Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Što sada treba napraviti u vrtu da bi u proljeće bio prekrasan

Što sada treba napraviti u vrtu da bi u proljeće bio prekrasan

Od uređivanja do pripreme za zimu, sada je pravo vrijeme za radove koji će omogućiti da vaš vrt zablista u proljeće. Iskoristite praktične savjete britanskog stručnjaka

VIDEO

Britanski stručnjak za vrt, Jamie Shipley, otkriva koje stvari možete napraviti u vrtu prije zime - još uvijek ima dosta posla.

- Jesen je savršeno vrijeme da procijenite svoj vanjski prostor i počnete sređivati dijelove koji su se pomalo zapustili. Također je važno poduzeti preventivne mjere kako biste zaštitili svoj vrt kada zahladi - naveo je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Aleksandri u vrtu narastao divovski krastavac 00:58

1. Orežite listopadno drveće i grmlje

Listopad je idealno vrijeme za orezivanje, jer vrijeme nije prehladno, pa su biljke manje sklone oštećenju. Cilj orezivanja listopadnih grmova, poput hortenzija, je spriječiti njihovo prekomjerno širenje po vrtu, odnosno oduzimanje svjetlosti i hranjivih tvari drugim biljkama.

Grmlju će u listopadu možda biti potrebno samo lagano orezivanje kako bi se uklonili izrasli izdanci iz ljeta.

Top pet savjeta kako smrdljive martine otjerati iz svog doma
Top pet savjeta kako smrdljive martine otjerati iz svog doma

2. Zalijevajte grmlje koje cvjeta rano u proljeće

- Možda zvuči neobično razmišljati o zalijevanju grmlja u doba godine kad ima dovoljno kiše, ali grmlje koje cvjeta rano u proljeće ima puno koristi od dodatnog zalijevanja kako bi u proljeće izgledalo što bolje - izjavio je.

Azaleje, kamelije i rododendroni trebat će zalijevanje ako listopad bude suh.

3. Posadite cvijeće i lukovice

Jamie je naglasio da je tlo u listopadu dovoljno toplo i vlažno kako bi biljke mogle razviti korijenov sustav.

Biljke poput svibovine, vatrenog trna, skimije i drijenka unijet će prekrasne boje u vaš vrt, sada je idealno vrijeme da ih posadite.

- Lukovice koje cvjetaju u proljeće, poput narcisa, krokusa, zumbula i tulipana, također se mogu saditi u listopadu. Uglavnom im je potreban sunčani položaj s dobrom drenažom i jednostavne su za uzgoj i njegu. Započnite s kopanjem rupe dovoljno široke i duboke da u nju stanu odabrane lukovice. Opće pravilo je posaditi lukovice na dvostruko ili trostruko veću dubinu od njihove veličine i ostaviti među njima po desetak centimetara - izjavio je.

Treba paziti da vrh lukovice bude okrenut prema gore.

Osim lukovica, sada je izvrsno vrijeme za sadnju sjemenki poput kalifornijskog maka i mirisnog graška.

Jamie je preporučio sadnju tri sjemenke u lončić od 9 cm te dodavanje kvalitetnog komposta u tlo. Biljke treba dobro zaliti i staviti u hladni okvir ili staklenik, prije nego ih presadite vani u svibnju sljedeće godine.

4. Zaštitite vrt

- Nažalost, u jesen smo skloniji kišnim i vjetrovitim uvjetima. No, postoji nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoj vrt u takvim uvjetima - istaknuo je.

Savjetovao je jačanje vezica za stabla i stupova, čišćenje mrtvog lišća i otpada te sijanje trave i primjenu gnojiva, piše The Sun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Ona ima 22 godine i cimera od 73: 'Nema nikog boljeg, on će mi biti prijatelj za cijeli život'
'NIKAD SE NE SVAĐAMO'

Ona ima 22 godine i cimera od 73: 'Nema nikog boljeg, on će mi biti prijatelj za cijeli život'

Dvoje australskih cimera među kojima je razlika u godinama veća od 5 desetljeća tvrde da imaju puno toga zajedničkog. Zajedno provode većinu vremena te imaju zajedničke interese
Istraživači otkrili za koliko penis naraste u erekciji - većini je isto
MANJI NARASTU VIŠE

Istraživači otkrili za koliko penis naraste u erekciji - većini je isto

Penis normalnu veličinu postiže između 17. i 22. godine, a do kraja života može se smanjiti do tri centimetra. To se događa zbog smanjenog protoka krvi kroz žile