeg telefona.
Što učiniti umjesto toga: Koristite vlastiti punjač i uključite ga u zidnu utičnicu. Razmislite o korištenju USB blokatora podataka koji omogućuje punjenje, ali blokira prijenos podataka.

3. Ostavljanje telefona bez nadzora

Ostavljanje mobilnog telefona bez nadzora u hotelskoj ili motelskoj sobi, čak i na kratko, može dovesti do krađe ili neovlaštenog pristupa.

Zašto je rizično: Domaćice ili ljudi koji rade u održavanju hotela, pa čak i drugi gosti, na taj način mogu pristupiti vašem telefonu i važni podaci podaci mogu biti ugroženi.
Što učiniti umjesto toga: Upotrijebite sobni sef ako je dostupan i pohranite svoj telefon dok ga ne koristite. Nosite telefon sa sobom, ili ga sigurno sakrijte u svojoj prtljazi.

Ovo je prva greška zbog koje mnogi postanu žrtve hakera: 'Oni čekaju da se žrtva upeca'
Ovo je prva greška zbog koje mnogi postanu žrtve hakera: 'Oni čekaju da se žrtva upeca'

4. Ne isključujte sigurnosne značajke

Isključivanje sigurnosnih značajki, kao što su zaštitna lozinka, prepoznavanje otisaka prstiju ili prepoznavanje lica može se činiti zgodnim, ali znatno povećava rizik od neovlaštenog pristupa mobitelu.

Zašto je rizično: Onemogućavanje sigurnosnih značajki olakšava nekome pristup vašem telefonu ako ga izgubite ili ga neko ukrade. Osjetljive informacije mogu se lako ugroziti.
Što učiniti umjesto toga: Provjerite jesu li sve sigurnosne značajke omogućene i ažurirane. Koristite jaku zaporku i omogućite biometrijsku autentifikaciju ako je dostupna.

5. Izbjegavajte provođenje osjetljivih transakcija

storyeditor/2023-02-10/dreamstime_l_49670634.jpg

Korištenje telefona za bankarstvo, kupovinu ili pristup osjetljivim radnim dokumentima putem hotelske WI-FI mreže može ugroziti vaše podatke.

Zašto je rizično: Hotelske mreže često su manje sigurne, što osjetljive podatke čini osjetljivima na presretanje. Financijski i osobni podaci mogu biti ukradeni.
Što učiniti umjesto toga: Provedite osjetljive transakcije preko sigurne, privatne veze.

Kako su hakeri po Hrvatskoj ukrali 36 milijuna kuna: 'Sve je više napada, na meti su i djeca'
Kako su hakeri po Hrvatskoj ukrali 36 milijuna kuna: 'Sve je više napada, na meti su i djeca'

6. Ne ignorirajte ažuriranja softvera

Preskakanje ažuriranja softvera tijekom putovanja može vaš telefon učiniti ranjivim na sigurnosne prijetnje. Ažuriranja često uključuju kritične zakrpe za zaštitu od najnovijih cyber prijetnji.

Zašto je rizično: Zastarjeli softver može imati sigurnosne ranjivosti koje hakeri mogu iskoristiti. Propuštanje važnih ažuriranja može ugroziti sigurnost vašeg uređaja.
Što učiniti umjesto toga: Redovito provjeravajte i instalirajte ažuriranja softvera. Provjerite jesu li operativni sustav i aplikacije vašeg telefona ažurirani prije putovanja.

7. Izbjegavajte preuzimanje nepotrebnih aplikacija

Preuzimanje aplikacija dok ste povezani na hotelski WI-FI može izložiti vaš telefon zlonamjernom softveru. Nisu sve aplikacije pouzdane, a neke mogu sadržavati zlonamjerni softver.

Zašto je rizično: Zlonamjerne aplikacije mogu ukrasti osobne podatke i ugroziti vaš uređaj. Nepotrebne aplikacije mogu zatrpati vaš telefon i zauzeti dragocjenu pohranu.
Što učiniti umjesto toga: Poslužite se takvim aplikacijama na hotelskom računalu. Budite oprezni s aplikacijama koje vam djeluju sumnjivo. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života