Cijela sirova jaja ili samo žumanjci i bjelanjci sastojak su mnogih jela i igraju veliku ulogu u pripremi tih obroka, no valja biti oprezan kod konzumacije jer postoje brojni rizici
Stručnjaci kažu kako baš nikad ne biste trebali jesti sirova jaja
Poznato je da nedovoljno obrađena hrana može izazvati probavne smetnje i zdravstvene tegobe, a valja biti posebno oprezan kad je o jajima riječ. Je li moguće uživati u njima bez rizika od komplikacija, ili su uvijek opasna - pita se HuffPost.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Razgovarali su sa nekoliko stručnjaka koji su pojasnili moguće opasnosti te kako ih izbjeći.
Zašto su sirova jaja opasna za zdravlje?
Kad je riječ o zdravstvenim tegobama nakon konzumacije sirovih jaja, u prvi plan uvijek dolazi strah od salmoneloze, odnosno trovanja bakterijom salmonelom.
- To je bolest koju uzrokuje hrana zatrovana bakterijom salmonelom, a najčešće je riječ o nedovoljno obrađenim jajima - tvrdi liječnik William Li koji istražuje veze između hrane i ljudskog zdravlja. Simptomi bolesti uključuju povraćanje i bolove u trbuhu, najčešće kroz 72 sata otkad ste pojeli zaraženu hranu.
- Kod zdravih ljudi simptomi uglavnom nestaju sami od sebe kroz nekoliko dana, i pritom je važno da se dobro hidriraju. No kod vrlo male djece ili kod starijih ljudi koji imaju problema s imunitetom, salmoneloza može biti životno ugrožavajuća te zahtijeva hospitalizaciju i liječenje antibioticima - pojašnjava on.
Stručnjakinja za sigurnost hrane Janilyn Hutchings ističe kako su i trudnice posebno osjetljive te pripadaju rizičnoj skupini. Američki Department of Agriculture’s Food Safety Inspection Service smatra rizik trovanja salmonelom vrlo važnim javnozdravstvenim problemom.
- Kako biste izbjegli rizik, najbolje je suzdržati se od konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih jaja - kaže Rosemary Trout sa Sveučilišta u Philadelphiji. Tvrdi i kako bi svježa jaja trebala na kutiji imati upute za uporabu.
- Kako biste izbjegli bakterijsko trovanje, jaja čuvajte u hladnjaku, kuhajte ih dok žumanjak ne postane čvrst, a jela koja sadrže jaja dobro termički obradite - savjetuje.
Kako da jaja postanu sigurnija za konzumaciju?
U SAD-u sigurnosni propisi oko jaja su prilično strogi.
- Komercijalno dostupna jaja u SAD-u prolaze kroz vrlo rigorozan postupak čišćenja kako bi se uklonile bakterije, drži ih se u hladnjaku i zahvaljujući tome jestiva su do 50 dana - kaže Li.
Svi proizvodi od jaja koji se mogu kupiti u trgovini označeni su kao pasterizirani. To se odnosi na tekući bjelanjak ili žumanjak u tetrapaku, a to znači da ne sadrže bakterije. Li ističe kako čak pojedini proizvođači pasteriziraju čitavo jaje s ljuskom, pa je čak i sirovo sigurno za konzumaciju. Ipak, mjere čišćenja neće u potpunosti ukloniti opasnost od salmonele. Iako su svi ponekad pojeli kolač koji sadržava sirovo jaje ili su uživali u meko kuhanim jajima za doručak i ništa im se nije dogodilo, pasterizirana jaja ne predstavljaju veliku razinu opasnosti.
Trout se slaže da proces pasterizacije smanjuje rizik od zaraze, no kaže i da priprema hrane koja ne uključuje visoku temperaturu može biti opasna. Jela poput tartara i puslica rade se od sirovih jaja.
- Kiselina može izmijeniti proteine iz jaja, a to radi i toplina. No treba vam puno kiseline da bi bjelanjak otvrdnuo - upozorava ona. Male količine kiseline neće "skuhati" jaje, ali mogu smanjiti broj štetnih bakterija i onemogućiti njihov rast. Zato se u majonezu dodaje limunska kiselina ili ocat. U članku o sigurnosti majoneze The New York Times navodi kako komercijalna majoneza sadrži ocat i druge kisele sastojke i tako je čuva od kvarenja. Isto vrijedi i za domaću majonezu, iako Times ističe da korištenje pasteriziranih jaja pomaže u zaštiti od salmonele.
Trout tvrdi i da se mogu dodati drugi sastojci koji će spriječiti zarazu.
- Primjerice, ako dodate puno šećera, on će na sebe povezati vodu iz bjelanjka i na taj način smanjiti količinu vode potrebnu za metabolizam bakterija. Možete dodati i začine koji imaju antibakterijski učinak, poput origana ili timijana - kazala je.
Hutchings ipak više preferira sigurnost. Kaže da konzumacija sirovih jaja uvijek predstavlja zdravstveni rizik, čak i kad su jaja pasterizirana i kuhar pazi na rukovanje namirnicama.
- Za ljude nikad nije sigurno jesti sirova jaja zbog rizika od zaraze salmonelom. Agencija za hranu i lijekove preporučuje da se jaja servira odmah nakon kuhanja, a kako bi se ubilo bakterije, treba ih kuhati u vodi zagrijanoj najmanje na 62 stupnja Celzijeva, a ako se dodaju drugim jelima ili ih se servira u restoranu, moraju biti kuhana na najmanje 68 stupnjeva - kaže Hutchings. Trout se nadovezuje kako je hrana komplicirani sustav, a to uključuje i jaja.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...