Kod prehlade simptomi se mogu ublažiti jedenjem pravih namirnica koje obiluju vitaminom C, B kompleksom, proteinima i vlaknima. Uvođenje ovih namirnica u prehranu pomaže u borbi protiv prehlade
Stop šmrcanju! 14 namirnica ublažava simptome prehlade
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće je fantastičan izbor za grickanje tijekom dana jer se smatra najboljom hranom za ublažavanje simptoma prehlade. To je zato što su bobice, poput jagoda, malina i borovnica - koje imaju puno zdravstvenih prednosti - također i hidratantni izvor vitamina C.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Vitamin C funkcionira kao antioksidans i ima važnu ulogu u radu imuniteta - objašnjava Alex Mill korporativni dijetetičar u Medifastu.
Preporučuje da se jede što više bobičastog voća, a može ih se jesti s jogurtom, žitaricama, salatama ili napraviti smoothie od njih.
2. Banane
Pune kalija, kao i drugih vlakna i vitamina B6, banane su dobar način jačanja imuniteta. Osim toga, istraživanja su pokazala da elektroliti u bananama povećavaju tjelesnu energiju što puno znači ljudima koji se osjećaju umorno i hladno, piše Reader's Digest.
- Probajte lagani obrok od banane i namaz od orašastih plodova. To je zdravi energetski obrok na kojem će tijelo biti zahvalno. Bananu možete narezati na komade te ju dodati jutarnjim zobenim ili nezaslađenim žitaricama. Također ih možete dodati u smoothie, muffine, palačinke i kruh.
3. Jaja
Jaja možda nisu prva namirnica koje biste se sjetili u želji da vam pojača imunitet, ali stručnjaci se slažu da je to jedna od najboljih namirnica za prehladu. Puna su proteina, bitnom hranjivom tvari za tijelo koje se bori s bolešću, objašnjava dr. Sc. Roger E. Adams, dijetetičar, nutricionist i osnivač eatrightfitness.com u Houstonu.
- I nemojte preskakati žumanjak. Iako žumanjak ima lošu reputaciju zbog kolesterola, pogrešno ga je izbaciti iz prehrane jer se u njemu nalazi većina proteina iz jaja. Uz to, žumanjak sadrži i druge hranjive tvari važne za preboljeti prehladu, kao što su cink i selen - napominje.
4. Ječam
Ako ste dosad ječam jeli samo u gustoj juhi, puno ste propustili.
- Ječam je dobar izvor vlakana i selena, koji zbog svojih antioksidativnih svojstava pozitivno utječu na imunitet - kaže Miller.
On preporučuje uključivanje ječma u većinu obroka.
- Dodajte ga u salate s voćem, povrćem, orasima, sjemenkama, grahom i svježim začinima (ječam s gljivama, špinatom, grahom ili timijanom) - preporučuje.
- Također se može koristiti za izradu rižota, pilava i juhi - dodaje Miller.
5. Masna riba
Prehrana koja sadrži riblje ulje bogato DHA (omega-3 masna kiselina), koje pronalazimo u ribi poput lososa i tune potiče aktivnost bijelih krvnih stanica pod nazivom B-stanice, koji su važan dio imuniteta.
Ljudi koji ne vole masnu ribu ili morske plodove mogu u prehranu uvesti riblje ulje ili dodatke prehrani koji sadrže visoke razine zdravih mono i polinezasićenih masti koje pomažu u održavanju snažnog imuniteta.
6. Hrana bogata vitaminom C
Ljudi kad su bolesni nisu uvijek raspoloženi za pripremu obroka, već se odlučuju za jednostavniju opciju naručivanja hrane.
Umjesto toga, treba se odlučiti za namirnice bogate vitaminom C koje je jednostavno pripremiti.
- Vitamin C pomaže imunološkom sustavu boriti se protiv virusa i bakterija, a u industriji se dodaje mnogim jelima kao konzervans - kaže Amy Gorin, vlasnica poduzeća Amy Gorin Prehrana iz New Yorka.
7. 100% sok od Concord grožđa
- Jedno od mojih najdražih pića koje obiluje vitaminom C je stopostotni sok od grožđa sorte Concord. To je izvrstan izvor vitamina C, a u jednoj čaši ovog soka se nalazi 120 posto potrebne dnevne količine vitamina C - objašnjava Gorin.
8. Kombucha
Ovaj popularan fermentirani čaj je pun hranjivih tvari koje pomažu imunitet u borbi protiv prehlade.
- Kombucha sadrži vitamine B kompleksa, vitamin C i cink. Ona sadrži i razne probiotičke sojeve, koji su izvrsni za crijevnu floru - objašnjava kiropraktičar i certificirani nutricionist Scott Schreiber.
Šećer se koristi u fermentacijskom procesu, pa Schreiber sugerira izbjegavanje brendova s dodanim šećerom, jer to može smanjiti učinkovitost čaja.
9. Jogurt
Jogurt je jedna od najboljih namirnica za prehladu jer je to velik izvor proteina, osobito grčki jogurt - objašnjava Miller.
- Potražiti jogurte kojima su dodani vitamin D, budući da su niske razine vitamina D povezane s povećanim rizikom od prehlade i gripe - dodaje Miller.
- Dodajte jogurtu orahe, sjemenke ili svježe bobice kako biste unijeli više esencijalnih masnih kiselina, vlakana i vitamina C - savjetuje Miller.
10. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, u bilo kojem obliku - pire, samljeveni ili u osnovnom obliku izvrstan su način za povećanje razine proteina u tijelu. Orašasti plodovi povećavaju i količinu esencijalnih, koje tijelo više treba kad se bori protiv prehlade.
- Osnovne masti mogu pomoći da koža i sluznice ostanu zdravi, što pomaže u sprečavanju virusa da uđu u tijelo. Osim toga, orašasti plodovi i sjemenke imaju visoki udio selena, vitamina D, cinka i bakra, od kojih su svi ključni sastojci za održavanje i jačanje imuniteta - objašnjava dr. Adams.
11. Batat
Vjerojatno već znate da je batat jedno od najzdravijih povrća, ali jeste li znali da je također pun hranjivim tvarima koje jačaju imunitet, poput vitamina A?
- Jedan batat sadrži preko 100 posto vitamina A koji pomaže u reguliranju imuniteta i štiti od infekcija čuvajući kožu i unutarnje tkivo - kaže Miller.
12. Lisnato povrće
Povrće poput kelja, brokule i špinata je puno hranjivim tvarima koje pomažu kod prehlade.
- Brokula sadrži vitamin E, antioksidans i fitokemikaliju koja je izuzetno jaka u borbi protiv prehlade. Može se jesti kuhana na pari, od nje se može napraviti gusta juha, a brokulu se može skuhati i ohlađenu poslužiti u miješanoj salati - objašnjava Schreiber.
13. Đumbir
- Đumbir je također poznat po svojoj sposobnosti da olakša simptome prehlade oslobađajući zagušenja i stimulirajući cirkulaciju u tijelu. U sebi ima aktivni spoj zvan đinđerol, koji je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima - kaže Miller.
14. Voda
Postoji razlog zašto svi, od roditelja do liječnika, govore da je bitno piti vodu, pogotovo kad su ljudi umorni ili bolesni. To je zato što se naše tijelo sastoji od gotovo 60 posto vode, što znači da tijelo treba puno vode kako bi pravilno funkcioniralo.
- Kad ljudi dehidriraju, svi sustavi u tijelu pate, posebno imunitet. Iz tog razloga, voda i ostala ne-kalorična pića su nužna za borbu protiv bolesti - objašnjava dr. Adams.