Proizvođač Nutelle, talijanski Ferrero, odbacio je izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u kojem se navodi da je jedan od sastojaka popularnog namaza kancerogen...
Stručnjaci: Nutella može biti kancerogena, Ferrero: Nije tako
Proizvođač Nutelle, talijanski Ferrero, odbacio je izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u kojem se navodi da jedan od sastojaka popularnog namaza kancerogen. Riječ je o palminom ulju koje Nutelli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja.
EFSA navodi kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja, a isti je zaključak nedavno donijela i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO),
Ferrero je zbog ovih zaključaka pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi objasniti da palmino ulje nije opasno i da Nutella bez njega nikako ne bi bila ista.
Postoji i još jedan problem; palmino ulje najjeftinije je na tržištu i njegova zamjena nekim drugim sastojkom proizvođača bi koštala između osam i 22 milijuna dolara godišnje, navodi Reuters.
- Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja namaz bi učinila lošijim i to bi za nas bio veliki korak unatrag - rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella.
EFSA je još u svibnju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 stupnjeva Celzijusa.
U Ferreru tvrde da oni ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok tlak.
- Taj proces traje duže i 20 je posto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturu. Palmino ulje koje mi koristimo je sigurno jer dolazi iz svježe iscijeđenih plodova - navodi Ferrero u svojoj TV reklami.
Inače, većina biljnih ulja se pri visokim temperaturama razlama na toksične aldehide koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2. Najzdravijim se pokazalo maslinovo ulje i svinjska mast.
Više o toj temi pročitajte u članku: Sve što znamo je krivo! Biljna ulja su nezdrava i uzrok bolesti