Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Stomatolog Davor Ćurković o smrti djevojke nakon vađenja zuba: 'Može biti više uzroka...'

Stomatolog Davor Ćurković o smrti djevojke nakon vađenja zuba: 'Može biti više uzroka...'

Takvi se slučajevi mogu dogoditi kad je riječ o velikim upalama i pacijentima koji su zanemarili zube, pa dođu prekasno, kaže dr. dent. med. Dubravka Matančević

VIDEO

Uvijek se mogu dogoditi komplikacije i moramo biti na oprezu, no u ovom slučaju ne znamo dovoljno detalja da bismo mogli zaključiti je li riječ o nekoj pogrešci stomatologa ili su se stvari zakomplicirale i bez toga, kaže dr. dent. med. Davor Ćurković iz stomatološke ordinacije u Zagrebu komentirajući vijest o tome da je 16-godišnja djevojka iz Sarajeva preminula uslijed komplikacija nakon što je u jednoj privatnoj klinici izvadila zub.

POGLEDAJTE IDEO: Napravio nove zube u Turskoj, ljudi mu savjetuju da traži povrat novca

Pokretanje videa...

specka novi zubi u turskoj 00:55

Odmah po vađenju zuba gnoj se proširio niz vrat i izazvao infekciju koja je završila sepsom pa je hitno, u kritičnom stanju, prebačena u Klinički centar u Sarajevu, no liječnici joj nisu mogli pomoći.

Dreamstime

- Kad se javi pacijent s upalom zuba, odmah prepisujemo antibiotik i dogovaramo se o vađenju zuba, da bi se pacijenta riješilo bolova. Kada vadimo zub, područje oko njega se kiretira kako bismo otvorili put preostalom gnoju da izađe i pacijent nakon toga mora piti antibiotike barem pet dana i obično nema nikakvih komplikacija ako se gnoj dobro očisti - pojašnjava dr. Ćurković. On osobno u praksi nije doživio neku zaista ozbiljnu komplikaciju te situacije niti ovako drastičan slučaj infekcije. Teško je procijeniti što je dovelo do toga.

Takvi se slučajevi mogu dogoditi kad je riječ o jako velikim upalama i pacijentima koji su zanemarili svoje zube, pa dođu prekasno. Stanje može pogoršati i ako pacijent ima neke zdravstvene probleme zbog kojih je narušen imunitet, primjerice ako je prije toga prebolio Covid, kaže, pak, dr. dent. med. Dubravka Matančević s ordinacijom u Lekeniku.

Kaže kako je riječ o upalama koje su na nezgodnom mjestu, iz kojih se gnoj može širiti prema mozgu, ili prema vratu, pa iz vrata prema srcu, što znači da vrlo brzo može stvoriti probleme.

Zamislite da vas boli zub, a kod zubara vas dočeka ova sestra...
Zamislite da vas boli zub, a kod zubara vas dočeka ova sestra...

- Kad imam takvog pacijenta, obično ga upozorim da ako ima otok koji se širi prema vrhu glave, ili prema vratu odmah ide u bolnicu, kako bi odmah dobio odgovarajuću pomoć. Za to je potrebna visoka doza antibiotika i stalna kontrola liječnika, kaže sugovornica, koja je inače i sudski vještak za stomatologiju. Kaže kako je u praksi imala jednog pacijenta koji je zbog takvog otoka nakon vađenja zuba u ponoć morao otići u bolnicu, no sve je dobro prošlo, a prisjeća se i jednog slučaja dječaka u Hrvatskoj prije desetak godina koji je zbog apscesa u zubu koji je istekao prema mozgu, na žalost, preminuo.

storyeditor/2024-10-16/c52b3bd931c4280bbc17dd6ec4f51010.jpg

Oboje sugovornika posebno ističu kako je važno da pacijenti slušaju stomatologe kada im preporuče da nakon vađenja zuba redovno piju antibiotike, jer je mnogo onih koji to prekidaju na svoju ruku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Koliko puta na dan imate veliku nuždu? Evo kako to utječe na zdravlje kasnije u životu
BITNO PITANJE

Koliko puta na dan imate veliku nuždu? Evo kako to utječe na zdravlje kasnije u životu

Studija pruža preliminarne dokaze da održavanje 'normalne' učestalosti pražnjenja crijeva, poput tri puta tjedno do tri puta dnevno, može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti
Dnevni horoskop za srijedu 16. listopada: Ribe neka paze kako troše, Ovan briljira na poslu...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za srijedu 16. listopada: Ribe neka paze kako troše, Ovan briljira na poslu...

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 16. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje