Uz klasičnu, mesnu verziju baziranu na mljevenoj govedini, popularne su i “light” inačice poput one s povrćem, gljivama, svježim sirom, ali i lososom
Što je umak topliji lazanje će biti sočnije i slasnije
Svladati umijeće spravljanja savršenog bešamel umaka prvi je korak na putu do ukusnih, sočnih i mekih lazanja, tvrde kulinarski majstori. Sva “mudrost” bešamela počiva u brzini zgloba koji miješa umak. Nakon što se otopljenome maslacu doda brašno, jedino što će spriječiti njegovo “grudanje” je brza (desna) ruka koja miješa i stabilna (lijeva) koja postepeno dodaje mlijeko. Vatra mora biti lagana, a nakon desetak minuta dobiva se glatka, kremasta smjesa kojom se prelijeva tijesto prilikom slaganja lazanja. Ako je pregusta, razrijedit će je decilitar goveđe juhe, koja će dodatno obogatiti okus omiljene delicije talijanske kuhinje. Toplina umaka i punjenja također je bitna za sočnost i mekoću lazanja; što su vrući, tijesto će biti mekše i podatnije. Ovisno o strpljenju i vještini pripremanja, razlikuje se i izbor tjestenine: “brza” je praktična jer je nije potrebno prethodno kuhati, a pravi gurmani kunu se isključivo u namakanje “pločica” tijesta za lazanje u vreloj vodi. Ribani parmezan i komadići maslaca dat će hrskavu koricu, a za ljubitelje mekše preporučuje se obilno prelijevanje zadnjeg sloja bešamelom. Ako je riječ o začinima, okus lazanja “srastao” je s češnjakom, origanom i bosiljkom, no eksperimetiranje je uvijek poželjno. Uz klasičnu, mesnu verziju baziranu na mljevenoj govedini, popularne su i “light” inačice poput one s povrćem, gljivama, svježim sirom, ali i lososom.
>>>Tijesto za lazanje koje sadrži špinat najbolje će prijati u kombinaciji s punjenjem od ribe poput oslića i lososa
>>>Četvrtasti kalup možete zamijeniti i okruglim za tortu, a tijesto ćete lakše prilagoditi pošpricate li ga vodom
>>>Samo jelo dobilo je ime po “pločicama” tijesta nazvanim “lasagne”, a uz pizzu, najpopularnije su talijansko jelo
>>>Uz klasičnu tjesteninu spravljenu od brašna, soli i vode, postoje i inačice s jajima, ali i lazanje od rižina brašna
>>>Osim po vrhu zadnjeg sloja, parmezan se dodaje i prilikom slaganja, a zbog jake arome dovoljna je mala količina
>>>Uz “obično” meso poput govedine, svinjetine i piletine, poseban okus lazanjama daje i mljeveno meso divljači
>>>Prekriju li se mokrom pamučnom krpom nakon pečenja, lazanje će dodatno omekšati